Галевите на съд за пране на милиони у нас и в чужбина

Спецпрокуратурата им повдигна задочни обвинения
Обновена: 8 юни 2012 14:50 | 8 юни 2012 13:45,
72
Галевите на съд за пране на милиони у нас и в чужбина
Братя Галеви станаха ИзбеГалеви. Снимка: архив Булфото

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви.

Те са обвинени като ръководители на организирана престъпна група за пране на пари и превод на суми извън страната по банков път чрез използване на документи с невярно съдържание.

Организираната и ръководена от братя Галеви група е действала от януари 2003 г. до края на 2010 г. на територията на София и Дупница.

Още по темата

Те са успели да "изперат" милиони левове, придобити от престъпна дейност, посочват от "Антимафия".

Специализираната прокуратура е привлякла като обвиняеми за участие в престъпната група Методи Любомиров Ковачев и Христинка Георгиева Ангелова. Предстои да се установят и други лица, участвали в групата.

По данни на разследващите от януари 2003 година до март 2004 г.  Галеви и Христинка Ангелова, които са подбудители и помагачи в прането на пари, са склонили Методи Ковачев да преведе пари в щатски долари и евро.

Той трябвало да нареди средствата извън страната от сметки на "Катон – Транс" ЕООД в българска банка по сметки на различни бенефициенти в различни чуждестранни банки. Така са преведени суми с обща левова равностойност на 576 779,30 лв.

При операциите са използвани документи с невярно съдържание - договори за покупка и внос на стоки в страната, твърдят от прокуратурата.

Престъпната група е продължила да действа от април 2004 г. до края на 2010 г. в София, в Дупница и в чужбина.

Тогава отново Пламен Галев и Ангел Христов в съучастие като подбудители с Христинка Ангелова са склонили Методи Ковачев да извърши множество финансови операции.

Става дума за парични преводи от български банки към банкови институции в Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединени арабски емирства, Великобритания, Британски Вирджински острови, Кипър, Сейшели и Китай.

Разследващите предполагат, че Ковачев е знаел или предполагал, че сумите на обща стойност 35 515 628,40 лв. са придобити чрез престъпление.

Настоящите обвинения на братя Галеви са повдигнати задочно, защото двамата са в неизвестност. Те изчезнаха в началото на май, след като Върховният касационен съд ги призна за виновни за организиране и ръководене на престъпна група за изнудвания.

Галев и Христов са обявени за общодържавно издирване и Interpol ги издирва с червена бюлетина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само не разбрахме сега,съда, ГОНИ МИХАЛЯ, или ЧАКА ГОДО? ТОВА Е ВЪПРОСА? Защото на нас простия,*** електорат, иначе всичко останало ние ЯСНО ,КАТО БЯЛ ДЕН!
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страхотен трик да примамиш избягал затворник като му повдигнеш обвинения за пране на пари. Белки се предаде. Няма що.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
sada se podigrava s naroda
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вие първо ги намерете пък после ги съдете.иначе ще гоните михаля.
54
0
 
4
 
! Отговори
8888 преди 11 години
...затова ли демокрацията в БГ е в опасност-защото осъдиха бандитите-ей тия *** имат пристанищен кей във Варна-дали знаят,дали са го виждали?
53
0
 
3
 
! Отговори
64 преди 11 години
Сори,това беше за 63.Администратора му се изтри гумичката от ***.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
64Леле колко си "умент".Щo не се кандидатираш за министър на правосъдието (ама при маймуните)?
51
2
 
