След тръшнатата от Тръмп врата: Ще станат ли САЩ по-безопасни?

Наложената забрана не взима предвид местните екстремисти
Обновена: 31 яну 2017 08:28 | 30 яну 2017 21:19, Елка Василева
34
След тръшнатата от Тръмп врата: Ще станат ли САЩ по-безопасни?
Снимка: Reuters

Президентът Доналд Тръмп казва, че неговото разпореждане за спиране на имиграцията от седем преобладаващо мюсюлмански държави и забраната за приемане на бежанци е в името на националната сигурност. Но не е ясно дали тези мерки ще помогнат за предотвратяване на нападения на американска земя, а в крайна сметка те може да окуражат екстремистите, които и без това смятат, че САЩ са във война с исляма, пише Асошиейтед прес.

Списъкът със страните не включва Саудитска Арабия, откъдето произлизаха повечето извършители на атентатите от 11 септември, а привличащите внимание смъртоносни екстремистки прояви на насилие напоследък са извършвани или от американски граждани, или от хора, чиито семейства на са от посочените държави.

Обявената в петък забрана за приемане също така не взема пряко предвид по-спешна тревога, свързана с правоприлагането: намиращите се вече в Съединените щати местни екстремисти, използващи насилие, които замислят своите нападения без каквито и да е чуждестранни връзки или контакти.

Още по темата

"Главната заплаха, свързана с тероризма, пред която са изправени САЩ днес, идва от живеещи тук хора, които се вдъхновяват от това, което виждат в интернет, и предприемат нападения независимо от каквато и да е терористична организация", каза бившият служител по борба с тероризма в министерството на вътрешната сигурност Джон Коен. Той е работил при демократически и републикански правителства и участва в определянето на политиката за проверяване на бежанците.

ФБР от години се тревожи от евентуални заговори за поставяне на бомби в самолети и изпращане на терористи от чужбина за извършване на насилие в Америка. Но силното влияние на "Ислямска държава" и способността на групировката чрез умела и лесно достъпна пропаганда да стига до последователи във всички краища на страната е по-непосредствено предизвикателство и по-реалистична опасност за служителите по борба с тероризма.

"Справянето с тази заплаха трябва да е главен приоритет за това правителство", каза Коен.

Изпълнителната заповед временно спира приемането на бежанци за 120 дни и забранява за 90 дни влизането на имигранти от преобладаващо мюсюлмански страни, за които има опасения от тероризъм: Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.

Тя забранява за неопределено време процедурите за приемане на бежанци от Сирия - страна, която представлява особена тревога за ФБР, въпреки че броят на американците, които искат да отидат там, за да се бият за "Ислямска държава", намалява.

Но виновниците за смъртоносните терористични нападения напоследък не са свързани със страните, посочени в указа на Тръмп.

Омар Матин - човекът, който откри стрелба в нощен клуб в Орландо и извърши най-смъртоносното терористично нападение в САЩ след атентатите на 11 септември, е бил родом от Ню Йорк с родители афганистанци.

Сайед Ризуан Фарук, участвал в нападението в Сан Бернардино през декември 2015 г., е бил роден в Чикаго. Съпругата му Ташфин Малик е живяла в Пакистан и е посещавала семейството си в Саудитска Арабия, преди да премине проверката на миналото й и да влезе в САЩ.

Братята, извършили бомбено нападение срещу Бостънския маратон, са били етнически чеченци, живели в САЩ.

Като цяло много малък брой от близо 240-те хиляди предумишлени убийства от 11 септември 2001 г. са извършени от ислямски екстремисти.

Преподавателят по социология в университета на Северна Каролина в Чапъл Хил Чарлз Кързман, който е изследовател на този въпрос, казва че според неговото проучване съвсем малка част от свързаните с екстремизъм арести и осуетени заговори от 11 септември включват хора, произхождащи от седемте държави, посочени в изпълнителната заповед.

"Мога само да заключа, че това подклажда страха и враждебността към американците, чиито корени са от тези страни", каза Кързман.

Все пак процесът не е съвършен, въпреки че бежанците са подложени на проучване, включително лични беседи, проверки в базите данни на правоприлагащите органи и събиране на биометрични данни, когато има такива.

Служители на ФБР по борба с тероризма отдавна изразяват тревога от липсата на информация за миналото на бежанците от Сирия, която е основна база на "Ислямска държава", а директорът Джеймс Коми казва, че не може да гарантира безгрешен процес на проверяване.

Има отделни случаи на бежанци, обвинени впоследствие в свързани с тероризъм заговори.

Иракски бежанец, влязъл в САЩ през 2009 г., например се призна за виновен през октомври в Хюстън, че се е опитал да предостави материална подкрепа на "Ислямска държава".

Двама иракски бежанци, живели в Кентъки, сега са в затвора, след като бяха признати за виновни в заговор за изпращане на снайперски пушки, ракети "Стингър" и пари на членове на Ал Кайда, занимаващи се с бунтовническа дейност в Ирак.

А човекът, обвинен за нападението с кола и нож през ноември в щатския университет на Охайо, беше бежанец от сомалийски произход, който като юноша се преместил с родителите си в Съединените щати през 2014 г., след като живял в Пакистан.

