Защо Тръмп се страхува толкова да не му осветлят данъчните декларации?

Те могат да са последната стъпка към фалита му
28 фев 2021 21:34, Нели Христова
164
Защо Тръмп се страхува толкова да не му осветлят данъчните декларации?
Снимка: БГНЕС

В понеделник Върховния съд на САЩ отклони опита на Доналд Тръмп да попречи на окръжния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс да види данъчните му декларации (и други финансови документи). Този развой на събитията бе основателно определен като голям законов неуспех за бившия президент.

Но в това заключение е погребан този мъчителен въпрос: От какво толкова се страхува Тръмп? Защо се бори със зъби и нокти през последните пет или повече години, за да попречи на органите на реда и обществото да надникнат в данъците му?

Разбиранията  на Тръмп за освобождаване на данъчните декларации не винаги е било това, което е днес. "Ако реша да се кандидатирам, ще представя моите данъчни декларации", заявява той през 2014 г. А на следващата година той заяви пред консервативния водещ  Хю Хюит: "Със сигурност ще покажа данъчни декларации, ако е необходимо".

До началото на 2016 г. бившият президент поддържаше тезата, че ще направи данъчните си декларации публични. Но след това нещо се промени. Само два месеца след началото на годината, през февруари 2016 г., Тръмп, който започваше все повече се приближаваше към номинацията за президент на GOP, започна да отхвърля предишните си обещания. "Ще вземем решение през следващите няколко месеца", каза той пред Андерсън Купър от CNN в интервю, излъчено на 24 февруари 2016 г. "Това е много сложно."

На следващия ден Тръмп беше измислил оправдание защо не е освободил данъчните си декларации: "Получавам одит. И очевидно, ако ме одитират, няма да пусна декларация", каза той. Това, разбира се, бе крехко оправдание - тъй като няма закон срещу лице, което освобождава данъчните си декларации, докато е под ревизия. Ричард Никсън го направи, докато беше в Белия дом.

"Одитът",  който очевидно все още продължава, бе просто удобно прикритие за решение, взето от Тръмп някъде в края на януари или началото на февруари 2016 г. - освобождаването на данъчните му декларации би било много по-политически вредно, отколкото негативната реклама, която ще получи, ако не ги освободи.

Тръмп стана единственият главен кандидат за президент на партията в ерата след Уотъргейт, който никога не публикува нито една от данъчните си декларации.

Навярно, когато Тръмп обещава, че ще освободи данъчните си декларации в ранните дни на кампанията, това е просто едно от многото празни обещания, които той дава - предполагайки, че никога няма да бъде сериозен кандидат и/или никой няма да обърне внимание различните му обещания.

И така, ако текущият одит не беше - и не е - истинската причина Тръмп да се бори толкова силно, за да запази данъците си в тайна, какво е? Благодарение на The New York Times, който получи голям брой минали данъчни регистри на Тръмп, сега имаме отговорите - или поне да можем да направим образовано предположение - за отговора.

Най-вероятната причина за нежеланието на Тръмп да освободи данъците си е, че те ще разкрият два факта:
1) Той не плаща данъци години и години
2) Той има огромни дългове

Ето какво съобщава Times за данъците на Тръмп:

"Тръмп не плаща федерални данъци върху доходите за 11 от 18 години, които The Times изследва. През 2017 г., след като стана президент, данъците му са само 750 долара."

Как данъците му са толкова малко? До голяма степен, претендирайки за над 900 милиона долара загуби от данъчната си декларация от 1995 г., това би могло да му позволи да избягва плащането на данъци в продължение на десетилетия.

Тръмп също така се стреми агресивно да намали облагаемия си доход, включително да поиска възстановяване на данъци в размер на 72,9 милиона щатски долара, което продължава да бъде разследвано от IRS. Както пише Дейвид Леонхард от Times, "През последните две десетилетия Тръмп е платил около 400 милиона долара по-малко комбинирани федерални данъци върху доходите от много богат човек, който плаща средно за тази група всяка година"

Сега към дълговете на Тръмп.

"През 2012 г. той изтегля ипотека за 100 милиона долара върху търговското пространство в Trump Tower. Той също така е продал акции и облигации на стойност стотици милиони. Но финансовите му данни сочат, че може да му останат само 873 000 долара за продажба."

