Той ги заведе в пещерата, заради него оцеляха! Новият герой Аке!

Обича ги повече от себе си – треньорът на спасените деца в Тайланд
Обновена: 12 юли 2018 16:36 | 11 юли 2018 14:00, Елка Василева
35
Той ги заведе в пещерата, заради него оцеляха! Новият герой Аке!
Треньорът с футболния отбор, част от които бяха блокирани в пещерата. Снимка: Facebook

Историята с блокираните в пещера в Тайланд футболисти и техния треньор приключи благополучно – всичките 12 деца и техният 25-годишен наставник бяха изведени на повърхността, животът им вече не е застрашен. Руската редакция на Би Би Си разказва кой е Екапол Чантавонг – единственият възрастен в блокираната под земята група, когото наричат истински герой.

Спасителната операция започна на 8 юли. Спасителите трябваше да избират – дали да започнат да извеждат децата колкото се може по-скоро, докато времето не се е влошило, или да чакат, докато премине сезонът на дъждовете. Момчетата бяха в пещерата от 23 юни.

Те бяха открити от британски водолази на 2 юли. Повече от седмица момчетата са били в абсолютна тъмнина, с минимални запаси от вода и храна и без топли дрехи. Възможно е точно благодарение на ръководителя на групата децата да са оцелели в наводнената пещера.

Още по темата

Близкият приятел на няколко от спасените момчета Аутапорн Хамхенг нарече 25-годишния Екапол Чантавонг истински герой. Самият той преди също е тренирал в отбора на командир Аке, както наричат Чатавонг близките му.

"Обичам Аке, изцяло му се доверявам, той е човек, който се грижи за всички деца. Те всички са герои, защото оцеляха, но треньорът е най-големият герой. Не се съмнявам, че той е направил всичко възможно децата да оцелеят в пещерата“, каза той.

"Притеснявам се, че /футболистите и треньорите/ ще започнат да се обвиняват за случилото се и най-много се вълнувам за него. Надявам се по-скоро да ги видя и искам те да са запазили силата си, за да можем отново да играем футбол", добави приятелят на момчетата.

Родителите на момчетата помолиха треньорът да не бъде обвиняван за това, че те са се оказали блокирани в пещерата. В написани на ръка писма, изпратени до децата по спасителите, те също се обръщат към Чатавонг и го молят той да не се смята за виновен.

"Аке, аз съм майката на Титан. Бъди силен. Грижи се за себе си. По-голямата ти сестра също те чака на входа на пещерата. Моля, изведи децата", се казва в едно от писмата.

Самият треньор в отговор помоли за прошка. "Към всички родители – с момчетата всичко е наред. Те имат всичко необходимо, с тях се отнасят добре. Обещавам максимално да се грижа за децата. Благодаря на всички, които се притекоха на помощ. Също така от цялото си сърце моля родителите за прошка", написа той.

Треньорът, естествено, беше критикуван, че е повел децата към пещерата на екскурзия в сезона на проливните дъждове. При това на входа на пещерата е окачен огромен знак, който предупреждава за опасност.

Но за много от тайландците бившият монах Чантавонг се превърна едва ли не в проява на Божия промисъл, изпратен свише, за да помогне на децата в беда. Тайландците споделят в социалните мрежи снимки, на които се вижда треньорът, който медитира в поза лотос и държи в ръце 12 диви прасенца /така се казва и футболният отбор на момчетата – Дивите глигани/.

Според властите той е бил сред тези в групата, които са изгубили най-много сили – частично поради това, че той е давал водата и храната на децата. Той също така ги е научил да медитират и да съхраняват енергията си.

"Ако той не беше там, какво щеше да се случи с детето ми?", каза в интервю за тайландска телевизия майката на едно от децата. "Когато той излезе, ние всички ще трябва да изцелим неговото сърце. Скъпи мой Аке, никога ни бих хвърлила вината върху теб".

Негови приятели разказват, че Чинтавонг е изгубил родители си, когато е бил на 10 години. След това е станал монах, но е трябвало да напусне манастира, за да се грижи за болната си баба в провинция Чианграй. Там работел към местния манастир, а също е бил и помощник треньор на местния юношески футболен отбор.

"Той ги обича повече от самия себе си – казва близкият му приятел Джон Хампай. - Той не пие, не пуши. Той е човек, който може да се грижи за себе си и е научил момчетата на това".
 


