3.50 лв. за литър на обикновените дизел и бензин, има ли спекула?

Най-евтината цена за А95 е 3,32 лв., а за литър дизел – 3,43 лв.
21 юни 2022 16:38, Петя Славова
154
3.50 лв. за литър на обикновените дизел и бензин, има ли спекула?
Снимка: БГНЕС

Най-евтината цена за литър бензин А95 е 3,32 лв., а за литър дизел – 3,43 лв., предаде БГНЕС.

Цените за литър гориво на основните и най-големи бензиностанции в столицата варират. За литър бензин А95 потребителите плащат съответно между 3,32 лв. и 3,43 лв., а за литър обикновен дизел сумата достига от 3,43 лв. до 3,58 лв.

Очаква се от 1 юли т.г. да бъде прието намаление от 25 стотинки на цената за литър бензин и за литър обикновен дизел, като според управляващите това би трябвало да окаже благоприятен ефект върху шофьорите на МПС.

Според Румен Димитров очакваното намаление ще се отрази благоприятно на всички в България. Той шофира личния си автомобил почти всеки ден.

Още по темата

"Ние сме строители, всеки ден зареждаме. Сега зареждаме с капкомер. За 40 лева си ходих преди в провинцията, сега с 40 лева не мога да ида до обекта. На 3,49 лв. съм заредил дизел. Нормално ли е за един обикновен човек", попита той. Димитров сподели, че откакто горивата са поскъпнали кара по-рядко, но уточни, че много рядко използва и градският транспорт. Надеждата му е цената на горивото да падне.

Краси, друг шофьор, с когото БГНЕС разговаря, сподели, че никакво намаление няма да се усети. 3,50 лв. за бензин не е нормална цена, категоричен е той. Мъжът заяви, че не кара по-рядко, но се лишава от други работи.

"От всичко възможно. Абсолютно всичко възможно. Ние не можем да спрем да караме, защото такава ни е работата", каза той, като сподели, че всеки ден шофира. Той допълни, че за да кара лекия си автомобил плаща 3,50 лв. бензин и 3,50 лв. за нафта. "Да не говорим, че скъпата нафта е 4 лева", каза Краси. "Но имам и бус на дизел, така че всеки ден съм на бензиностанцията", каза още той.

Таксиметровият шофьор Марио Аврамов също е категоричен, че „тези 25 стотинки са абсолютно нищожни“ и няма да бъдат усетени в джоба на крайния потребител. Той сподели, че автомобилът му се движи на газ. "Преди зареждах газ на 80 стотинки, в момента зареждам на 1,60 лв., де факто ще зареждам на 1,40 лв.", подчерта Аврамов. Той сподели също така, че е спрял да шофира толкова често, както и че за лични работи използва градския транспорт – метро, автобус, тролей.

"С работата преди минавах по 250-300 км, сега минавам по 150 км, защото където ме оставят, там си стоя. Не ми е рентабилно. Много пъти се случва, примерно в центъра, има страшно много клиентела, много работа, аз стоя в "Младост", защото на мен това ми е пари да стигна до центъра празен", каза още Марио Аврамов.

В понеделник от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излязоха с официална позиция, в която заявяват, че органът няма правомощия за ценово регулиране, нито в нейната компетентност попада разследване на "спекула" и защита на потребителите.

Характерно за органите за защита на конкуренцията е да се намесват по отношение на повишаване на цените, само когато това е в резултат на забранено споразумение или на злоупотреба с господстващо положение, като контролът, който се осъществява, е последващ, заявиха още от КЗК. Позицията им дойде в отговор на изявления, съдържащи твърдение, че Комисия за защита на конкуренцията не изпълнява своите правомощия като не се намесва в ценообразуването при цените на горивата в страната.

