Последните часове на Тръмп: Как в Белият дом се готвят за новия президент?

Емблематичната сграда ще бъде старателно почистена
19 яну 2021 13:08, Нели Христова
52
Последните часове на Тръмп: Как в Белият дом се готвят за новия президент?
Снимка: БГНЕС

Последните часове на Доналд Тръмп в Белия дом изтичат, а в сряда ще бъдат премахнати и последните остатъци от четиригодишното му президентство. Бюрата ще бъдат изпразнени, стаите - изчистени, а помощниците на президента ще бъдат заменени от нов екип хора.

Една вечер през изминалата седмица Стивън Милър, политически съветник и централна фигура в Белия дом, се излежава в Западното крило. Милър, който пише речите на президента още от самото начало, е един от членове на екипа на Тръмп, които са все още с президента в края на мандата му.

Облегнат на стена и разговарящ с колеги за среща, насрочена за по-късно същия ден, той като че ли не бърза да си тръгне, пише BBC.

Западното крило обикновено бръмчи от активност, но сега изглежда пусто. Телефоните бяха тихи. Бюрата в празните офиси са затрупани с хартии и неотворени писма, сякаш хората си бяха тръгнали набързо и нямат намерение да се връщат. Десетки висши служители и помощници напуснаха в следствие на бунтовете в Капитолия на 6 януари. В Белия дом остават едва шепа лоялни служители, като Милър.

"Пътят е каменист и неравен, но преходът ще настъпи"

В деня на встъпването в длъжност на Джо Байдън офисът на Милър ще бъде почистен, а всеки признак, че той и колегите му някога са били там, ще бъде премахнат. Стаята ще бъде готова за да се настани екипът на новия президент.

Почистването на офисите в Западното Крило при прехода между президенти е част от традиция, датираща от векове. Но това е процес, който не винаги е бил пропит с топлина.

Друг президент на САЩ, който подобно на Тръмп е бил подложен на импийчмънт - Андрю Джонсън, решава да спъне екипа на републиканеца Улис Грант през 1869 г. и пропусна встъпването му в длъжност. Грант, подкрепил отстраняването на Джонсън от длъжност, едва ли е бил изненадан.

Тази година обаче преходът се откроява със своята острота. Процесът обикновено започва веднага след изборите, но този път стартира със седмици закъснение, тъй като Тръмп отказа да приеме резултата. И той, като Джонсън, няма да присъства на встъпването в длъжност на Байдън, а  най-вероятно ще пътува до своя голф клуб и нов дом в Мар-а-Лаго във Флорида.

И все пак предаването на Белия дом върви точно, както в миналото: "Системата се държи", казва Шон Виленц, професор по американска история в Принстънския университет. "Пътят е много каменист, много неравен, но въпреки това преходът ще настъпи", смята той.

Дори в най-добрите времена логистиката на един преход е обезсърчаваща, включваща масово предаване на знания между служителите. Стивън Милър е само един от 4000 служители, наети от администрацията на Тръмп, които ще загубят работата си и ще бъдат заменени от лица, наети от Джо Байдън.

По време на един преход средно между 150 000-300 000 души кандидатстват за тези работни места. За около 1100 от позициите се изисква и потвърждение от Сената. Попълването на всички тези позиции отнема месеци, дори години.

Четиригодишни политически документи, инструктажи и артефакти, свързани с работата на президента, ще бъдат предадени в Националния архив, където ще се пазят в тайна в продължение на 12 години, освен ако самият президент не реши, че те могат да бъдат освободени предсрочно.

Денят на преместването

През делничния ден по време на последната седмица от президентството на Тръмп, вратата на кабинета на Кейли Макенани, пресаташе на президента, беше открехната.

Макенани е един от най-известните защитници на президента. Безупречно поддържана, тя е прецизен говорител, който успява да запази самообладание сред хаоса. Кабинетът й също е организиран по педантичен начин, дори когато тя се готви да го напусне. На бюрото й стои огледало, а няколко трупи за камина бяха увити в прозрачна пластмаса и опаковани.

"Като цяло последните няколко дни са контролиран хаос", казва Кейт Андерсен Брауър, която е написала книга за Белия дом - "Резиденцията".

Мебелите в Белия дом, като бюрото в Овалния кабинет, повечето произведения на изкуството, порцелан и други предмети, принадлежат на правителството и ще останат в помещенията. Но други елементи, като снимките на президента, които висят в коридора, ще бъдат свалени, докато Белият дом се трансформира за новите си обитатели.

Служителите вече изнасят някои предмети от сградата. Една служителка на Белия дом, жена на здрави токчета, измъква няколко изображения на първата дама Мелания Тръмп от Източното крило. Снимките са известни като "джъмбос" поради изключително големия си размер, казва тя, и ще бъдат отнесени в Националния архив.

Личните вещи на Тръмп, като дрехи, бижута и други предмети, ще бъдат преместени в новата им резиденция, най-вероятно в Мар-а-Лаго във Флорида.

