Банско остана без туристи, спадът е драстичен

Броят им е пет пъти по-малко от миналата година
28 юли 2020 09:50, Петя Славова
46
Банско остана без туристи, спадът е драстичен
Няма нито една резервация за зимния сезон. Снимка: БГНЕС

Пет пъти по-малко туристи са отседнали в Банско през тази година. Това съобщиха от Туристическия съюз в града, пред БНТ. За сравнение през изминалата година на територията на курорта през юни са реализирани 26 000, а тази година са били едва 5000.

За юли данните са още по-драстични. През този месец са реализирани едва 7000 нощувки, срещу 40 000 за миналата година. Освен това няма направена нито една ранна резервация за предстоящия зимен сезон.

Хотелиерите от курорта се оплакват, че схемите за подпомагане на бизнеса, в частност 60/40, не действат при хотелите, тъй като няма никакви приходи, с които са покрият и разликата от възнагражденията на служителите, която за туризма беше преформатирана на 80/20.

Също така парите отпускани по програма "Конкурентоспособност" също не са достъпни за бизнеса в този регион, коментират от бранша. От там настояват за поемане на осигурителната тежест от държавата на заетите в сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Далече, далечеДобре, че си далеч, това спестява разочарования. И дедо Пене бе повлечен от общия стремеж денят да нахрани не година, а десетилетие. Беше очарователно място, най-вече заради собственика, но вече и там само си късаш нервите.
36
0
 
5
 
! Отговори
Далече, далече преди 3 години
Не живея отдавна в България. Последните спомени от Банско са ми някъде от 96-97г. Помня кръчмата мисля че се казваше дедо Пене, уникално място. Вкусна храна и червено вино в глинени кани. Тогава Банско таман прохождаше в големия туризъм. После алчността, мошеничесствата, презастрояването, високите цени и ниското качество съсипаха един наистина уникален курорт. Жалко. Ама то това важи с пълна сила за всичките ни курорти. Из.***.ме си се на всичко с извинение. Никой не ни е виновен.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върха на всичко е - да постигнеш това за някакви си смешни 17-18 години!Всичко - да заличиш градчето и да го превърнеш в някакъв б2тонен зоопарк. Апотеоз, наистина апотеоз на глупостта. В същото време - да изкъртиш теснолинейката, едно от най-приятните неща, возенето на теснолинейката докато слънцето огрява зъберите на снежен Пирин пролетта.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банско е "Апотеоз на глупостта", "Еманация на простотията" или подобни чужди изрази ми хрумват. Простотията в какво се изразява ли? Ами в това да превърнеш едно уютно, провинциално, откъснато градче близо до планината, с прекрасен изглед, прохладно през лятото, с дъх на ски през зимата и т.н. и т.н. - в невероятна *** пълна с чалга, тимбилдинг и пиянски туризъм, забележителните му механи с огромни и евтини порции от едно време - да ги превърнеш в блюда със скъпи бълвочи. И върха на всичко:
33
1
 
1
 
! Отговори
до до ко? 34 преди 3 години
Аз ходя на Банско. За 12 лв те качват горе. Нося си сандвичи и 1 термос със кафе, и си ходя с моята кола. Иначе да, че са алчни няма спор. Ама ако препикаваш дръвчетата вместо да влизаш по заведенията и си носиш храна и напитки може да си вземеш за 3-4 вечери квартира в Добринище или Разлог при някоя баба за по 40-45лв на вечер за 2-***. С храната и нафтата към 450лв за 4 вечери те връзват. Ако искаш да си В Банско естествено приготви си 3 хилки и се дръж здраво щото после ще си на боб и леща.
32
1
 
7
 
! Отговори
до ко? 34 преди 3 години
Кой е луд изобщо да ходи в Банско? Спонтанната ми асоциация с това село е "алчност и простотия". Бяха се настроили все така да стават милионери от ниви и чукари и сега им е кофти. Ми сори, но и на мен ми е кофти да ми сервират доматена супа от 6 кинта, състояща се само от затоплен доматен сок от картон (без зеленчуци и подправки) и пърленка от 4 лв, намазана с мас! Банско е еманация на пейзанщината. Сега ще имат време да премислят стратегията си, но се съмнявам да успеят, за целта трябва IQ.
31
2
 
4
 
! Отговори
ко ? преди 3 години
Кой тоя луд дето ходи на Банско Юли месец?
30
0
 
2
 
! Отговори
Ха преди 3 години
До АнонименТе по 5лв да бяха, с мед да ги намажеш...
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ооо,Банско!Каничка айрян 8лв!?Удоволствие е сега да ви гледам как умирате.Колко струва един билков чай?Му-ха-ха!
28
0
 
3
 
! Отговори
топа преди 3 години
абе ней по-ефтино ски то в австря ама имаше оферти по едно време за 250-300 евро 7нощувки в някъф чалет и ски пас за 2те алпи за капрун дето писти писти да караш да караш да се возиш на отопляеми кабинки и пак да караш ... за ядене ше хвърчът пари ама Банско по-ли хубаво с опашките километър два блъсканица и пак храна по заведения скъпоо 8лв боб чорба айде молим сакам да идем у австря ше си купим за ядене от билата ше си кльопам у чалета и цел ден ше се лъзгам КЗЦ!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Не се притеснявай, и нас не ни обслужват, нищо, че сме българи. Да не мислите, че е дискриминация по етнос. Дискриминация по народност е.
26
0
 
17
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Като пишехме за кофти условия и обслужване помните ли? Помните ли водата с накъсано пилешко от снощни със следи от скарата продадена за супа от 4лв? Като сякохте горите помните ли. Всичко на тоя свят се връща. Лошото отношение се помни дълго време. Туристи не чакайте.
25
3
 
6
 
! Отговори
майрхофен преди 3 години
От няколко години не ходя на ски в България но до се твърди, че в Австрия или Италия е по-евтино е пълна глупост и само хора които лъжат или никога не са ходили там може да го кажат.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От сега - на сетне така ще бъде с летните и зимни курорти. Малко хора ще рискуват да ходят на почивки. Хотелиерите трябва да ухажват много, ама много, почиващите, като им предлагат прекрасно обслужване на промоционални цени, така че просто да не могат да им устоят.
23
4
 
2
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
Жалко
22
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хак да им е. Преди 2 години влизаме със семейството да обядваме в една механа на центъра и не ни опслужиха защото сме роми. Нищо че бяхме с мерцедес ес класа чисто нов
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом не вали. Ми правете сняг бе!
20
3
 
7
 
! Отговори
AZ22 преди 3 години
Направете още един лифт!
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гоуем праз, като знам какви са цените там, по-евтино ще ти излезне да отидеш до Австрия на курорт, отколкото при тези кожодери.
18
0
 
17
 
! Отговори
IT Pro преди 3 години
Дреме ми за българския "туризъм" - преди седмица в Мелник отседнахме в частна квартира, уникално (наистина уникално) вино за 5 лв / литъра, после направих грешка да ям в ресторант в центъра. Храната беше чудесна, сервиса също, но сервираното вино беше пълен ***, това спести на тоя ресторант още 2-3 посещения с голяма компания, а и 2-3 посещения до края на годината. Това в условия на криза, на 20-на ресторанта в радиус от 50 метра...Явно без мноооооооооооого фалити няма да се оправим