ВСС отхвърли искането на Янаки Стоилов за освобождаване на Гешев

Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против"
Обновена: 22 юли 2021 17:45 | 22 юли 2021 16:35, Камелия Цветанова
438
ВСС отхвърли искането на Янаки Стоилов за освобождаване на Гешев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пленумът на ВСС отхвърли като недопустимо внесеното от правосъдния министър Янаки Стоилов предложение за започване на процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Още по темата
Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против". Дебатът по темата продължи повече от пет часа.

Иван Гешев не гласува, тъй като е засегната страна. Янаки Стоилов пък няма право на глас по закон.

Миналият петък Янаки Стоилов едновременно внесе искането и свика Висшия съдебен съвет. Искането е над 100 страници - мотиви плюс приложение, съдържащо публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата.

С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействията си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил Етичния кодекс на магистрата.

Обвинител номер едно реагира чрез говорителя си Сийка Милева, която каза, че това е политически акт и пиар. "В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС".

Преди днешното заседание Иван Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет още прессъобщения и публикации, свързани с дейността на държавното обвинение и поиска те да бъдат добавени към материалите, внесени от правосъдния министър.

Реакции след решението на ВСС вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 


438
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
342
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уронване на престиж ако е основание за прекратяване на мандата на главния прокурор...
341
12
 
14
 
! Отговори
РАДЕВИСТА-СТАЛИНИСТА преди 1 месец
РАДЕВ ВДИГНА ЮМРУК, ЗАЩОТО СЕ ОБЪРКА ЧЕ Е СТАНАЛ-ЧЕ ГЕВАРА.....ДЕТСКАТА МУ МЕЧТА ОТ ВОЕННОТО УЧИЛИЩЕ...... - ЗАТОВА ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ЖИВЕЕ НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА..??............... ДЕТСКАТА МЕЧТА НА ПАРТИЗАНСКИТЕ АБПФК.............ХА ХА ХА.......И ДНЕС ПАРТИЗАНИТЕ СА.... :ДБ/ИТН/БСП/ДПС/***...... ПЕТОРНА КОАЛИЦИЯ.... .
340
5
 
6
 
! Отговори
gosho преди 1 месец
radev e besen.odeve go davaha da sricha po temata za makedoniya.trepereshe kato mokro kuche ot nervi.neka vse taka
339
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президента вдигна юмрук, защото трепери за собствената си свобода! Извършил е куп нарушения и престъпления! Иска да завземе цвлата власт, а това не му е работа! Той е с представителна функция, а нищо не е способен да представлява. Имаше една среща миналата година в естония и го изгониха под предлог, че има ковид! Радев = 30 години назад! Оставка!
338
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 337 Беше ЮМРУК! А не " юмруче" Гербере! Президента законно ОБЕЗКОСТИ МУТРАТА БОРИСОВ! Ред е на пазвантина му Гешев! Това вече,ще го стори парламента!-:)) Въздуха в България,е почти чист! И скоро ще стане,напълно чист!
337
8
 
15
 
! Отговори
ПАРТИЗАНСКИЯ ГЕНЕРАЛ преди 1 месец
РУМЕН РАДЕВ.... КОГАТО ПРЕЗИДЕНТ ВДИГА ЮМРУК СРЕЩУ ЗАКОННО-ИЗБРАНО ПРАВИТЕЛСТВО, СРЕЩУ ЗАКОННО-ИЗБРАН ГЛ. ПРОКУРОР, СРЕЩУ БОЛНИЦА"ПИРОГОВ", СРЕЩУ ВАКСИНАЦИЯТА И СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ПАНДЕМИЯ,............... .. В ДЪРЖАВА В ЕС/НАТО............ ПОСЛАННИКА НА САЩ-ХЕРО МУСТАФА-КАКВО ПРАВИ....?? КАКВО ДА МИСЛИМ, БЪЛГАРИТЕ ЗА САЩ..??
336
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В зората на демокрацията дрън дрън! Нямат нищо общо! Главния прокурор се назначава от президента по гласуване на всс!
335
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я,нааки се разсърди нещо! Изглежда разочарован, май е платил повече, а са му взели парите и са му скроили шапка!
334
10
 
5
 
! Отговори
помнещ преди 1 месец
В зората на демокрацията през 1989.Гешев беше на 19 -20 г.Млдеж решил да учи право!Няма лошо! На Борисов,му предстоеше,да напусне пожарната като офицер.И премине,към групировките на мутрите. Няколко години по късно,мутрите бях завзели пазара за охрана и застраховане! Той създаде своята Ипон за охрана! С Гешев се срещнах във властта!Интересите им бяха общи!Единия искаше да седне на стола на Цацаров ,другия,имаше нужда от лостовете на властта!Успяха и 2 мата!И 1 вият си плати! Сега 2 рия е на ред!
333
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Некадърни хора с некадърни обвинения, водени единствено от злобата и цел за прикриване на престъпления на техни хора! Е не мина номера за преврат! И слава богу, иначе тежко ни и с такова управление и решения! Поздравления на ВСС! Показаха незавимост, класа и справедливост!
332
6
 
17
 
! Отговори
жаль преди 1 месец
Чорапа вчера си отиде пеш до президентството след като Тошко Африкански го обърка с Първанов. Сега има време за размисъл. Две години нищоправене и две години интригантстване като най-долна у личница. А се готвеше да играе кючек след изборите.
331
12
 
17
 
! Отговори
народа очаква преди 1 месец
Скоро Бойко Рашков трябва да бъде изправен пред прокурора и да даде обяснение за начина на придобиване на 19 имота. След това на ред е Бай Ставри да вкара Рашков във правия път.
330
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гешев е активирал спугите от бюрото да пишат за него, иначе няма заплатки и нищонеправене
329
10
 
6
 
! Отговори
Добре де, преди 1 месец
Някои искали смяна на Гешев. Как трябва да стане ? По закон, или под натиска на улицата? Казаха ви, че по закон не става. Остава уличния натиск. И дали ще гледат на тази държава? Като "правова" ли?
328
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тpoляка на Чорапа, вече не е много екзалтиран... Спука гума... Още много време ще ви дразни Гешев...
327
10
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До Бонго Бонго ..малей!..Бива ли да си толкова лют/А..?..Да не погрознееш от толкова злоба,ей!...Не че сега си "Мона Лиза" или Ален Делон на младини,но все пак.../здравето преди всичко!/
326
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 323 Там е проблема,че никой не се страхува от Гешев! Гешев се страхува от Истината!-:))))
325
3
 
10
 
! Отговори
ОНЗИ преди 1 месец
ОСТАВКА ХА.Й....ДУ.. Ц..И!!!
324
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Понеже Янаки преподава в СУ, Слави си търси юпита от чужбина! Щот янакиевото преподаване е неграмотно, като искането срещу Гешев!
323
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, защо толкова ви е страх от Иван Гешев?