Ексминистър Нено Димов отива на съд за водната криза в Перник

Заради огромния обем доказателства делото още се бави
35
Ексминистър Нено Димов отива на съд за водната криза в Перник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В най-скоро време спецпрокуратурата ще внесе дело срещу бивш министър по повод водната криза в Перник. Става въпрос за Нено Димов. Делото е безпрецедентно, този бивш министър с още едно лице отиват на съд, но заради огромния обем доказателства делото още се бави. Обвиненията за умишлена безстопанственост, а очакваната присъда е ефективен затвор. Това каза пред БНТ административният ръководител на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова.

Миналата година Борисов е давал обяснения по къщата в Барселона, и наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че при проверката са събрани достатъчно доказателства, че трябва да бъде образувано разследване. Към момента делото е напреднало и се извършват активни действия по разследването, допълни Маджарова.

Кой знае какви драматични неща от закриването на спецпрокуратурата не очаквам да се случат, аз не съм политик, а действащ магистрат. Вероятно като ръководител на спецпрокуратурата ще кажете, че съм пристрастна, но това не е така – прокуратурата работи, и това искане за закриване се случва точно в момент, в който тя постигна отлични резултати. Спецпрокуратурата е структурирана далеч не толкова отдавна във времето – през 2012 г., - това е кратък период от време, допускани са грешни, но има и много правилни и целесъобразни решения, смята ръководителят.

"Ако в определението „бухалка“, което протестните партии дават на прокуратурата, - се има предвид, че в резултат на действията на спецпрокуратурата е решен проблемът с ало-измамите, например, или например постигнатите резултати в корупцията по висшите етажи на властта – да, бухалка сме. В резултат на действията на Спецпрокуратурата под наказателна отговорност са подведени редица лица и бизнесмени с финансови злоупотреби. Ако прокуратурата бъде закрита, това ще създаде временно затруднение и неминуемо ще доведе до катаклизми, но проблемът за делата в съдебна фаза ще е огромен.  Не съм запозната с идеята на проф. Янаки Стоилов, но искам да кажа, че преди да се извърши каквато и да е реформа, трябва да се направи обстоен анализ, за да се преценят всички рискове", каза тя.

Относно доклада на ЕС, според който няма достатъчно присъди, Маджарова коментира, че докладът е обективен и реалистичен. „Длъжници сме на бългтарското общество за влезли в сила присъди за престъпления. Но едва от три години спецпрокуратурата е натоварена да се бори с корупцията по висшите етажи на властта1, за последната година на съд са предадени 56 лица, има осъден министър на енергетиката и икономиката, също има и дело срещу зам.-министър. Ако задълженията по борбата с корупцията по висшите етажи бъде върната към другите прокуратури, няма да има добър ефект. България е прекалено малка държава, и ако с тази битка отново се натоварят местните структури, те биха били поставени в условия на зависимост.

Относно добавеното обвинение към останалите на Васил Божков, Маджарова уточни, че бизнесменът е обвинен в ръководство на ОПГ с действия, които са целели да опорочат протестите през миналата година.

Подслушвани политици е нямало. По това досъдебно производство и по други, политици не са подслушвани. Мирни протестиращи граждани също не са подслушвани. За да се пристъпи към използване на СРС, се прави първо анализ на политическата обстановка. Когато е взето решение да се ползват СРС, постъпи информация от
всички структури в страната, че Божков е планирал окървавяване на протестите.

Иван Гешев не е извършил престъпление с оповестяването на доказателствени средства и факти по различни дела, допълни Маджарска. СМС-име между Бобоков и Узунов бяха оповестени, защото хората са искали да знаят – през годините прокуратурата е била обвинявана, че не е била достатъчно прозрачна.

Прокуратурата не е нахлувала в президентството. На 9 юли миналата година бяха извършени действия по разследването, които според различни доказателства, е трябвало да бъдат извършени именно там. Прокуратурата не е нахлувала по няколко причини: за да извърши тези действия, е имала разрешение от съда. Стриктно спазени от прокурора и следователя са пропускателните режими в президентството. И трето, осъществен е бил нормален диалог с лице, което заема висша длъжност в президентството. Не е имало нищо драматично, Румен Радев има право на своята субективна оценка, категорична бе Маджарова.
 


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КОГАТО ЧЕТА ИЗЯВЛЕНИЯТА НА МАДЖАРОВА ПЪРВО ПРОВЕРЯВАМ ОТКЪДЕ Е ИЗГРЯЛО СЛЪНЦЕТО И СЕ НАВЕЖДАМ ЗА ДА НЕ МЕ УДАРИ НЯКОЯ КРИЛАТА ЛЪЖА ПО ГЛАВАТА.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До анонименВиновен е след решение на съда, дотогава е невинен.
11
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Димов не беше единственият виновен, но Бойко се измъкна и се отърва от него и от проблема.
10
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До DDDА то президентството някаква свещена крава ли е да не се разследва за аферата с Грипените, двата трудови договора на Деса, шпионажа в полза на Москва, а?
9
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Бойко Рашков за 19 тте апартамента кога?
8
8
 
14
 
! Отговори
noname преди 2 месеца
Почнали да работят, те ги закриват до няколко дни. По нагли от гербеските калинки няма.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аре, аре ще го съдят защото не е от гербавите, а оная с големия диференциал партизанската внучка я скриха.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прочетете този материал и само се замислете с каква огромна наглост се казва на черното бяло! Не са за закриване тея, а са за разгонване с тояги!
5
5
 
13
 
! Отговори
Подкупоратурата преди 2 месеца
Снегът не е бял, лятото не е топло, водата не е мокра, Гешев не е нарушил закона... и си живеем в друга реалност гербавите слуги, а вие гражданите да правите като вятъра!
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Закривай
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как сте решили "ало"-измамите ? И то прокуратурата ?!!! Като вече не се пише по вестниците ли ?
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чекайте да видим един осъден. Че от много приказки и накрая нищо.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия чуха че ще ги закриват и се сетиха да работят, НО след дъжд, качулка