Тръмп ли бе "необходимото зло" за политическата световна сцена?

Байдън носи тенденциите, заложени по времето на Обама
9 фев 2021 21:51, Петя Славова
29

Изборите в САЩ, икономическата надпревара и световната пандемия доведоха до промяна на отношенията между световните лидери. Според анализаторите налице е покачване на агресивния подход във външната политика на водещите сили.

"Наблюдава се ескалация на напрежението и конфронтация в международен план. Kлючовият момент, който е тенденция през последното десетилетие, е терминът "мир" - той изчезна от международната лексика. Остана само в някои инерционни документи на OОН", заяви международният анализатор Любомир Кючуков в ефира на "Денят ON AIR".

Двамата с Милен Керемедчиев коментираха настоящите отношения между силните страни на глобалната политическа сцена.

"Войната отново е тук не само като факт, а и като начин на мислене. Тя вече се приема като легитимен инструмент за решаване на спорове", каза Кючуков и даде за пример конфликта в Нагорни Карабах и решението на Азербайджан насилствено да си върне окупираните от Армения територии.

"Определено Байдън носи тенденциите, които бяха заложени и по времето на Обама. По времето на Тръмп САЩ бяха в един от малкото си периоди без конфликти. При новия президент веднага беше изпратен самолетоносач с бойна група в Южнокитайско море - търговският конфликт с Китай започна да влиза в своята политическа фаза", смята от своя страна Милен Керемеджиев.

По думите му ще има промяна в настроението на САЩ спрямо Русия и агресивността по отношение на външната политика.

"Ще има опит Европейският съюз да стане самостоятелен глобален играч, но за това са необходими вътрешно единство и еманципация в три посоки: политическа от САЩ, икономическа и търговска от Китай и ресурсна от Русия - това не означава конфронтация, а сътрудничество, но без зависимости", добави Кючуков.

По думите му, когато се говори за Китай, вече се спряга китайската комунистическа партия и страната е била обявена за системен съперник.

"Според мен Тръмп беше "необходимото зло", което разтърси много структури и заспали организации. Накара ни да се чувстваме по-значими", заяви Керемедчиев. Той смята, че Тръмп е разбил закостенялата структура на НАТО, което е довело до смяна на мисленето. Той даде за пример президента Макрон и изказването му, че Европа трябва да мисли как да се отбранява сама, а не да разчита само на Съединените щати.

"Има нарастване на агресивността и силата на авторитарните лидери - Си Дзин Пин, Путин, Ердоган. Но в Европейския съюз консенсунс за малките неща се постига много трудно и се изпускат тежките политики, които се случват по света", добави анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

Любомир Кючуков коментира темата с протестите в Русия. Той смята, че Навални не е алтернатива на Путин.

"Има много разногласия между опозиционните дейци в Русия спрямо оценката му. Той обаче се превърна в знаме на протестите срещу Путин и това е израз на натрупаните проблеми в руското общество", каза експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
До Диана преди 3 години
За един човек се съди по делата му, а не по приказките ! Тръмп е конфликтен в говоренето си, но направи много положителни неща за страната си и света, освен факта, че не разпали нито една война, започна изтеглянето на американските войски, и сдобри арабите с израелците !
21
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Тръмп бе една необходима политическа корекция, която обаче не се хареса на лошите пастири, затова направиха заговор и го свалиха с нечестни средства !
20
1
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Как може да се каже, че по времето на Тръмп САЩ са били без конфликти?! Тръмп беше конфликтен на всяка стъпка, той беше екстремално предизвикателен и недипломатичен навсякъде от където минеше - дори уби иранския генерал,което провокира техно нападение над американска база в района и доведе до смъртта на много хора там..Именно конфликтният му характер доведе до събитията около последните избори в САЩ, а това, че Байдън изпратил самолетоносач в китайското море, той не го е изпратил в китайски води
19
0
 
3
 
! Отговори
Шериф Джони преди 3 години
ЖИВ САТАНА СИ Е ПРЕД ТРЪМП ТОЯ БАЙДЪН,ПЕДОФИЛ,КРАДЕЦ И МАФИОТ ЖАЛНА МАЙКА НА БЕЛИЯТ РАБОТЕЩ ЧОВЕК В САЩ
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милен Керемедчиев или Милен Керемеджиев?Двама ли са или е един не е ясно?
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото за любовта на американците към Байдън-влизате в сайта на Белия Дом и гледайте видеото с клетвата на Джо.8 хиляди одобрение и 90 хиляди неодобрение.Има-няма 10 процента и това е реалната ситуация.Стъкмистиките на разни платени агенции са за овцете.
16
1
 
7
 
! Отговори
До тролчето на Шорош преди 3 години
Коя война започна Путин при Тръмп???Защото при Обама и Байдън се започнаха 7 големи военни конфликта.Два от които и Русия участва активно-Сирия и Украйна!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да не забравяме,че при Байдън и Обама настъпи войната в Украйна и Путин си прибра без проблеми Крим!Байдън знае много добре как да захлеби приятелчетата си!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От вдигането на цената на петрола в момента най-много печелят Русия и Венецуела!Комрад Байдън знае как да захлеби приятелите си!
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"При Тръмп настъпи мир в целия Свят,петролът беше на супер ниски цени,нямаше войни"За сметка на това Тръмп със своята нарочна пасивност спрямо Путин позволи на Русия да започне множество войни по целия свят, така че ползата за "мира" от Тръмп беше от голяма вреда за света.
12
5
 
2
 
! Отговори
Никакво зло преди 3 години
Тръмп беше най-доброто коего даде Америка от себе си за диктаторчета като Путин и Ким Чен Ун.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Тръмп настъпи мир в целия Свят,петролът беше на супер ниски цени,нямаше войни!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТРЪМП Е ПРЕЗИДЕНТА НА НАРОДА!БАЙДЪН Е СЕЛЕКТИРАН ОТ ЕЛИТА!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп най вероятно печелеше и трябваше да е преизбран за президент на Америка.
8
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видеата на Байдън не могат да съберат 100К гледания... Докато Тръмп имаше над милион за всяко видео в първите 24 часа... Най-популярният президент досега е това, да.
7
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента Байдън има около 60% одобрение, което никога не е било при Тръмп.Предстои да се изчислява какви щети нанесе необмислената политика на Тръмп.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще се изкефя ако Китай се поиздърви на САЩ, че ми писна от световния полицай да си вре гагата навсякъде
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белият слуга на черния господар Обама ще връща Америка в миналото. С тая деменция друго и няма как да бъде.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще започват войните,дъртака е войнолюбив и ще донесе много пари на военната промишленост на сащ,но предстои да видим.Този не е готов на компромиси и преговори,директно тръгва да демонстрира сила и твърдо противопоставяне,стара кримка от студената война,желаещ да я върне наново,защото не познава друг живот
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко, сега ще разберете какво е зло. Но на нас ще кажат, че е невероятно и изумително добро.