Макар да не е застрахован от пропуски, процесът на проверки се подобрява през годините, каза Коен. Той изрази тревога, че забраната за приемане на бежанци може да накара преобладаващо мюсюлманските страни да не сътрудничат със САЩ по политически въпроси и може да окуражи екстремистите, които и без това са склонни към насилие. "Това е нещо, което хората от правоприлагащите органи ще вземат предвид при работата за предотвратяване на насилието", каза Коен.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
атентаторите отдавна се наричат американци.всичкото зло на света идва от тази деградирала държава със народ от кол и въже.и сбирщина от емигранти със съмнителен статут
16
1
 
49
 
! Отговори
123 преди 7 години
Тъкмо.... един малкичък атентат да посмеят да спретнат в следващите 3 месеца, и забраната ще важи за всички ислямски държави, а Тръмп ще затвърди подкрепата за действията си. Ако нищо лошо не се случи в този период- ще се потвърдят мерките му като надеждни и такааааа ..... много добър ход
15
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората са казали, ако има нещо което се случва на яве и е бум. То не е лошо да погледнем в другата посока където е тихо и се случват сенчестите далавери.Путин, много е тих... Сеир ли гледа или други планове крои???
14
19
 
36
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Всички, които подкрепяте изолацията, тръмп, диктаторите, войната... Не ви ли прави впечатление, че сте *** и само *** хора споделят възгледите ви? Докато умните все ви казват обратното. Дори и в коментарите на тази статия си личи. Не ви ли прищраква нещо в главата, колкото поне да се усъмните в правотата си?
13
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да ни открият агресивни извънземни за да разберем, че всички хора сме Земляни, от един вид.
12
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъдещето е в роботизацията и изкуствения интелект, а не в раждането на деца, които да правт ръкоделие по разни допотопни фабрики. Точно затова указът на Тръмп е визионерски, предвестник на доста такива укази един ден след като ИИ стане факт и ман.гасара с неговите чавета стане излишен!
11
4
 
42
 
! Отговори
Истината преди 7 години
До SpaceX"Ще ти бъде ли приятно,ако утре кажат всички българи сте нежелани"Американците ни казаха,че сме нежелани още 1998г!Тогава в доклад на ЦРУ за Балканите местните нации се деляха на "перспективни" и "неперспективни".В първата категория бяха турците и албанците,а във втората-българи,сърби,македонци(славяните).Влизането в НАТО нищо не промени-отношението си остана същото!На редовните запитвания дали САЩ ще ни гарантират,че Турция няма да ни нападне,получихме само уклончиви отговори досега.
10
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Mnogo glupavo we zemes da napravis svirki me emigrantite.
9
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXГлобализацията е един безумен *** които ражда много мизерия.Вземи пример със себе си.Съгласен ли си да те глобализират с някой африканец в колибата и да копате нивата с камената мотика по цял ден.Или да носиш вода от 30 км кладенец?За да има устойчиво развитие и реален прогрес на човечеството му трябват технологии,контрол на раждаемоста и глобално мислене.60% от населението на планетата Земя съществуват хаотично.На такива хора не им е нужна глобализация а естествен подбор.
8
1
 
36
 
! Отговори
Истината преди 7 години
До SpaceXТая работа с КОНТРОЛИРАНАТА ОТ САЩ глобализация се разсъхна!Явно не се получава и затова минават към план "Б",а Тръмп е просто изпълнител( при провал-ще опере пешкира)!Логиката е проста:Защо трябва да вкарват в САЩ по 1млн. имигранти годишно(примерно),та от тях да излязат 10хил. читави,като могат да пуснат само нужните им качествени хора,а останалите да върнат?Няма как в Америка да бъдат допуснати още десетки милиони и да няма проблем!.
7
1
 
46
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
Защо да е към тъмното средновековие? Напротив, посоката е изолиране на тъмното средновековие в негов собствен ареал. И възраждане на пиетета към науката и прогреса в останалите части на света. Трябва да се пробва, промяната никога не е нещо фатално.
6
2
 
33
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Това е колкото вярна, толкова и погрешна позиция. Светът е толкова малък, само защото глобализацията е на дневен ред. Но с малко контрол и регулации, стимулиращи развитие в обратната посока, светът може да се превърне в много по-подредено и балансирано място. Нека се надяваме, че ще се случи точно това!
5
4
 
51
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
Вижте какво, не е минала и седмица. Тръмп има програма и пакет от комплексни мерки, които трябва да бъдат въведени в комбинация, за да стане ясно какво цели. Престанете да се опитвате да мислите и анализирате, без да имате никаква представа какво предстои. Дайте шанс на лидера на държавата, а и се замислете доколко имат смисъл празното Ви говорене и анализиране по форумите. Тръмп е сериозен човек и очакванията на мнозинството са високи, така че замлъкнете за месец-два-три.
4
1
 
42
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Светът отеснява-7-8млрд.са вече много!И който е разумен и го е осъзнал-взема мерки!Кое е по-добре:Да спреш п.а.п.л.а.ч.т.а и да я оставиш да се избива взаимно у тях си или да я пуснеш и да ти резне зелката?Ще има голяма битка и който вземе превантивни мерки-ще оцелее!А който робува на остарели ценности-Бог да го прости....Тия приказки,че имало план(знаете чий) за намаляване на населението на Земята до 1.5млрд. май имат основания!
3
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Офф тия на снимката колко са *** не е истина.Човекът се опитва да ги спаси от мизерията,така да се каже опитва се да превърне САЩ във затворен баровски комплекс с охрана,заможни хора и цивилизация те си искат гетото,мизерията и катуна и това е то.Наистина,някои хора вървят нагоре.А други надолу.Наистина тези не са способни да разсъждават трезво.И какво?Канят си милиард афро араби и те си правят халифат.Като какво се виждат тия *** на снимката в тоя халифат?Султани,шефчета и велики везири?
2
3
 
37
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Нещо за Гърция няма ли да напишете , например ,че след 2-3 седмици няма да има с какво да си плаща дълга или пък че може да е първата страна която ще напусне еврозоната тази година . Не
1
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп си е прав в този случай. Какво зяят срещу него. Човека обеща и го прави. Лъже ли? Не лъже.