19 години стигат. Историята на "Шоуто на Слави"

Слави Трифонов и екипът му спират предаването
Обновена: 7 май 2019 12:58 | 7 май 2019 12:55, Йордан Бързаков
299
19 години стигат. Историята на "Шоуто на Слави"
Снимка: БулФото

Момчето си отива - след 19 години Слави Трифонов и екипът на "Шоуто  на Слави" слагат край. На Гергьовден водещият обяви, че на 31 юли тази година предаването прекратява своята работа. Причината - медийната среда в България и чувството, че "Шоуто" вече не принадлежи към нея. Обичани и мразени, възхвалявани и охулени, за вечните бунтари на българската телевизия едно е ясно -  написаха една от златните страници в историята на развлекателния бизнес в страната.

Няколко хиляди предавания, стотици гости, скечове, концерти, турнета, десетки рубрики и проекти, обществени инициативи и политически искания, скандали и спирания - историята на "Шоуто" е сложна и дълга.

Началото

Началото е поставено след създаването на първата българска частна телевизия -bTV. На 27 ноември 2000 година, част от екипа на революционните за 90-те години "Ку-ку" и "Каналето", създават "Шоуто на Слави".

Предаването следва установения печеливш модел на американско толк-шоу - жива публика, бенд, скечове в първият половин час и гост във втората част на изданието. Характерна особеност на предаването са коментарите по актуални теми на водещия, а политическата сатира ще присъства през всичките тези 19 години в ефир. Освен телевизия, екипът на "Шоуто" прави и музика - Ку-Ку бенд издават 22 албума и над 300 авторски песни, превръщат се в любимци на поколения българи.

"Шоуто на Слави" превзема праймтайма на телевизията и не слиза от него в продължение на 19 години. В първите няколко предавенето печели огромен дял от зрителския интерес - до 2004 година то привлича средно между 2 и 3 милиона зрители всяка вечер. В този период "Шоуто на Слави" получи и номинация за наградите "Еми" - най-престижната награда за телевизия, еквивалент на холивудските Оскари.

С годините интересът на публиката намалява, но "Шоуто" остава може би най-разпознаваемият продукт в българска телевизия.

В началото двигатели на "Шоуто" са самият Слави Трифонов и Любен Дилов-син. По-късно известният сценарист и бивш политик напуска, няколко години по-късно е последван и от други основни играчи в екипа.

Напускат сценаристите Росен Петров и Евтим Милошев, актьорите Руслан Мъйнов и Любомир Нейков. Промени не липсват и в състава на "Ку-ку бенд", сменят се основно беквокалистите, но лицата на оркестъра - Годжи и Маестрото остават плътно до Трифонов. През годините "Шоуто" започва все повече да популязира т.нар. редколегия - основните сценаристи на "Шоуто", които коментират актуални теми от обществения и политически живот в страната.

Във формата се изредиха и много вътрешни рубрики и конкурси - Вечер на северозападната култура, "Тъй рече г-н Андреев", "Запознай се с малките", "Детска евровизия", "Разсмей Слави".

Екипът продуцира и няколко съвсем различни телевизионни формата като "България търси талант", "Танцувай с мен", "Вот на доверие" и други.

Ку-ку бенд

Основна част от "Шоуто" е музикалният бенд на предаването - неговият състав търпи промени през години, но славата му на един от най-добрите оркестри в страната, остава непоклатима. Най-честа смяна търпят беквокалистите на оркестъра - през него преминават Нина Николина, Деси Добрева, Алекс Раева, Цветелина Грахич. Организат национални и международни турнета, а през 2015 година поставят абсолютен рекорд за посещаемост на открит концерт в страната на български изпълнител - на концерта им на 25 ноември на националния стадион "Васил Левски" в столицата идват над 70 000 души.

Още по темата

Актьорите

Друга съставна част от екипа на "Шоуто" - актьорите, също се променят през годините, повечето от тях и до днес участват в различните телевизионни и театрални проекти, други са продуценти и режисьори. Първите имитатори в предаването са Любомир Нейков, Руслан Мъйнов, Стефан Рядков и Виктор Калев. Руслан Мъйнов напуска предаването през 2004 г.. Красимир Радков е поканен да стане част от екипа на „Шоуто“ след негово гостуване през 2004 г. – той играе скечове в предаването и до днес. През юли 2006 г., когато предаването излиза във ваканция след шестия си сезон, Любомир Нейков напуска, за да се реализира самостоятелно. Впоследствие той стартира комедийно шоу по bTV, "Комиците", продуцирано от Евтим Милошев и тяхната нова продуцентска компания. През следващите години място сред актьорите намира Тодор Башиянов, а една от най-големите звезди - Виктор Калев напуска, за да продължи самостоятелно. В момента като актьор се изявява и сценаристът и заместващ водещ - Иво Сиромахов.

