Стари коли, а няма и пари за пътища… и се избиваме! Има ли решение?

МВР шефът е "за" видеорегистратори в колите: Дисциплиниращо е!
Обновена: 8 окт 2018 10:47 | 8 окт 2018 07:10, Златко Желев
75
Стари коли, а няма и пари за пътища…  и се избиваме! Има ли решение?
Снимка: архив, Булфото

Вътрешният министър Младен Маринов разкри няколко причини за войната на пътя, която води до стотици жертви годишно.

"Единият проблем e чисто финансов, тъй като за изграждане на пътищата са необходими много средства. Другият проблем са превозните средства, по-голямата част от които са стари и неотговарящи на условията. Третият много важен проблем е поведението на водачите, на които по някакъв начин им се внушава, че всичко друго е виновно, но не и самите те и това трябва да се промени", каза той пред "Монитор".

Още по темата

Според него ще има по-добър контрол, ако Законът за движение по пътищата се раздели на три - за движението, за пътните превозни средства и за водачите.

Попитан къде бърка България в организацията на движението по пътищата, Маринов коментира, че МВР се опитва да отговори на този въпрос, привличайки други институции.

"Наистина има проблеми с пътната безопасност и ние правим всичко възможно да влияем на този проблем. Той касае общата работа на много институции и може би има проблем в координацията", каза още Маринов и посочи, че хората трябва да разберат, че съдбата е в техните ръце, защото според статистика в 96% от случаите катастрофите са по вина на водачите.

"Основната ни дейност е да засилим контрола. Част от техническите средства вече са закупени и дават своя принос. Следващата стъпка е да изградим единен център за обработка на нарушенията, което ще повиши с 50% ефективността на тези средства", каза още министърът.

На въпрос дали има ефект от увеличаването на глобите по пътя, той отговори, че само по себе си то е добро, но трябва да е в комплекс от действия.

"Ако глобата е висока, но няма гаранция, че тя ще бъде платена, няма смисъл от нея. Трябва да има неотменност на наказания - т.е. ако някой е нарушил, той трябва със сигурност да си поеме отговорността", каза Маринов.

Попитан дали е "за" или "против" идеята за видеорегистратори във всяка кола, Маринов отговори, че я подкрепя.

"Така ще се избегнат много конфликти с останали участници в движението и ще помогне на нас като органи, които обслужват местопроизшествия. Мисля, че това ще действа дисциплиниращо на шофьорите, но законодателят ще реши", коментира той.


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
gele преди 3 години
а у кревата няма ли да сложат видеорегистратори за да се види как е спал шофьора, а може и у толет....ната още по добре
63
2
 
2
 
! Отговори
Дими преди 3 години
Когато колите не отговарят на изискванията... Има гратски транспорт, който е по евтин от това човек да ползва автомобил.
62
0
 
2
 
! Отговори
Преспов преди 3 години
Пътят може да е причина за птп само ако става въпрос за дупка, или някакво друго несигнализирано нарушение на повърхността му. Всичко останало се свежда до умствените способности на водача на мпс.
61
3
 
4
 
! Отговори
хух преди 3 години
"...96% от случаите катастрофите са по вина на водачите..." - това е долна лъжа и изфабрикувана статистика. Пишат се масово актове заради лошите пътища на шофьорите. Пътищата са главно общински и може да съдиш общината на нанесените щети, а това буквално ще ги фалира. С едно оспорване акта може лесно да отпадне, но няма да имаш възможност да съдиш общината, а застрахователя плаща ли плаща. Това "несъобразена скорост с пътната обстановка" ми е любимо, дали 2 или 200 си карал няма значение.
60
0
 
6
 
! Отговори
To6 преди 3 години
Всичко е много по-просто - ВНИМАНИЕ !!! , ТОЛЕРАНТНОСТ (НА ПЪТЯ ВСИЧКИ СА РАВНИ), РАЗБИРАНЕ, ВЗАИМОПОМОЩ И ОГРАНИЧЕНИЕ НА АДРЕНАЛИНА. и ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ.
59
1
 
3
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Българите - както и повечето източноевропейци, но повече от повечето от тях - за *** и агресивен народ, затова са и лоши шофьори. Какво има за чудене?
58
0
 