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
6
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Доколкото знам, треньорът и три от момчетата са апатриди - хора без гражданство, които нямат никакви граждански права. Силно се надявам покрай еуфорията от успешната спасителна акция и героизирането на треньора, този проблем да бъде решен, защото Тайланд само би се гордял с такива граждани!
30
3
 
12
 
! Отговори
Клементина преди 2 години
До Анонимен под номер 11
Има голяма разлика, г-жо, между този случай и трагедията в Лим. Тайландският ръководител е давал от водата и храната си на децата, посветил е времето си да ги спаси. Учителките от Лим бързаха да спасят първо себе си и чантите, една водеше и седемдесетгодишната си майка - с билети като комисион от парите на децата. Затова хората ругаеха и ги обвиняваха. Така че - може да е много cool да презираш народа си, но.. Аз пък си мисля: ами ако децата бяха загинали? А треньорът не
29
15
 
13
 
! Отговори
Аз преди 2 години
"При това на входа на пещерата е окачен огромен знак, който предупреждава за опасност."... И въпреки всичко тоя юнак вкарва момчетата в дупката ! Това ли е геройството ? Или бесно его, самонадеяност и абсолютна безотговорност към живота на децата ! Герой е загиналия водолаз ! Бог да го прости!
28
3
 
7
 
! Отговори
Радост вкъщи преди 2 години
Бойко е виновен!
27
1
 
8
 
! Отговори
БайХай преди 2 години
Интересно как тези тайландци говорят като варненци:
“никога ни бих хвърлила вината върху теб"
26
3
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
преди да пишеш бъди малко ПОНЕ в крак с времето което живееш.стой си пред пц ,то може дати обясни всичко, джендър
25
3
 
20
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Водолазът отиде курбан
24
31
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живи и здрави да са всичките.Догодина да ги заведе на някой 8-хилядник без кислородни апарати. Ще ги спасяваме, кво да прайм.
23
5
 
115
 
! Отговори
сара преди 2 години
Колко различна е гледната точка на тези хора. Виждат доброто дори и там, където не бихме си и помислили. Мъдри и големи ! Една шепа хора да се опитат да ги разберат значи ползата ще е безмерна. Да си добър и смирен е най-великото благо на света.
22
2
 
35
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Голям!
21
66
 
28
 
! Отговори
Щом казвате преди 2 години
E, и един водолаз умря заради него, но като сте казали, че е герой...
20
86
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно светът се побърква и аз често не разбирам много неща напоследък. Вместо този човек да бъде заклеймен, защото заради една своя прищявка щеше да погуби десети детски животи, те го обявяват за герой. Ами ако операцията е неуспешна, тогава какво? Не мога да си обясня подобни абсурди.
19
99
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе 2 седмици само с тия туземци ни занимавате. Ако това се беше слу4ило тук в мутроландия дали тези изобщо щяха да разберат. Таилант е на за=дника на географията кво но боли фара за тях.
18
12
 
25
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
До До данъкоплатец

Абе оно и Костовото ,Сакскобурготското и Тиквеното управление не са по-добри от тия на Луканов и Виденов...
17
4
 
108
 
! Отговори
Georgiev преди 2 години
Ако това беше станало в България, сега всички щяха да пишат коментари: "А сега кой ще плати"?
16
21
 
46
 
! Отговори
До данъкоплатец преди 2 години
Данъкоплатецо,хилядите български деца хванахапътя много,много преди,, драгалевския айдук"Всички помним 90-94 година когато отвориха границите и повече от 1 милион млади хора напуснаха България.И тези които ги прогониха и това което ги прогони всички живели по това време знаем кои са.Четете историята както дявола ,но всички помним Тошовото,Лукановото и Виденовото управление до какъв ,,РАЗЦВЕТ" доведе България.ЕЙ,докато има чугунени глави ,без грам разсъдък ,ще се борим с ,,вятърни мелници"
15
2
 
104
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ако беше в България Бг-мамите досега да го бяха заклеймили и проклели до 9-то коляно
14
7
 
45
 
! Отговори
Бгр преди 2 години
Колко пари трябва да платят децата за спасителната акция? Защото, ако такова нещо ти се случи в България, със сигурност след спасителната акжия ще поискат кинти.
13
3
 
165
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В други статии също пишеше, че не ги е завел той, а те сами са си накупили храна и напитки и са влезли вътре. Нямам представа каква е истината, но при всички случаи, треньорът е герой. На всеки може да се случи да вземе погрешно решение в даден момент, но именно благодарение на него те са живи. Представете си изобщо какво е да стоиш 1 седмица в пещерата без някой да знае, че си там, крепейки се само от надеждата, че някой ще те намери. Това е направил той за тях, дал им е надежда. Това е много.
12
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова добри хора!