Делото за избора на столичния кмет продължава догодина

Все още не е готова назначената от съда експертиза
Обновена: 11 апр 2024 17:44 | 1 дек 2023 13:46, Стела Стоянова
2
Делото за избора на столичния кмет продължава догодина
Снимка БГНЕС, архив

Делото за изборите за кмет на София продължава догодина. Това реши Административният съд в София. Причината е, че все още не е готова експертизата, назначена от съда, съобщава БТА.

Председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София Полина Витанова заяви, че на изборите в столицата са заведени малко над 300 протокола за проблеми с машинното гласуване.

Доведен от жалбоподателите свидетел, член на Секционната избирателна комисия, разказа, че в деня на балотажа е имало проблем с машина. На моменти устройството е принтирало некоректно. Едната бюлетина е излизала с правилните атрибути, а на другата са отпечатвани само цифри или е излизала празна. След смяна на ролката, проблемът е бил частично решен. Въпреки това до 13:00 часа в деня на балотажа не е имало ясно указание как да се действа и затова на хората, чиито машинни гласове не са били отпечатани коректно, не е била дадена възможност да гласуват на хартия.

Според Витанова Централната избирателна комисия е издала две разнопосочни писма как да се гласува и как да се отчитат гласовете в тези случаи. По думите на председателя решението на ОИК за избора на Терзиев е правилно.

Витанова каза, че изборите могат да бъдат отменени, ако съдът разпореди повторно броене на бюлетините и то установи съвсем различен резултат, или ако бъдат констатирани тежки нарушения на изборния процес.

Процесът е по жалба на Ваня Григорова срещу избора на Васил Терзиев за кмет на София. Делото продължава на 19 януари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Чичолина преди 2 месеца
Бързата работа срам за майстора.
3
0
 
1
 
! Отговори
Серсема преди 3 месеца
Догодина ще е минал половината мандат,когато продължи делото.според статията.
2
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 4 месеца
Не е редно да се брои само което Григорова е посочила. Ако искат да установят истината, трябва да преброят всичко. Защото грешки и злоупотреби има много и при хартиените бюлетини.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да продължи 2027!