Апелативният съд скочи срещу "опитите за натиск и внушение"

Пенгезов защити магистратите от обвиненията на Местан за Октай
Обновена: 14 мар 2014 20:41 | 14 мар 2014 20:41, Веселина Йорданова
4
Апелативният съд скочи срещу "опитите за натиск и внушение"
Снимка: архив, БулФото

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов се обяви срещу твърденията на лидера на ДПС Лютви Местан след решението на съда Октай Енимехмедов да бъде пуснат с мярка за неотклонение "домашен арест".

Ръководството на Софийския апелативен съд категорично възразява срещу опитите за натиск и внушение, правени в общественото пространство, че определенията и решенията на магистратите, работещи в съда, са повлияни от фактори, които не са свързани със закона и доказателствата, представени по всеки един отделен случай, посочва Веселин Пенгезов в изявление, публикувано на интернет страницата на съда.

Още по темата
В правова европейска държава, каквато България претендира да е, са недопустими изявления от страна на политически лидер, според които „част от общия сценарий за съдебен терор срещу една определена сила е и пускането на Октай Енимехмедов под домашен арест веднага след оправдателна присъда”, пише в изявлението.

Съдът работи единствено по закон и доказателствени материали. За него не са от значение политическите или други пристрастия нито на подсъдимите и обвиняемите, нито на лицата, оглавяващи партии, парламентарни групи или групировки, били те корпоративни или медийни. Разпространяването на съждения като това, че „с променената мярка се дава ход на втория етап в този сценарий – превръщането на нападателя в медийна звезда” от високо място, каквото би трябвало да представлява парламентарната трибуна, сочат единствено на политически страсти и предизборни борби, в които съдът няма как да има място, посочва Пенгезов.

Според него подобни изявления обаче имат негативно влияние върху българските граждани, както и върху облика на страната в международен аспект.

Независимо от опитите на представители на изпълнителната власт да „насочват” съда за негови определения или решения, магистратите от Софийския апелативен съд ще продължат и занапред да се съобразяват единствено и със закона и доказателствата по случаите, които разглеждат като компетентна институция, коментира той.

Ръководството на Софийския апелативен съд припомня, че е било принудено да направи подобно съобщение през есента на 2010 г. по повод изявления на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов във връзка с конкретно дело, решено по закон от тричленен състав на Софийския апелативен съд.

Към днешна дата, това се налага заради внушения, правени публично от лидера на ДПС Лютви Местан, по конкретно дело, решено по закон от тричленен състав на Софийския апелативен съд, се казва в изявлението.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенгезов беше от "социално слабите" съдии с палати в Поморие-изгониха го преди години, но негови колеги го върнаха. И да не би да са свещена крава, че да не може никой да ги критикува? Плаща им се от нашите данъци и дължат отчетност, а не всяка критика да я премат за намеса.И май трябва намеса за вече 7 г имаме монитор заради тях
3
0
 
10
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Господин Местан,защо не протестирахте срещу решението на г.Пенгезов преди около година когато промени присъдата на бившия ваш депутат от Велинград,Фидел Беев от реална да лежи в затвора 5г.,в условна за 250.000лв.и тази личност продължава да дерибейства безнаказано.Значи когато Ви оттърва пищите,когато не, си траете.
2
20
 
9
 
! Отговори
ere преди 7 години
що не пискахте при Цветанов.........или ви държеше всички с компромати.........жалки, подкупни същества
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Давайте осъдете доносника за внушение. На всеки средноинтелиген е ясно,че това е промяна на мярката за неотклонение,не пускане на свобода.