БГ плодове и зеленчуци на пазара - екзотика, а вносното е скъпо

60-80% от продукцията е чужда, а родната отива зад граница
95
БГ плодове и зеленчуци на пазара - екзотика, а вносното е скъпо
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само за първите 10 месеца на 2022 година България е изнесла общо 31 630 тона пресни зеленчуци. Данните са на земеделското министерство и показват, че спрямо същия период през 2021 г. износът е намалял с 30 процента. Вносът на зеленчуци за същия период през 2022 г. е повече от 235 хиляди тона. Става въпрос за картофи, домати, краставици, зеле, моркови, лук и още видове зеленчуци.

А на пазара цените на доматите и краставиците в последните месеци са доста по-различни и високи.

Българските производители са изнесли повече от 11 хиляди тона домати. Повече от половината ни от износа на домати е към Румъния и Унгария. Следват Чехия и Полша. Същевременно ние сме внесли над 75 000 тона домати. Близо 46 000 от тях идват от Турция, останалите – основно от Гърция, Германия и Полша.

Още по темата

Нашите производители са изнесли повече от 4 хиляди тона краставици. Най-големият пазар е Германия - повече от половината от изнесената продукция е към федералната република. Следват Чехия, Румъния и Гърция.

По пазарите у нас най-много са вносните краставици именно от Гърция. От общо внесени 15 хиляди тона, повече от 11 хиляди са именно от южната ни съседка. От Турция сме внесли 1 893 тона, следват Албания и Германия.

„Българското производство в момента е минимализирано. Няма го, има страшен проблем с оранжерийното производство заради високите цени на топлоносителите. Няма вътрешноконкуретни цени, а по трасето има прекупвачи, които увеличават цените. В момента краставиците се внасят от Гърция на 3,80 лева на борсите. Подобна е и ситуацията с доматите. В Турция те се купуват за 1,60 – 2,00 лева. Има нещо леко притеснително – от петък има забрана за износ на турски домат. Според мен това ще доведе до допълнително оскъпяване. Внасяме традиционни за нас зеленчуци. Как стигнахме дотук“, коментира Цветомир Цеков от Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" пред bTV.

„Поскъпването е високо. Да намериш българско производство на българския пазар, вече е екзотика. Това е резултат от дългогодишна сгрешена политика в цялото ни земеделие.  Не е нормално да внасяме 60-80% от продукцията при положение, че сме със средиземноморски климат и се гордеем от десетилетия с конкурентното производство на зеленчуци и плодове. А сме ликвидирали стоки, които водят до висока добавена стойност“, заяви Любослав Костов, старши-икономист от КНСБ.

„Производството намаля. Няма насищане. Оранжериите буквално не засяха тази зима, защото се притесняваха заради високите цени на газа. Мислеха, че няма да могат да си покрият разходите и ще фалират. Когато няма предлагане, какво се случва с цените? Тези тенденции са от години. За да запазиш собственото си производство, е нужна политика на субсидиране. България се включва в такава едва след 2007 г. Получи се обаче така, че българският принцип да се субсидира на декар доведе до огромни изкривявания. Стимулира се зърнопроизводството, а удари тежко зеленчукопроизводството. Трябва да се върнем съвсем в началото, за да станем отново нетен износител“, заяви Богомил Николов от асоциация "Активни потребители".

„Пазарът може да бъде регулиран единствено, ако държавата влезе в своите функции. Има липса на адекватен контрол. Досега защо не са правени проверки“, запита Цветомир Цеков.

Според него липсата на контрол е унищожила българските плодове и зеленчуци. „Кой бизнес без политика и стратегия може да се развие“, попита още той.

„Трябва ни дефиниция за спекула, да се изсветли цялата верига на доставка – от производителя до щанда, да се види цената за логистика, за реклама. И като се видят какви са надценките, потребителят сам ще си направи сметка. Когато се изсветли процесът, пазарът сам ще стигне до по-ниските цени“, каза Любослав Костов.