1
 
! Отговори
GB преди 3 години
До BGМалко късно ти отговарям но...................купувах си от тези най-евтините видеорегистратори, повЕрвай ми изкара две седмици и даде фира.Така че не давай акъл щом го нямаш.
57
0
 
4
 
! Отговори
Пипа преди 3 години
Където има път с дупки се кара по внимателно!Има обаче ,много,които не се съобразяват с това-не е възможно в такава бедна държава,пълна с крадци , всички пътища да се преасфалтират!
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как да няма пари за пътища като основно това се ремонтира .Вижте във всеки град има по няколко ремонта на пътища ,за между селските райони обаче е пусто и с дупки ,защото там има само баби -така е България се състои от няколко големи градове другото сме го превърнали в пустиня
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемтр ъ в ония, които карат без книжка ...
54
1
 
13
 
! Отговори
СС преди 3 години
А КОГА ЩЕ МОЖЕМ ДА ГЛОБЯВАМЕ ЗАРАДИ ЛОШ ПЪТ С ДУПКИ, ЛИПСВАЩИ ШАХТИ, ЛИПСА НА ЗНАЦИ И ТЕМ ПОДОБНИ НЕРАБОТЕЩИ СВЕТОФАРИ С ИЗГОРЕЛИ ЛАМПИ? ММММ? ВИДЯ ДУПКА НА ПЪТЯ И ФРАС ГЛОБА НА КАТ ЧЕ НЕ СИ Е ОПРАВИЛ ДУПКИТЕ. ТОВА КОГА ЩЕ СТАНЕ НЯКОЙ ДА НАЛАГА ГЛОБИ ЗА НЕСВЪРШЕНА РАБОТА ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА?
53
1
 
16
 
! Отговори
3M преди 3 години
Единствения проблем е липсата на работеща пътна полиция! Наличните милиционерчета са на пътя само за да питат: И ко шъ праим ся?
52
2
 
9
 
! Отговори
До 50 ...лесно преди 3 години
Бъркаш. То и сега КАТ застават след някой знак-хранилка за глоби и за нула време се преизпълняват плана за глобите. Ти искаш това да им увеличава заплатата. Е, аз не искам това.
51
4
 
13
 
! Отговори
Би било лесно преди 3 години
Да се подмени на 100% личният състав на КАТ. Хване ли се някой да взема рушвет - в затвора, а не административно наказание. Основна заплата 1000 лева и 5% от наложените наказания. Гаранция, че няма да има проблем само след три месеца.
50
1
 
20
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
Онзи ден на магистралата гледам един се размазал... прелетял през мантинелата чак отсреща в нивата... Седя и се мая - пътят ли му е виновен, колата ли, главата ли?!?!? Или като изпреварват в завоя без видимост пак пътят им е виновен? Някой кара ли ги да карат без дистанция от предния? Централният компютър на населението е за ремонт, народопсихологията ни е такава - самоубийствена...
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то като се правят нови пътища само за да се отбие номера така ще е!А най-големия проблем е корупцията и яките кражби!
48
0
 
20
 
! Отговори
-10 преди 3 години
Според милиционера-министър по-голяма част от МПС-тата не отговаряли на условията. Какво иска да каже, че минават технически преглед незаконно ли?
47
0
 
21
 
! Отговори
-10 преди 3 години
Не съм забелязъл размазаните коли по пътищата да са основно стари.
46
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, да... Трошките им разбивали пътищата. Може да ги обвините в замъсрсяване на въздуха, но не и за каплавите пътища и некачествените ремонти. Щото не е нормално магистрала, за чието рязане на лента си се тупал в гърдите преди 10-на години, след толкова кратко време да е швейцарско сирене и кръпка до кръпка
45
9
 
11
 
! Отговори
BG преди 3 години
Ако глобата е прекалено висока нямало да може да се плати - ами конфискуване на автомобила, отнемане на книжката за 5 годинки да речем, обществено полезен труд - начини колкото щеш ама няма министър с кураж дето да ги приложи !Решението е адски простичко - камери, камери, камери. Най - евтините видеорегистратори струват към 30 лв, във всяка кола да има такава, записа да се счита веднага за основание за налагане на акт, като се изпраща анонимно в КАТ.