Различните ваксини срещу коронавируса - как действат и за кого са подходящи?

Всеки от препаратите изгражда имунитет в организма
6 мар 2021 13:35, Петя Славова
48
Различните ваксини срещу коронавируса - как действат и за кого са подходящи?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Идеята на ваксините е да запознаят организма с даден патоген по начин, който да доведе до изграждане на защита, но не и развитие на заболяване.

Ваксините срещу вируса на 2020 г. работят на същия принцип – те представят на имунната система неактивен вирус или част от него, за да може тялото да се подготви за среща с истинския причинител.

До момента са налице 12 ваксини, потвърдени за употреба в различни краища от планетата.

За развитието им множество научни екипи са работили под необичайни условия и в рамките на година успешно са изготвили нужните препарати.

Още по темата

Да, бързината, с която са разработени новите ваксини е по-голяма от всички други, но технологията, която е използвана изобщо не е нова за медицината. Освен това, в изготвянето са включени учени от целия свят и съвместната работа също оказва влияние, пише Puls.bg.

Всички видове ваксини срещу вируса имат една цел – изграждане на имунитет в организма.

Някои видове се основават на въвеждане на цяла вирусна частица в организма, други представят само части от нея, а трети дори не съдържат част от вируса.

Ваксини с иРНК

Първите ваксини, които се предложиха от фирмите BioNTech-Pfizer и Moderna се основават на информационната РНК.

РНК е молекула, която пренася информация взета от ДНК от ядрото в цитоплазмата и я използва за синтез на даден белтък.

Това са първите подобни ваксини, които са одобрени за клинична употреба, но не са нови за науката.

От години се изследват подобни ваксини за приложение срещу някои ракови заболявания и инфекциозни болести.

Молекулата РНК е лабораторно синтезирана и пренася информация за синтезата на специфичния spike-протеин, характерен за SARS-CoV-2.

Клетките използват информацията, синтезират протеина и го представят на имунните клетки, за да могат при среща с истинския вирус да разпознаят белтъка и да го атакуват.

Не е възможно да се развие ковид-19 от ваксината, тъй като тя не съдържа вирусни частици.

Ваксини с вирусни вектори

Както ваксините с иРНК, така и векторните ваксини не съдържат цели вирусни частици. Те са изградени от безвредни други вируси, които пренасят генетичната информация за спайк-белтъка.

На този принцип са изградени ваксините представени от AstraZeneca, Sputnik V и Johnson and Johnson. Те използват различни видове аденовируси, които са неболестотворни за човека.

Английската ваксина използва аденовирус, заразяващ шимпанзета, а руската – човешки аденовирус.

Принципът е същият – клетките взимат информацията за белтъка и го синтезират и го представят на имунните клетки.

Тук също възникване на заболяване е невъзможно от ваксината, тъй като тя не съдържа цял вирус.

Молекулни ваксини

Тези ваксини използват само част от вируса. Вместо обаче да предоставят на клетките информация за синтезата на специфичния белтък, те директно представят белтъка.

Ваксината на NovaVax е изградена по този начин. В лаборатория са изградени голямо количество спайк-белтъци с помощта на клетки от насекоми. Протеините преминават допълнителна обработка, вследствие на която се получават наночастици.

Само наночастиците не изграждат достатъчно силен имунитет, но затова компанията добавя и химични вещества, които подсилват ефекта.

Тези ваксини не пренасят достатъчно градивни материали, за да се образува вируса, т.е. те също не застрашават ваксинирания пациент.

Ваксини с неактивен вирус

За разлика от предходните видове ваксини, тези се основават на въвеждане на цели вирусни частици. Въпреки това, вирусите се обработват с химични вещества, инактивират се и не представят опасност за организма.

На този принцип работят немалка част от масово използваните ваксини.

Инактивираният вирус не може да причини заболяване, тъй като не може да се дели в организма.

Тези ваксини, уви, също не са напълно достатъчни за изграждане на имунитет и тук отново биват добавени различни химикали за стимулиране на защитата.

Фирмите, които работят по подобни ваксини срещу вируса, са Sinovac, Sinopharm, Bharat Biotech.

Всички ваксини преминават през огромен брой изследвания и клинични и предклинични проучвания преди да се предложат за употреба.

Учените изследват безопасността на ваксината с помощта на доброволци в контролирани клинични изследвания – метод, който винаги е стоял в основата на науката и медицината.

Проверява се колко от изследваните лица с поставена ваксина развиват странични ефекти в сравнение с контролна група, приела плацебо.

Например 84,7% от приелите ваксината на Pfizer споделят за странични ефекти по време на проучванията. Оплакванията най-често са болка в мястото на инжектиране (83% от пациентите между 18-55 години и 71% от тези над 55 години).

С помощта на въпросните клинични проучвания се изследва и ефикасността на ваксината. Методът е същият – колко от ваксинираните се разболяват в сравнение с контролната група, получила плацебо?

Така се изследва ефикасност, показваща процентното намаляване в заболяемостта. При ваксината на Moderna тя е 94,1%.

Съществува разлика между ефикасността и ефективността на ваксините. Ефективността показва влиянието на ваксината в реални условия, извън клиничното проучване.

Именно затова, все още се изследва ефективността и ще отнеме още известно време до постигане на резултати.

Ранни резултати от Израел показват, че заразилите се измежду здравните работници, приели ваксина са 85% по-малко 15-28 дни след първата доза.