Инициативите

"Шоуто на Слави" създаде и организира десетки инициативи, най-известна от които може би си остава тази за освобождаването българските медици в Либия. През 1999 година 5 български медицински сестри и палестинско-български лекар бяха обвинени в заразяването на няколкостотин деца в детската болница "Ал-Фатих" в либийския град Бенгази с вируса на ХИВ. "Шоуто" стартира кампания под надслов "Свобода за българските медици в Либия", чиято цел беше да популязира из целия свят случаят на нашите сънародници и така да създаде международен натиск върху властите в Триполи.

През 2011 година пък Трифонов подкрепи официално кандидатурата на Меглена Кунева за президент. Няколко години по-късно той обяви тази подкрепа за "грешка".

"Шоуто на Слави", в лицето на сценариста и журналист Иван Кулеков, направи и десетки документални филми - за българите в чужбина, за умиращият живот в българското село, за аварията в атомната централа в Чернобил.

В последната година "Шоуто на Слави" застана зад протеста на майките на деца с увреждания, в тяхната битка с хроничните проблеми в системата на здравеопазването и социалните грижи. Трифонов излизаше в ефир с тениска с надпис "Системата ги убива" и заедно с редколегията коментираше ситуацията.

Скандалите

Политеческата сатира винаги е била водещ елемент от цялостната визия на "Шоуто на Слави", но през годините екипът често беше обвиняван в прекрачване на границата на телевизионното предаване и в опит да се намеси в политиката чрез огромното си влияние върху зрителите. Скандали не просто не липсваха, а се засилиха през последните няколко години.

"Шоуто на Слави" стана инициатор на национален референдум за "промяна на политическата система в страната". Той беше съставен от три въпроса свързани с избирателната система и финансирането на партиите. Тогавашният президент Росен Плевнелиев реши да даде въпросите от референдума на Конституционния съд, който да се произнесе за тяхната законност. Заради това в национален ефир сценаристът Филип Станев извади снимка на Плевнелиев и демонстративно я скъса. Протестната му акция предизвика небивал скандал, а "Шоуто" беше принудено да се защита от обвинения в насаждане на омраза и пълна липса на уважение към институциите. Президентът Плевнелиев даде на съд Станев, но той беше оправдан.

На 27 март 2017 пък  вместо тогавашния епизод е пуснато повторение на старо издание bTV излезе със съобщение на сайта си, че прави промяна в програмата си за вечерта на 27 март: "В 22:30 ч. ще бъде излъчено повторение на епизод от "Шоуто на Слави". Първоначално планираният за днес епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия като bTV, която не толерира едностранно представяне в програмите си".

Ден по-късно Слави Трифонов казва на пресконференция, че предаването е спряно поради цензура и решение на телевизията. Ако на 28 март не бъде излъчен епизода, сниман преди това, иска да разтрогне договора. Същата вечер bTV излъчва "Шоуто на Слави", сниман на същия ден.

На 18.04.2017 г. bTV отново спира шоуто от ефир, излъчвайки повторение на старо издание. Причината този път е участието на журналиста Васил Иванов от конкурентната Нова Телевизия, който разкрива скандални случаи на цензура, налагана му от неговия началник в телевизията – Дарина Сарелска. bTV публикуват своята позиция на сайта си:

"bTV излъчва повторение на епизод на "Шоуто на Слави" тази вечер. Предвиденият за тази вечер епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание.
bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестността.
bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти."

На следващия ден Слави Трифонов, екипът му и Васил Иванов провеждат пресконференция, на която е обсъдено спирането на шоуто предната вечер и са разказани скандалните случаи на цензура и корупция, заради които не е излъчен епизода.

Бъдещето

bTV излязоха с официална позиция за прекратяването на работата на "Шоуто" днес. От там обявиха, че все още не са получили позицията на продуцента и както обикновено са изпратили покана за продължаване на договора, но "не са стигнали до резултат". Въпреки това Трифонов беше ясен - това е край на телевизионната му кариера. Остана обаче отворен въпросът дали края на "Шоуто" като предаване, не е началото на "Шоуто" като политическа партия. Слави многократно е отричал да има активен интерес към властови позиции, но инициативи му през последните години говорят друго - той подкрепи няколко инициатици с ясни политически послания. Противниците му го обвиняват в евтин популизъм и заиграване с националистически нотки. Няколко социологически агенции дори започнаха да мерят евентуалната подкрепа, която той би получил на национални избори. Ясно е, че ако "Шоуто" беше продължило, полическа кампания от ефира на bTV  е невъзможна. Сега, когато не е обвързан с договор, и свободен от задължението  да пази неутралитет, Слави може да изолзва огромното си влияние, трупано през годините на телевизионен водещ, като трамплин към бъдеща политическа кариера. За сега - това са само спекулации. Остава да видим. 