„Когато нямаш производство, всичко ще е скъпо“, заяви Богомил Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
до 85 преди 1 година
Винаги съм се чудил кое СДС е в коалицията с ГЕРБ И КОЛКО СА ЧЛЕНОВЕТЕ МУ!
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Огледайте се, че в магазините всичко вече е внос от Украйна. Нашите производители да ***, а ние да подпомагаме украинските!
80
0
 
0
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
70 ТИ СИ АНОНИМ НИКОЙ СИ БЕДЕН НЕОБРАЗОВАН МРАЗЕЩ ПИШЕЩ ЛЪЖИ АМАН ОТ ЛЪЖЦИ САМО ТАКИВА ЯВНО ЖИВЕЯТ В БГ
79
1
 
3
 
! Отговори
До До ИТ инженер преди 1 година
Преквалифицирам се в професионален селянин, ако мога така да се изразя. Не се шегувам. Работата в двора ми доставя много повече щастие и реални плодове от тази пред монитора с измислените програми :D А и проблемите от обездвижването отшумяха от първия сеанс с мотиката :D
78
0
 
3
 
! Отговори
равносметка преди 1 година
Банани 2 лв. краставици 7 лв. български лук на най.
77
0
 
0
 
! Отговори
До ИТ инженер преди 1 година
Може да садиш колкото искаш, това не са програми.... реалната продукция си изисква реални професионалисти (селяни както ги наричате), иначе нема рекола.....
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А що не попитате СДС ??? Връщането на земята в реални граници и унищожението на ТКЗС как помогна на икономиката??? Има още такива които са се пришили към ГЕРБ, питайте ги... ако не отговорят - диркетно в затвора, барабар с пешо коня.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време бегАха от село, реваха за жителство и правиха какви ли не еквилибристики да го вземат. После си взеха земята, само за да я шитнат после за 5 лева: "За няколко минути пари от нищото". А сега всички купуват селски къщи и имоти и ще се спасяват поединично. Щеше да е смешно, ако не беше мегажалко.
74
1
 
4
 
! Отговори
ИТ инженер преди 1 година
Купих си селска къща с двор и всеки уикенд ходя да копая и садя. Когато децата са ваканция, сме там и за през седмицата, че както е тръгнало накрая верно само *** ще може да си позволим с едната заплата, което май е крайната цел на глобалистите, но ще има да ми ядат дедовия - 2 декара двор със зеленчуци и плодове спасяват 2-3 семейства от глад.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прехвърля се вината от този на онзи, а всички знаят от къде тръгна всичко, от газта. Рашките са виновни с валутата и цените на газа.
72
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Така беше при социализма и комунизма на другаря им Живков. Не разбирам само защо премълчават фактите, че си имахме и режими на тока, на водата, че дори и ни разрешаваха да се приближаваме до границите ни само с открити листове. А сега пък, някакви са партийни листове за поредните избори. Демокрация е, какво да я правиш !
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вие, какво си направихте със земята?
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България промишлено земеделие няма от години. Отдавна се разчита само на внос. Изобщо не се броят малки частни прозиводители, които продават на вратата и то предимно на познати за да изкарат някой лев.
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предни, да се чете пресни.
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1980г, имаме достатъчно зеленчуци и не внасяме никакви. Изнасяме почти 160000 тона. Плодове имаме достатъчно от всички видове плодове които могат да се отглеждат в Европа, с изключение на мандарини и маслини. Изнасяме над 250000 тона. Внасяме около 35000 тона, мандарини, маслини, портокали, банани, ананас, кокосови орехи, авокадо. Всички числа са за предни плодове и зеленчуци, в тях консервирани, или преработени, не влизат. Зърнени, бобови култури и кореноплодни, също не влизат.
67
0
 
11
 
! Отговори
Салата преди 1 година
Не бе цените са си напълно нормални. Просто не трябва да купувате 1 килограм краставици наведнъж и от едно място, защото е възможно да ви погнат данъчните.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е виновен аз тъй знам
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скъпо е щото мангилите крадът продукцията и Боко също и я продаваме за жълти стинки!
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще ви сади за без пари бе каунье?
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Домати и краставици зимата ям от бурканите които съм сложил лятото от градината. А лятото бера пресни домати и краставици тогава им е сезона.