Куклен театър ни връща в детството с "Приказки за Хитър Петър"

Следващият спектакъл ще бъде на 5 декември
23 ное 2020 17:37, Ния Христова
0
Ако настоящето не ни предлага достатъчно опции да се се справим с предизвикателствата на деня, можем да се обърнем към миналото, народната мъдрост и познанието на нашите предци. Там почетно място в раздел мъдрост, хитрост и хумор заема един колоритен образ, наречен Хитър Петър.
 
Как куклен спектакъл съживява любимият на много поколения герой?
 
"Използвали сме три приказки за Хитър Петър, като драматургията е наше дело. Всички кукли са импровизирани - Хитър Петър е направен от една гъдулка, два цървула и една кратунка за глава. Куклите са дело на Евгения Лачева и са един обобщаващ образ", каза доц. д-р Константин Каракостов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Той обясни още, че повечето кукли се водят от минимум трима души, което изисква изключителен синхрон.
 
"В тези времена е много важно да има и хумор и смях. Човек не може да потъне само в негативното. Представлението предизвика голям интерес. Направихме го с голяма любов и сме много щастливи", допълни проф. Боньо Лунгов.
 
Проф. Лунгов каза още, че тази драматургия е със съвременен поглед, който се възприема много добре от децата.
 
"Системата е изключително трудна за овладяване, изисква много умения и качества. Това е една от най-благодатните системи, защото е много комуникативна със зрителя и е способна на неочаквана трансформация на един герой с друг", добави доц. Каракостов. 
 
"Работим много с фолклора, направихме представление с Хитър Петър, което имаше изключителен успех. Тогава си казахме, че трябва да продължим. При нас залата е малка, а 30% са 27 души на спектакъл", подчерта проф. Лунгов.
 
И двамата споделят едно мнение, че трябва да има гъвкавост в обучението, така че учебният процес да не спира.
 
Следващият спектакъл "Приказки за Хитър Петър" ще се проведе на 5 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари