Атака по Пловдив, "хомофобска" столица на културата ли е?

Отменя се фотографска изложба заради хомосексуален подтекст
8 апр 2019 13:55,
69
Атака по Пловдив, "хомофобска" столица на културата ли е?
Снимка: pixaBay

Пловдив, една от Европейските столици на културата за 2019 г., беше повлечен в скандал за хомофобия, когато един от местните служители опитал да уволни ръководителя на организационния комитет заради фотографска изложба с хомосексуален подтекст, съобщиха от The Guardian.

Служителите в града казали, че предстоящата през юли изложба трябва да бъде отменена.

"Не искаме да я направят. И ще ги спрем, използвайки всички законни, и ако се наложи незаконни, средства", каза Александър Сиди от ВМРО.

В понеделник градския съвет ще обсъжда премахването на артистичния директор във фондация „Пловдив 2019“, Светлана Куюмджиева.

Изложбата ще включва снимки от състояли се гей паради на Балканския полуостров заедно с концерт и дискусия по въпроса. Тя е организирана от фондацията Glas, група, свързана с правата на хомосексуалистите и транссексуалните.

"Това е същото като да проведеш гей парад в Пловдив", казва Борис Инчев от ВМРО. "Много ми е интересно какво ще стане, ако учителка направи грешката да изпрати учениците си да видят изложбата. Какво ще видят? Как ще им го обяснят?“

Куюмджиева намира намесата на общината за „грозна провокация“ и че политиката трябва да стои настрана от проекта за Европейската столица на културата. „Това сериозно може да навреди на имиджа и репутацията, които се стремим да изградим последните 5 години. Подобна намеса в програмата може да се вижда само като дискриминация и цензура“, казва тя пред The Guardian.

“Пловдив е малко или много консервативен град. Други проекти трябва да са с приоритет“, казва Евелин Парасков, заместник-председател на Общинския съвет от групата на Съюз за Пловдив. Той подкрепя отстраняването на Куюмджиева заради проблем при харченето на общински средства за проекта.

Има притеснения за възбуждане на хомофобски настроения в България. Проучване на Glas показва, че само един на трима българи не би имал против да има гей за съсед.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
0
 
! Отговори
EU преди 5 години
ПО ТОЛЕРАНТНОСТТА КЪМ ГЕИОВЕТЕ И ЛЕСБИИКИТЕЗАПАДНИТЕ МЕДИИ ИЗМЕРВАТ КОЛКО НИ Е АКЪЛА
45
0
 
0
 
! Отговори
alx преди 5 години
Аз съм транс жена която харесва мъже, не намирам нищо нередно в това (може за нашата мила родина да е). Против съм всякакви публични глупости за ***, показности, паради, центрове и т.н. Някои от нас просто искат да живеят нормален живот, колкото е възможно това(след като имаме 1 живот и той е прецакан от раждането).
44
5
 
16
 
! Отговори
NS преди 5 години
Има грешка. Пловдив не е европейска столица на културата, а еврогейска столица на халтурата. Напълни се с джендари и джендерасти само една обиколка нощем на старият град и сами ще се убедите, какви *** и недоразомения на природата щъкат...
43
7
 
23
 
! Отговори
Хъш преди 5 години
Хомосексуализъм няма нищо общо с културата, затова и тази изложба няма място там.
42
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът няма проблеми просто - здравеопазването е на най-високо ниво. Пенсиите са високи и справедливи, заплатите на европейско ниво, нямаме корупция, съдебната система работи перфектно, полицията перфектна, ниски данъци, изобщо никакви проблеми нямаме - само тия гадни *** омаскаряват всичко!
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Do 447Много изстрадали сте горките. Миличиките ми нарцисчета :(.Най-важната тема у СВЕТО!
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все си мислех, че една столица на културата трябва преди всичко да промотира собствената си култура, а не някакви измислени северноевропейски щуротии, ама карай.
39
18
 