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
Спутник V преди 1 месец
От Спутник V пониквало киче. Ваксинираните се окосмяват като Чубака. Има ефект и върху индивиди с високо чело като Ленин.
45
3
 
4
 
! Отговори
До House M.D. преди 1 месец
"Фармафиотите, обаче, слагат живак, алуминий, формалдехид и химични съединения с непроизносими имена /вж. листовките на ваксините в сайта на МЗ/"
И каква е твоята грандиозна теория за какво ги слагат като нямат отношение към имунитета ?
Ще ти спестя времето в ровене за да кажеш нещо адекватно.
Алуминия има ролята на матрица адювант (носител)към, които се закача антигена
Формалдехида инактивира вирусната/бактериална частица
Тиомерсала е консервант, ако не държиш да получиш някоя инфекция
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво общо има Израел с ваксинацията, пандемията и световния ред, че все ни го навирате за пример?!?
43
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Тия ,които не убеждават , че няма корона вирус са извън реалността и ако ги нямаше лай--ня---ви-те социални мрежи и форуми , кой ли парапитек щеше да им промива неандерталските мозъчета ?
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да се оценят страничните (търсените) ефекти трябва да се направят изследвания и да минат поне 20 години. Тогава ще се разбере колко са прихванали новия щам на Ковид-2040, колко са развили Рак, колко са с Алцхаймер, колко са със Стерилитет или пък междувременно са освободили пенсионната система от присъствието си..
41
13
 
2
 
! Отговори
ваксиниран преди 1 месец
Т.н. странични ефекти са 50%. Да от личен опит. Оня ден 6 души ни боцнаха с Астра Зенека. Естествена ваксина ,а не чиста химия с антифриз като Пфайзер, основана на маймунски адена вирус. Трима от нас са с температура болки в главата и костите. На мен лично нищо ми няма но си купих нова по мощна стригачка ако вълната започне да ми расте по силно..... Ваксината другари е като "Автокаско" може нищо да не защитава но ти дава най-важното - психическото спокойствие, което е в огромна липса днес!
40
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички ваксини са подходящти само за парламента на герб аза народа никакви ваксини неса ефикасни и никога няма да се ваксинират хората стига забрана за всички ваксини действат само за тия платени *** на герб неви искаме никакви ваксини сложете си вие у *** тия ваксини
39
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе то няма никакви,а вие ни светвате коя ваксина за кого е подходяща.И кой има време да ви разпитва за алергии и автоимунни заболявания.Боцкат ви там който дойде с каквото дойде и после отговорността си е ваша.Подписали сте се.
38
0
 
0
 
! Отговори
Аероглот преди 1 месец
**** да се чете пу#тин
37
4
 
0
 
! Отговори
Аерофлот преди 1 месец
*** ако ти порасне киче професорите по копи мейда ххаа ги дай на кгб, ако и на тях не са им ппраснали кичета

И баце да му порасне киче, освен ако не му бият мръсната фазерска псевдоваксина, фазерката съдержа неща които не са за нет дори. Джонсънс2 пък са нагли и те да се пробват, деби преписвачите, следващата ще я правя да изоморфи в нежелани локации, а не просто да ви расте киче
36
6
 
2
 
! Отговори
Аерофлот преди 1 месец
Ако ви порасне коса от Спутник V, ваксината не е точно руска , а еврейска, то Путин не е точно окосмен по главата, обаче на руснаците им расте прекалвно коса от нея и сега са хейтъри

Аврофлот вече вози и ваксинки, а Путин с киче
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно като взимат вирус от шимпанзета, до колко успяват да пречистят матариала от клетки на шимпанзета. Имаше информация, че преди време така е пренесен вируса на СПИН.. :-х
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
фазера е най добра но трябва да стоите до 5G кула за да получи ъпдейт чипа, иначе пуска юар щама.
33
5
 
19
 
! Отговори
До Левскар преди 1 месец
Аз не искам да играя на руска рулетка с живота и здравето на моето семейство. Ако поне 1 компания гарантира, че няма да има странични ефекти и отговаря за това с финансовите си активи може да ваксинирам най-напред домашните си любимци. Ама уви - всички бягат от отговорност..
32
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подходящи са за пълнене на банковите сметки на производителите и зелниците, които си ги поставят, без да се запознаят с рисковете от увреда.
31
7
 
6
 
! Отговори
V преди 1 месец
Сега като падне герб от власт трябва да се смени цялата прокуратура .Тия са там на хранилка и не им се бачка . Те са просто политическа бухалка на герб .Служат само за политически поръчки срещу опозицията ;) Сега кво ще прай каскета ? И тука става като в Русия .Сега Брюксел ли ще пита кво да прай или ще се прави че няма далавера ??? Като с горанов дет раздаде противозаконно 200 милиона от нашите пари а няма прокурор който да му повдигне обвинение.
30
7
 
15
 
! Отговори
антиваксър преди 1 месец
Не са подходящи за никого.
29
2
 
5
 
! Отговори
V преди 1 месец
,,Менеджеры DNS распродали RTX 3060 майнерам за несколько дней до старта продаж — расследование Шелест,, Аве къде спите вие ??? В България става същото . На страниците на официалните вносители няма карти а в ОЛЕС на черно същите карти се продават на двойни и дори тройни цени. Една от фирмите вносители наскоро си купи нов офис и започна голям ремонт а това не става с продажбата на лаптопи в България. Върви яка далавера ама в България няма разследване.
28
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като гледам по форумите предимно антиваксъри още се пънат и тук-там някой нормален се опитва да ги убеди в нещо все още. Скука. А преди колко интересно беше!
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До lewskar

Брей, какъв смелчак. Колко ви плащат да пишете такива простотии?