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Баце се гласи да бяга, солташака му от Учиндол и той. На кого му трябват доказателства, че двамата в едно гърне пърдят и серат?
232
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бокича махна всички неудобни, Милен Цветков, Вучков, Господарите, Ани Цолова, Сашо Диков, Шоуто на Слави и още други дето сега не се сещам! Всичко изчисти, сега няма кой да го критикува!
231
7
 
7
 
! Отговори
А ДАНЪЦИТЕ сЛАВ????? преди 10 месеца
Системата 7/8 бе изградена от ОДИТОРИ и комунистически счетоводители.
Принципа е-което скрием отива за ВЛАСТТА!
Как се крие:
1.Каним гости и фабрикуваме фактура от тях за разход - "Гостуване в шоу"
2.По партийна сметка-офшорна,кътаме(Евтим Милошев ги обира);
3.Само 20 % от гостите искат да им се плати;
4.С 'нашите" пари купуваме измислено право над шоу-милиони за нещо струващо хиляди;
5.Нематериалния актив(право на шоу) се амортизира на 50 %-т.е.за 2 години.
6.Спираме на време!
7.Политика-ха-ха!
230
2
 
9
 
! Отговори
I'm преди 10 месеца
Сакън! Да не вземе да размисли!
229
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това излъчва ли се още?
Последният път като гледах беше преди 10 год сигурно...
228
3
 
5
 
! Отговори
Mюмюн преди 10 месеца
Чалгата на Славчо е безценна!
227
5
 
12
 
! Отговори
Хан Крум преди 10 месеца
На снимката се вижда един одъртял в злоба и некадърност призрак - бррр, чак плаши с видът си.
Никога не съм гледал помиите му.
226
3
 
17
 
! Отговори
Хан Крум преди 10 месеца
Мнооого отдавна трябваше да стане това. на всички ни е писнал със злобата си, откровенната си некадърност и сивота. Изчерпал се е още като напусна Каналето.
разгеле ще ни се махне вече от главата.
225
2
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 месеца
Лудо Ленче, самият Слави Трифонов казва на Сашо Диков преди 3-4 години в предаването му...."Най-големите пороци са властта, парите и егото. Станеш ли подвластен на тях- ти вече не си оня човек!"
Няма да направи тази грешка- да влезе в политиката.
Така си мисля поне...
224
5
 
24
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 месеца
Истината е че Станислав се умори след тези 19 години всеки ден на екран и иска да си почине вече.
Свободата на изразяване БТВ му я дава, да не се прави на луд.
Просто вече е адски уморен!
Това да направиш над 4000 предавания няма аналог в България.
А концерта му на ВАСИЛ ЛЕВСКИ, световни анализатори признават, че е най-добрият правен на Балканския полуостров!
Предостатъчно даде като емоция на нас зрителите за тези 19 години, бай Слави!
Време е да си почиваш и си гледаш живота кротко!
Респект!
223
8
 
18
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 месеца
Тъжно е когато една институция като Слави си отива.
Благодаря ти Слави за тия 19 години в които покани толлкова световно известни личности, такива музиканти като екип и такива актьори- Краси Радков, Виктор Калев.....
Благодаря!
222
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 215.. Очакваш Слави да прави "още музика"? Слави му пускаха бездарните песни хиляди пъти.И слушайки ги.И той самият.Си повярва че може да пее! -:) Леле Леле -:)
221
6
 
6
 
! Отговори
жалки руски поодлоги преди 10 месеца
И Слави Трифонов и Ахмед Доган са стар и вкиснат руски борш и от неговото претопляне манджа няма да стане, но вие дерзайте друзя .
220
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво! Разгеле се " усети" че ти мина времето отдавна! Ма голяма глупост беше да знаеш! Гледах те няколко месеца само Започна да се повтаряш.Смеейки се на чуждо гърбове! И ти теглих една и това беше.. А сега си намери една да те направи баща.Па после ще видим дето се казва на татък!-:)
219
8
 
22
 
! Отговори
бай ганю преди 10 месеца
благодарим за развлекателните моменти и положения труд
чрез вашето предаване се докоснахме до много наши и международни известни личности
смяхме се със талантите комици и научавахме нови интересни неща
желаем успех в следващите начинания
218
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чалгарите са тъжни и циврят за Слави.
А аз си го премествам в другия крачол щото никога не съм му гледал простотиите.
217
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хората от това шоу направи за народа повече от всеки управник през последните 30 години...
216
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дългия плехар да се връща в подлеза са продава мартенички в телевизията явно вече не му се получават нещата, а и субстанциите вече явно не му действат и никак не е забавен, даже много злобно Зе да изглежда, за страх.
215
4
 
31
 
! Отговори
Дони преди 10 месеца
Интересни хора има - хем го мразят, хем знаят всичко за шоуто му и го следят. Нормалния и незлобен човек като не му харесва нещо, просто не го гледа. А тези които хем не харесват, хем коментират са просто недозиносени, без способности мишоци, които биха искали да сътворят нещо, ама...само напъни. И накрая чакат. Чакат нещо да се случи, за да могат и те да надигнат немощен, безжизнен гласец. После, пак обратно в миризливата им дупчица до следващата възможност дадена от тези, които могат!
214
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те спряха "Дързост и Красота", пък кво остава за Слави.