Президентът, както и съветникът му Милър, а и десетки други служители в Белия дом, бяха заразени с коронавирус през последните няколко месеца. Шестетажната сграда със своите 132 стаи ще бъде старателно изчистена. Всичко, от парапети до бутони на асансьора до тоалетни, ще бъде изтрито и санирано, според говорителя на Администрацията за общи услуги, федералната агенция, която контролира усилията за домакинство.

Пристигащите първи семейства обикновено правят някои преустройства. В рамките на дни след пристигането си в Белия дом, Тръмп избра портрет на популисткия президент Андрю Джаксън за Овалния кабинет. Той също така замени завесите, диваните и килима в офиса с такива със златист цвят.

В деня на встъпването в длъжност вицепрезидентът Пенс и съпругата му също ще отстъпят място на Камала Харис и съпруга й Дъг Емхоф. Те ще се настанят в официалната резиденция от 19-ти век на територията на Военноморската обсерватория, на няколко мили от Белия дом.

Краят на последната глава

Съветникът Стивън Милър може да иска да се задържи до последно в Западното крило, но други са готови да тръгнат. В Белия дом хората прибират дебели пликове от манила, снимки в рамки и чанти от магазин за подаръци. "Това е последният ми ден", казва един мъж, усмихвайки се, докато прави снимка на синовете си на северната поляна.

Служителите на Белия дом бяха в добро настроение с причина -  в продължение на седмици те бяха хванати в един свят между тях. Шефът им отричаше валидността на изборите, но те знаеха, че дните им са преброени. Сега най-накрая можеха да планират открито бъдещето си и изглеждаха почти замаяни.

Един от служителите, облечен в тъмен костюм, вече кроеше планове. Той се натъкна на колега пред стаята на Палм, приемна на приземния етаж. - Ще се видим от другата страна - казва той бодро и има предвид времето след встъпването в длъжност, когато и двамата няма да работят в Белия дом. 


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Но хората, които са унищожили Полша, Малорусия и Бесарабия, не искат да слушат. Турили един път те намерение да правят от България Задунайска Губерния, нищо свято не ги спира. „Всяко тържество на България е смърт за Русия”, пишеше в един брой на „Русь” покойний екзалтиран славянофил Аксаков,

Георги С. Раковски
43
3
 
3
 
! Отговори
Коко преди 1 месец
Последните часове на Тръмп - нещо съм изпуснал! Той кога и как умря?
42
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Щатите са като СССР по времето на перестройката.
В най-скоро време и при васалите им в ес ще настъпят промени, както в източния лагер преди 30 години.
Надявам се да вида скачащи от прозорците, неспособни да се адаптират към новото време, демократи.
41
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да почистят яко, щото Тръмбовката се е омазал яко . И по стените е мазал, а последните дни и по таваните......
40
4
 
8
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Грозно и дребнаво отношение...Историята ще покаже кой кой е!
39
13
 
3
 
! Отговори
хъша преди 1 месец
със сигурност мнозинството не иска демократ а предпочита републиканец ноо за съжаление няма подходящ кандидат освен лабилен тръмп
сега следва дълго разиденена америка само защото републиканците допуснаха тръмп да нанесе вредата
38
12
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 1 месец
куклите парцалките и айде по живо по здраво
следващия да влезе със зрелостта на пораснал и да оправя бакиите на палавника преди него
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шестото поколение жълт T3 blue bird all american го очаква.
36
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Всеки запознат с политиката на тръмп"
А Злобайдън - шеф на менса, некорумпиран, чист като планински ручей.
Тамилката с кецовете - стожер на морала, в никой случай не е пробила в политиката в хоризонтално положение. Никога не е прикривала федерални престъпления, неее...
35
15
 
8
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
аз разбирам оранжевия да беше млад, а той е 4 години по-млад само. Дeбилнитe му фенове го изкарват - младеж :D
34
3
 
6
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 1 месец
Аз не съм Байданарка,аз съм Тръмпичка
33
6
 
10
 
! Отговори
някой преди 1 месец
До До Германец
тръмп ечели ъсс 75%.....всичко фалшифицираха
32
7
 
9
 
! Отговори
някой преди 1 месец
байдън е получил инфаркт и е починал преди дни. ще управлява холограма..............
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последните часове от първия мандат, след това започва втория.
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най сериозно, ви казвам запасете с пуканки, защото шоуто започва, ще видите и чуете неща за които дори не сте съували, FIGHT FOR TRUMP!!!!!
29
10
 
6
 
! Отговори
Тръмпи преди 1 месец
начиииии, ся преди да ма изгонят от билия дум ще омажа стените сЛайна, така да мъ запомнят тия тъпананци ха ха
28
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха-ха Байдън президент, тоя филм няма да се състои.
27
3
 
6
 
! Отговори
американеца преди 1 месец
колко шум за нищо шоу за раята -армии,техника и заграждения -егати демокрацията по скоро началото на разпада ,важното е печатницата на пари да печата
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не умира Тръмп, какво е тва заглавие "последните часове на тръмп..." Комунизма се загнезди и там, нека и те да видят колко е хубав...
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Вие пък какво сте се разтревожили толкова кой щял да бъде президент на САЩ? :)))) Никой не ви знае дори къде се намирате на картата какво ми се правите на някакъв фактор? :))))