ВСС отхвърли искането на Янаки Стоилов за освобождаване на Гешев

Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против"
Обновена: 22 юли 2021 17:45 | 22 юли 2021 16:35, Камелия Цветанова
438
ВСС отхвърли искането на Янаки Стоилов за освобождаване на Гешев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пленумът на ВСС отхвърли като недопустимо внесеното от правосъдния министър Янаки Стоилов предложение за започване на процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Още по темата
Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против". Дебатът по темата продължи повече от пет часа.

Иван Гешев не гласува, тъй като е засегната страна. Янаки Стоилов пък няма право на глас по закон.

Миналият петък Янаки Стоилов едновременно внесе искането и свика Висшия съдебен съвет. Искането е над 100 страници - мотиви плюс приложение, съдържащо публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата.

С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействията си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил Етичния кодекс на магистрата.

Обвинител номер едно реагира чрез говорителя си Сийка Милева, която каза, че това е политически акт и пиар. "В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС".

Преди днешното заседание Иван Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет още прессъобщения и публикации, свързани с дейността на държавното обвинение и поиска те да бъдат добавени към материалите, внесени от правосъдния министър.

Реакции след решението на ВСС вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


438
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
12
 
17
 
! Отговори
народа очаква преди 2 години
Скоро Бойко Рашков трябва да бъде изправен пред прокурора и да даде обяснение за начина на придобиване на 19 имота. След това на ред е Бай Ставри да вкара Рашков във правия път.
302
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев е активирал спугите от бюрото да пишат за него, иначе няма заплатки и нищонеправене
301
10
 
6
 
! Отговори
Добре де, преди 2 години
Някои искали смяна на Гешев. Как трябва да стане ? По закон, или под натиска на улицата? Казаха ви, че по закон не става. Остава уличния натиск. И дали ще гледат на тази държава? Като "правова" ли?
300
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тpoляка на Чорапа, вече не е много екзалтиран... Спука гума... Още много време ще ви дразни Гешев...
299
10
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Бонго Бонго ..малей!..Бива ли да си толкова лют/А..?..Да не погрознееш от толкова злоба,ей!...Не че сега си "Мона Лиза" или Ален Делон на младини,но все пак.../здравето преди всичко!/
298
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 323 Там е проблема,че никой не се страхува от Гешев! Гешев се страхува от Истината!-:))))
297
3
 
10
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 години
ОСТАВКА ХА.Й....ДУ.. Ц..И!!!
296
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже Янаки преподава в СУ, Слави си търси юпита от чужбина! Щот янакиевото преподаване е неграмотно, като искането срещу Гешев!
295
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, защо толкова ви е страх от Иван Гешев?
294
8
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Много добро и разумно решение.Трябва да има разделение на властите и изпълнителната няма как да се меси в съдебната.Особено такива екземпляри като Рашков не трябва да припарват до какъвто и да било вид управление,противопоказно му е.Жалко е,че Янаки Стоилов,който изглежда балансиран и свестен(въпреки своята принадлежност към БСП) се подведе по акъла на Радев и Рашков.
293
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен Гешев,че ще падне от власт,още един другар трепери в момента в държавата ни.др Борисов! Падне ли Гешев,в лицето на Новият Глав прокурор.Закона ще го потърси в Банкя като бивш управлявал!!!!-:)
292
12
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Нещо много се " активирахте" пак Герберчета? Болна тема а? Отнасяща се,за Глав прокурора ВИ?!-:) Загубен е,ако още не го е осъзнал! Нооооо... Мисля че е в час със случващото се ,и най вече,това което следва!-:)))
291
15
 
2
 
! Отговори
ХорхеИгнасиоПловдив преди 2 години
Мда, нормално, ще трябва да мине някоя и друга година докато се изкоренят плевелите на тиквата. Когато разберат че няма да се върне на власт ще се опитат да пробият на друго място и тогава може да бъдат подсечени.
290
8
 
19
 
! Отговори
НЯМА СПОР! преди 2 години
При новия световен ред главният прокурор остава на поста си, а националните предатели, които поискаха освобождаването му отиват зад решетките, заради класифицираната секретна информация, открита от Гешев в кабинетите на съветниците на Радев. Всъщност Иван Гешев е един национален герой.
289
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 30 години ги слушам .Колкото е по - силно , викането толкова лъжата е по - голяма .
288
7
 
14
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Още чакам справедливост за гибелта на пилота ни и "самоубилият се" сержант.Радев, истината искам!!!
287
12
 
11
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ще има РЕСТАРТ в прокуратурата и най вече във ВСС! В това не се и съмнявайте!-:))) Някакви там,бетонирали се за години,и мислейки си,че са Несменяеми??! Да бе!-:) На всичките в момента там,им треперят мартинките! Прекрасно знаят,кого и как " защитиха"!-:))
286
8
 
18
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Радев, можеш да излезеш от президентството, то не е твое, а ти си наш слуга и ти казваме: УВОЛНЕН СИ!ПЛАНОВЕТЕ ТИ СА СТРОШЕНИ!!И С ТОЗИ ОТГОВОР НА БЪЛГАРСКИЯТ СЪД ИДВА РЕСТОТО. ГЕШЕВ ОСТАВА, СЪДИЙСКИЯТ СЪВЕТ ОСТАВА. ИДВА КРАЯ НА МАНДАТА ТИ И ЩЕ ИМАШ СОЛИДНО ОБВИНЕНИЕ *** ТАКЪВ. БЕЖ В АСКОВО.
285
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 311 - то пък за вас всички са ***! Нещо ново няма ли да измислите или няма акъл за повече! Долу Радев - крадец, шпионин, разединител, поръчител, нарушител на конституцията!
284
5
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Жалко, агонията на eднoклeтъчните медуэи искащи промана....още не е пълна