Искам момиче с коси като абанос, устни като кръв...

Учени разработиха по-ефикасен метод за клониране – децата ще могат да бъдат „по поръчка“
14 апр 2008 15:05,
8
Искам момиче с коси като абанос, устни като кръв...
Снимка: Булфото

Разработен е нов метод за клониране, който е по-малко трудоемък от способа, благодарение на който беше създадена овцата Доли.

В тази връзка възникнаха съмнения, че той може да бъде използван за обработка на човешки ембриони с цел формиране на деца „по поръчка“ – започвайки от Алберт Айнщайн и завършвайки с човек с каквато и да е сексуална ориентация.

За тази цел е необходима само да се „вкара“ необходимият набор от гени.

Учените, които чрез този метод са получили мишки от клетки на възрастни екземпляри, са открили, че тази технология е много по-ефикасна от способа, използван при създаването на Доли, а страничните ефекти са по-малко – следователно той повече подхожда за използване при човека, пише вестник „Индипендънт“.

За клонирането на мишки учените са вкарали кожни клетки, взети от възрастна мишка, в тъканта на ембрион в ранен стадий от развитието си, получен чрез екстракорпорално оплождане /ЕКО/.

Някои от бебетата са се оказали частични клонинги на донорите, а някои като Доли – стопроцентови.

За разлика от „метода Доли“ обаче този способ е толкова прост и ефикасен, че възникват опасения – в клиниките, в което се практикува човешко ЕКО, от него могат да се възползват, за да помогнат на бездетни съпружески двойки, които си мечтаят за напълно „свое“ в биологично отношение дете.

Един от учените сподели пред изданието, че безразсъдният опит за прилагане на този метод при хората сега е напълно реална перспектива, която не бива да се игнорира.

„Този метод е неетичен и небезопасен, но е възможно днес някой вече да го прилага“, каза Робърт Ланца, директор по научните въпроси в американската компания Advanced Cell Technology, която работи в областта на биотехнологиите.

„Днес клонирането засега не е навлязло в живота ни. Новият метод обаче е технология, благодарение на която можем фактически да произвеждаме деца. Ако тя се приложи върху хора, това ще бъде много знаменателно и ще създаде маса проблеми“, каза още доктор Ланца, чиято компания е в авангарда на изследванията на стволовите клетки и методите за препрограмиране на клетки.


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Снежанка преди 14 години
Учените май възнамеряват в бъдеще да изземат функцията на Господ
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Клонирането е един страшен грях. Има само Един, Който може да разполага с човешкия живот и с човешката съдба и това е Господ. Тежко и горко на тези, които нямат респект от Него. Клонирането трябва да бъде забрането, защото то противоречи на всякакви човешки, морални и хуманни норми.
5
0
 
0
 
! Отговори
Goldy преди 14 години
Вярвам в силата, която е много над нас! Убедедна съм, че нещо подобно, дори и да не същото, е станало причина господ до унищожи Содом и Гомор. Намесата на човека в "божиите" дела е много опасно! Никой не ме пита какво ме притеснява и дали искам да се осъществи този Франкенщайновски сюжет, но това не значи, че няма да се случи! Дано мозъкът на хората да се окаже повече, отколкото досега Homo sapiens е доказал...
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
И това ако е заглавие за раздел "Технологии и наука"...
3
0
 
0
 
! Отговори
Настро преди 14 години
Това е от "Снежанка и седемте джуджета" ;)
2
0
 
0
 
! Отговори
бобо преди 14 години
Ае веднъж напишете едно свясно заглавие ко е т'ва ся "Искам момиче с коси като абанос, устни като кръв..."?
1
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 14 години
http://o-cs.host-bg.info/vote.php?id=54nai golemiq e vankata wee