В края на миналата седмица пък от "Демократична България" /ДБ/ поискаха да се създаде временна парламентарна комисия за обследване дейността на "Лукойл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 12 години управление на мутрите, те са навсякъде и още не са изчегъртани. На тях благодарете за още по-високите цени и спекулата.
103
1
 
15
 
! Отговори
Батман преди 1 година
То не само горивата вдигнаха но водата 4.06лв на кубик..да не говорим за тока и хранителни продукти, само 5процента заплатите и пенсиите,, Аз ако можех щях да изведа целия български народ извън от България за 1 година и да видя от къде ще крадат и мамят и печелят милиярди тия лакумници дето се крият в правителството
102
2
 
21
 
! Отговори
Batman преди 1 година
Тия май за *** взеха българският народ..То като вдигнат горивото на 4лв и ще кажат вие ползвате 25.ст на литър, егати прецекано и измислено и планувано да онищожи българският народ.. просто нямам думи от алчността
101
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пускай на четири лева да е пълен цирко
100
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
естествено,че има спекула.Простото и Кокорчо крадат като изумени
99
5
 
24
 
! Отговори
Помак преди 1 година
Киро и Асен да си задържат 0,25ст. и да си ги заврът там дето слънце не изгрява! Ако войната продължи ни чака много тежка зима! А нито Киро и Асен, нито Боко Тиквата мислят за народа, елементарни продажници! Промяната се оказа фалш, Киро е инсталирани тук български вариант на Зеленски! Просто ни прецакаха!
98
2
 
9
 
! Отговори
Просто Киро преди 1 година
Подкрепете ме обещавам ще рипат и скачат още нагоре цените.
97
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тичайте да подкрепите Просто Киро! И 5 лв ще стане, като не сте с всичкия си!
96
5
 
5
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Какъв ЕС , цената се формира от братята руснаци , като искат ще я направят 10лф.за л. защото сте балъци.
95
1
 
10
 
! Отговори
До 109 преди 1 година
Ами ако искаш купуваш или не , цената се вдига от руснаци с регистрирана фирма в Швейцария ...виж питай тиквата той е по близък с лукойл със Златев а и собствениците на фирми който пласират горивата са му близки , хляб са яли от неговата ръка.
94
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некадърниците от Брюксел водени от великата демокрация наложиха санкциии сами на себе си. Пасле се чудят как да ги заобиколят.
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българка 92 Никаква българка не си, и ти си ци....ка , също като другаря ви Янко от Правец дето съсипаха България.
92
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При положение, че използваме само руски петрол за преработка в радинерията, който е на най-ниска цена от години, когато бензина беше под 2 лева е очевидно, че спекулата и комисионите за държавните чиновници да си затварят очите и да вдигат рамене, че нищо не могат да направят е повече от очевадно. За какво им осигуряваме охолен живот и тлъсти заплати? Само да констатират ли?
91
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския нефт не се е вдигнал. Даже напротив, спаднал е. Бензина трябва да е 1.59, газта 80ст. дизела е след бензина по фракция. И е по евтин от него. Кой ни вдига цените на всичко?
90
4
 
16
 
! Отговори
До 104 преди 1 година
Явно нямаш с какво да разсъждаваш и отстрани изглеждашГлупаво ! Путин ли увеличи цените или Брюксел с санкциите ? Кой умишлено спъваше северен поток2 ? Кой сега умишлено невръща помпите за северен поток от Канада ? Кой се изрепчи , че нетрябва да се купува петрол от Русия ?
89
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не страдам по миналото, но преди редовно сменяха магазинери и продавачи, защото са ги хванали в спекула, пращаха ги за известно време да помислят между четири стени и да поработят за благото на държавата, така че закони против спекулата има, но не ги прилагат.
88
16
 
3
 
! Отговори
.... преди 1 година
Аве вие гледате ли чужди телевизии или новини? В Англия дизелово гориво и бензин са вече над 2 паунда, вие гледате преди години цените, ами преди 2 години в Обединено кралство дизелово гориво струваше 1 паунда. Ужас сте.
87
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Путин му трябват пари затова ще плащате скъпи горива,скъп газ.А от там и скъпи стоки. Но като го оставихте да ви баламосва и купува 20 г сега ще си плащате. Дано да само цените да са проблем да не дойдат и руските бомби.
86
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що само за литър ит обикновеният дизел бе. Верно е време си ходят тези. По. Мия. Ри
85
4
 
19
 
! Отговори
Тяхната вяра мръсна преди 1 година
Лъжат ни здраво ама то народ няма има овце ! Миналото лято беше 1.50 налии е сега трябва да се избиват тея загуби не може 4 5 месеца да го продават на левче и малко ..не могат да спят че са така пре.бани и сега пък давай двойно и отгоре да се навакса после Путин им виновен фалшивият им ковид им виновен..след Путин чакам да видим кой ще е виновен ..цял живот все нещо на криво ама сметката ние я плащаме..че живота си минава и тея мътни години няма кой да не ги върне