Опитът за връщане на Херсон е символ на увереност на Украйна

Страната показва, че може да отблъсне Русия на места
322
Опитът за връщане на Херсон е символ на увереност на Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Стремежът да си възвърне окупирания от руските сили град Херсон символизира предпазливата решителност на Украйна, пише днес редакторът на "Гардиън" по въпросите на отбраната и сигурността Дан Сабаг. По думите му обявената от Киев тази седмица контраофанзива за изтласкването на руснаците от единствения завладян от тях град западно от Днепър е породила несигурност в проследяването на това как се развива операцията, независимо дали тя ще бъде успешна.

Авторът цитира думите на водещия президентски съветник Олексий Арестович, че не трябва да се очакват "бързи победи" в контраатаката на юг - нещо, което днес бе отбелязано от западни представители. В статията се цитират анонимни източници, според които украинските сили "са отблъснали назад" руската отбрана "на няколко места". Но източниците са подчертали, че е прекалено рано да се назовават превзети села или посочва размерът на отвоювана територия.

Тази предпазливост може би е реалистична, но тя е и показателна, пише експертът. Явно не става дума за "блицкриг" или атака на широк фронт, а по-скоро за локализирани опити за нанасяне на удари по видимо най-уязвимите стратегически точки по руската фронтова линия или за да се демонстрира, че Украйна е в състояние да предизвика на места руско отстъпление преди началото на зимата. Това би доказало способността на Киев да действа активно с крайна цел възстановяване на контрола върху Херсон, смята авторът на "Гардиън".

Той припомня, че през последните седмици Украйна е предприела подготвителни акции - няколко удара по стратегически мостове, водещи към Херсон, по складове за муниции и постове в руския тил източно от Днепър, в Херсон и даже в окупирания Крим. Ударите бяха извършени от дистанция с доставените от Запада ракетни комплекси "Хаймарс" и Ем-270.

Но въпреки че тези ефектни за окото атаки нанасят щети на руската логистика, те ще дадат на Русия време за изпращането на подкрепления. По последни оценки на западни разузнавания числеността на окупаторите западно от голямата река се е увеличила с няколко хиляди и вече достига 20 хиляди. Тоест линиите за доставки все още не са пострадали сериозно, заключава авторът./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е че украинците мълчат като риби и даже спряха военните комюникета. Май акцията МЕГАТЕ се провали. А ясно е че ще е нужен напън като предизборна кампания в САЩ. Защото ако Байдън загуби следващия може и ревизия на зеленски да направи.
238
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като си говоря с Украинците, които живеят около мен. Самите те казват, че няма да се приберат, защото директно ще ги пратят на фронта. Изхода е известен на всички украинци. Не знаят цената, която ще платят. А вие си приказвайте и анализирайта както си искате и колкото си искате
237
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анализатор: Помисли си пак като казваш тези цифри. Споменават се някакви невероятни цифри при които руската армия трябва да е в колапс. Украйнската армия с цялата многомилиардна западна помощ с най съвремена техника до тук само губи територии. Дори и след като изпрати толкова млади момета да контраатакуват на сигурна смърт. Докато купона в Киев върви с пълна пара. Няма как да се случи едните на купон, другите в окоп.
236
8
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Аз не разбирам на какво разчита мислещия себе си за Императора Слънце цар Путин?!Над 50 хиляди убити, над половината руски танкове унищожени, 236 самолета, 208 хеликоптера свалени, откъде ще намерят пилоти? Остави другото, самолети ще сглобят от резервни части, но пилотите откъде? Знаете ли един пилот на изтребител колко години се обучава? Сам Путин ли ще се качи на някой МИГ?!Едва ли...
235
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един комунодивак реши да се прави на цар. Харчи от ресурса на подопечните си, а те го славят. Който не вика силно е враг и го чакат никеловите мини зад полярния кръг. Вътре в Русия не се знае колко ще продължи - все пак 100г. промивка на мозъци и страх винаги дават отражение. Технологичния свят гледа да се мине с минимум разходи и така края е предизвестен. Никой *** колкото и мускули да показва и колкото и силно да вика не може да се пребори с цивилизацията. Поняли?
234
6
 
7
 
! Отговори
Брад Пит преди 1 година
Яжте ФАБ-500 като сте толкова уверени. Украинска кървавица примесена с метални отломки.
233
5
 
16
 
! Отговори
Васил преди 1 година
Стига лъжи!
232
1
 
2
 
! Отговори
Васил преди 1 година
До АлексА тисиудиот на квадрат!
231
2
 
14
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Ето го и ''Мисирът''.След двете *** *** Христова и Йоанна Цонева,вече имаме и ''мъжко присъствие;Ляксандър Папов.Време беше да станат семейство.Семейство ''МИСИРКОВИ''.Солист-нема,всички са солисти.Едната с псевдонима ''крава рекордьорка'',другата''Бързата к...,дето ги ражда слепи''.На диригентския пулт''Дойче веле''.Арии из оперети на тема ''Как да представим желаното за реалност''.Как от отстъпващи и загиващи украинци да направим,побеждаващи и напредващи ''герои''.Трио ''Мисиркови''
230
2
 
18
 
! Отговори
До 257 преди 1 година
То да беше само половината и само тя. Тук няма да видим видеата на Украински войници в укопите, с надпис "останахме само 7 от 180 човека". Напротив, в Европейските медии се говори за символи, на увереността, на независимостта, на демокрацията. Само, че през това време умират истински хора, Украинци и Руснаци на фронта. А зимата още не е дошла, ще стане страшно в ЕС и без да има война.
229
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитът за връщане на Херсон е символ на ГЛУПОСТТА на един нарко зависим. Седмица по-късно, 2-3 хиляди убити минимум и още 7-8 хил в болниците, то "опитът" протича по план. За това време и жертви, Украинците си върнаха 3 села и 1 е ничие. Ако така продължават, докато си върнат Херсон няма да остане и жив мъж. А може би това е идеята на Зеле-то, да ги ликвидира, като нация. Кой знае какво се върти в Еврейската му кратуна.
228
7
 
22
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Само че опита се оказа неуспешен просто защото, противно на това, което се опитват да ни забълбукват преститутките от BulgariaOnAir и медиите им, т.нар. "контраофанзива" беше последното издихание на украинците. Но иначе глупостите, които минават за статии по медиите им са доста добро лекарство против ниско кръвно.
227
43
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Както афганистанските селяни изритаха СССР от държавата си,така и украинците ще изхвърлят руския окупатор от териториата си.Руските варвари обратно в Блатото.
226
3
 
15
 
! Отговори
До 260 преди 1 година
Тази система е в америка. Май и там комамдват имамите
225
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Щом Кадиров заговори за напускане значи на Путин дните му са преброени." - Кадиров иска да приложи западния модел - ще се скрие като един върховен имам и ще пусне 2 партии да въртят щафетата от негово име. Диктатура 2.0
224
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 257 Стига си прокарвал рaшистки лъжи.
223
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Кадиров заговори за напускане значи на Путин дните му са преброени.
222
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и половината укроинска 128 бригада я упяхя в запорожие
221
35
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Химарсите правят руския башибозук на лютеница...
220
32
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще веете белите знамена и тук русофили жалки!