6
 
! Отговори
Do 447 преди 5 години
До СтефХаха...значи, трябва да съм гей, за да изкажа мнение в тяхна защита ли? :)Хомофобски глупости.Не е сценарий за филм, а реалността. Гейовете са си ОК, но хомофобите само едно си знаете. Не искате гейове, не искате да ги виждате и да чувате за тях- все едно не съществуват. Да не ви се бутали в лицата, иначе сте нямали против тях.Нямате против, но постоянно се изказвате как не били нормални и т.н.Гейовете са си гейове..за тях си е нормално да харесват хора от същия пол...
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая статия не ми харесва... искам нещо по така да чета ... като онази "Баба роди собственото си днуче (63годишна)"Майка ражда дето на сина си ( гей двойка ) Е такива искам туй не ми харесва!
37
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То това става вече, като някаква религия.Скоро ще се проповядва гейщина.
36
1
 
17
 
! Отговори
Стеф преди 5 години
До Do 41Сценарий за филм ли пишеш?За това не ви обичат хората.Живеете си нормално като всички други но това не е достатъчно.Посточнно трябва да ви се прави "евалата" и света да се върти около вас.Едно ще ти кажа-Света може да мине и без гейове и лесбийки но без хетеросексуални няма ка.Така,че малко повече смирение и не е нужно да парадирате с сексуалноста си.На никой не му пука.
35
17
 
5
 
! Отговори
Do 41 преди 5 години
До ЦиникАко случайно сина ти се окаже гей- което е вероятно, при това, не заради подобни изложби, а защото се е родил такъв, какво ще направиш?Същия този твой син, ще се наложи да емигрира в тази лоша и толерантна Европа, защото в нашата държава всички са хомофоби като теб, баща му?Тогава той ще трябва да ти обяснява, защо е решил да напусне държавата и е отишъл някъде, където да го приемат, въпреки факта, че е гей.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какъв е смисълът? Елементарна провокация? Отклоняване на общественото мнение от важните проблеми? Дреме му *** българина кой къде и какво си завира. Европейска столица на какво? Посланието е "така е в Европа, свиквайте".
33
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много зачести хомосексуалната пропаганда напоследък, дори и в училищата. И макар да не изповядвам никаква религия, си спомням за един случай преди години. Родители и граждани, бяха събрали близо един милион подписи, да се въведе вероучение по школата, само за деца и семейства които желаят, тогава се нададе страшен вой от всякъде, дори министъра Даниел Вълчев, каза че това няма да стане. Значи гей обучение може, а това не. Не вярвам в нищо, просто забелязвам двойни стандарти и лицемерие.
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** не е култура а извращение и обида към населението, традициите и православието. Англичаните да не се опитват да ни налагат култура каквато очевидно нямат. Много по-стар народ сме от тях и не ни трябват техните псевдо ценности. те няма на какво да ни науат.
31
4
 
24
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Аз съм от Пловдив....смея да твърдя, че съм образован...с добра обща култура...начетен!Не ме интересува - как шепа "любители на сексотклонения " се държат в къщи...между 4 стени...и аз смятам, че подобни изложби - са грозни...излишни... и сугестират "нов начин на поведение" Аз съм консервативен - и за мен ЕДИНСТВЕНО нормално семейство е мъж и жена.Беше ми неприятно да обяснявам на сина - защо 2ма чичковци гримирани като феи се целуват в метрото!Убеден хомофоб съм !Браво Пловдив!
30
15
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Да се отнеме лиценза на града за столица на културата щом отново правят цензура
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви права искат- нали всички сме равни? Какви техни права? Инак преекспонираме малко- да ги пуснат да си проведат изложбата и да си правят цирковете- не могат толкова да развратят младежта. Много по- вредно е да ги отблъскват и да им пречат.
28
1
 
10
 
! Отговори
Край преди 5 години
До 31 - точно така има го тоя *** процес при Соца. И бяха се убедили че намесата на държавата в тая сфера е напълно излишна. Сега при Демокрацията пък самите хомосексуалисти искат пак държавата и обществото да се занимава с "дупетии".Що ви е това нещо. Ще ви кажа - искате да сте център на внимание и се правите на много интересни - искате да пропагандирате практиките си а точно това другите хора не го искат щото имат деца и искат да имат внуци.
27
0
 
11
 
! Отговори
Край преди 5 години
Добре бе Сауроне - ти си добър човек защо трябва да обсъждаме как и с кого го правиш. Всеки е свободен да си ползва тялото както намери за добре -това не е част от публичността ни. В обществото не е прието и не се гледа с добро око на сексуалните демонстрации. Някой неща е редно да си останат под юргана.