3
 
! Отговори
Слави преди 11 години
Колко е просто!Когато една банка дава кредит,иска гаранция/гаранти/.Защо да не може да се приложи и в съдебната система_адвокат иска негов клиент да бъде пуснат под гаранция,тогава гарант става самият той.Нима в НС не искат да има такава промяна та не се приема,а се заобикаля?
50
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АКО се съберат всичките милиони, които са прибрали баневи, галеви, ковачки, златеви, гергови, барети, НИКОЛАЙ ЦОНЕВИ ПЛЮС ДВАМАТА МУ СЪДРУЖНИЦИ-БИВШИ ВОЕННИ И НАСТОЯЩИ МИЛИАРДЕРИ, алексей петрови и най-вече румен петкови, овчарови, масларови - щеше да има и за заплати, и за пенсии, и за дечицата, за всички!!! ЗАРАДИ КРАДЛИВАТА *** СМЕ БЕДНИ И ДЕЦАТА НИ ЩЕ СА ВЕЧНО БЕДНИ И ВЕЧНО НАВЕДЕНИ ПРЕД ПОТОМЦИТЕ НА ТИЯ ***! НИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНИСТИ НА ВЛАСТ!
49
4
 
5
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Цветанов връчи ли им по надлежния ред призовките?Какъв е този обвинителен акт.Аман от задочници като министъра,учил задочно.Никой не го познава във ВИФ.
48
3
 
5
 
! Отговори
брат избеГалев преди 11 години
Ще ни хванете за чадъра...плажния, мухаха
47
0
 
6
 
! Отговори
Васко траскториста преди 11 години
Дреме им на Галевите на шлифера! Съветските другари и Чичо Сам да пратят космонавти и астронавти на Луната, сигурно са там!
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво става с Киро ***?Какво още се върти тоя съд и прокуратура ами не го бутат в панделата с *** поне за 10 години и да им вземат на внуци синове всичките пари и коли и къщи.Народа никога не забравя...
45
1
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу Пламен Галев и Ангел Христов като ръководители на организирана престъпна група. Групата е създадена с цел превод на суми извън страната по банков път чрез използване на документи с невярно съдържание и пране на пари в особено големи размери. Такава е констатацията, но нали заради това набързо ги оневини шефът на окръжния кюстендилски съд Начев, който и досега си е шеф на този съд, без надежда за неговото дисциплинарно уволнение. Нещо повече, неволно възниква мисълта дали пък тези очевадни грешки в поведението на съдиите и прокуратурата след произнесената от Софийския апелативен съд осъдителна присъда на Галевите не са неслучайни и защо те не бяха следени преди и по време на процеса във ВКС?! Съставът на този съд потвърди осъдителната пирсъда, но като че ли бяха създадени всички условия за бягството на братята. Защото допуснатите грешки бяха детски, направо аматьорски, и сетне като капак на всичко се оказа, че съдия Начеве се е погрижил същите да нямат парична гаранция. Остава да се разбере дали за изпроводяк не им е подарил по един пухен юрган и по един спален чувал
44
2
 
12
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
А добър ден, това сега ли го научихте?:))Или Румен Петков и Мая Манолова пропяха най-накрая?
43
4
 
7
 
! Отговори
До 40 преди 11 години
Еееееееееееее не всички са против Бойко.СДС и ДСБ уж са против него ама го подкрепят.Атака са си с него - като им накриви с субсидията малко подскачаха ама пак са кротнаха.Яне РЗС плю плю плю а после почна да ближе ...........Доганчо си мълчи и гледа сеир а Бойко не го закача.Тъй че кой е против?
42
1
 
16
 
! Отговори
само питам ? преди 11 години
А Румен Петков ,кога ще бяга от Бг.....?Чакам с нетърпение !
41
1
 
7
 
! Отговори
алоо,СПЕЦ-СЪДА..? преди 11 години
Кой ги пусна ....?Който ги е пуснал ,в пандиза ....двойна лежачка!
40
2
 
2
 
! Отговори
turist преди 11 години
...izbeGALEVI...kade rabotiha do 2003 ...i za kogo ...koy im be6e "na4alnik"...kakva "deynost" sa izvar6vali ...DALI NQKOY POMNI .. KOY IM DADE "BIZNESA"...sled 2003...OT ..."KAKVO" IDVAXA PARITE...I NAY VAJNOTO...SLED KATO GI "PENSIONIRAXA"KOY E "NAZNA4EN"... NA TQXNOTO MQSTOKOI SA SLEDVA6TITE ...
39
2
 
1
 
! Отговори
35 преди 11 години
не си в час, и Брендо не е в ареста вече