"Скоро ще се сблъска с няколко големи законопроекта, които биха могли да окажат допълнителен натиск върху финансите му."

"Изглежда, че не е изплатил нито една от главницата на ипотеката на Trump Tower, а пълните 100 милиона долара идват през 2022 г. И ако загуби спора си с IRS за възстановяването през 2010 г., той може да дължи на правителството над 100 милиона долара (включително лихва върху първоначалната сума)."

Отказът на Тръмп да освободи данъците си по време на кампанията през 2016 г. вероятно се обяснява с първата точка. Не би било приятно за избирателите, когато заможен човек плаща някъде между много малко и нищо в данъци в продължение на години. Неговите значителни дългове - и въпросите дали той ще може да ги плати или не - вероятно са движещата сила, поради която Тръмп продължава да прави опити да задържи декларациите си в тайна.

Ако Всички знаят, че е в дълг и с малко възможности да се измъкне от него, той губи всеки лост, който може да му помогне да отиде до финансовите институции, на които дължи пари, и да предоговори условията по заемите.

Тръмп винаги действа от личен интерес. И той е чисто транзакционен във всички свои сделки. Неговата променяща се позиция по отношение на освобождаването на данъците му - и продължаващата му битка да ги запази лични - отразява и двете точки. Тръмп знае, че подробностите около данъците о карат да изглежда зле и потенциално ще унищоживсички останали лостове, които трябва да му помогнат да излезе от финансовата дупка, в която се намира в момента.

И така, той се бори със зъби и нокти, за да ги запази в тайна.


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До kiro 138

Прочети си отново книжките. Успелият Тръмп, който е направил милиардите, тръгвайки от нулата, не е тоя Тръмп, за когото пишеш. Нещо имаш правописни грешки в бележките.....
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото е крайно способен бизнесмен за разлика от баща си, който НЕ Е изградил от нищото цялата империя Тръмп?! Хахаххаха!
136
3
 
3
 
! Отговори
kiro преди 1 месец
До Pp

Кой управлява Америка няма значение за нас. Това си е работа на американския народ.

Защо Тръмп според мен е по-добър от Байдън и други?

1) Цял живот се занимава с бизнес, не е политически кариерист
2) Цял живот е публична личност, разпъван в медии за какво ли не
3) Милиардер с работа, успял благодарение на лични качества
4) Не започна нито една война през мандата си
5) Работи с дипломация да намали напрежение със Северна Корея и Талибаните

Байден никога не е работил нищо извън политика
135
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Между другото, най-добрият президен на САЩ за последните минимум 40 години. И най-великолепният лидер на световната сцена от съвремието.
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости. Това е пореден недъгав опит в позабравения вече жанр "психология на Тръмп", който винаги ми е бил безкрайно безсмислен.
133
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Pp

Човек ли си , Росито ли си ? За да ти стане ясно и за напред - ние не харесваме Тръмп , ние не обичаме Сащ .Пък кого обичаме си е наша работа , не може да го промените.
132
2
 
0
 
! Отговори
Pp преди 1 месец
За теб съм господин президент анонимни ко.
131
8
 
10
 
! Отговори
Pp преди 1 месец
Станал президент със загубен вот. Доказана намеса на Русия в изборите. 2 процедури по импийчмънт. Стотици хиляди мъртви от корона вирус. Коства на партията си сенатът президентството и камарата на представителите. Обвинява в краден вот, които обвинения са отхвърлени от собствените му губернатори партия и вице. Довел страната до ръба на гражданска война. И въпреки всичко има откачалки дори тук които му симпатизират..... Какво още трябва да направи този ***. Ядрена война?
130
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ОТ ТОЗИ САЙТ ЗАЩО ТОЛКОВА СЕ СТРАХУВАТ ДА НЕ ПУСНАТ МАТЕРИАЛ ЗА СКАНДАЛА НА ВЕКА ИЗВЕСТЕН КАТО ПИЦА ГЕЙТ ,КЪДЕТО ЗАЛОВЕНИЯ ЗА ПЕДОФИЛИЯ ЕВРЕИН ХАРВИ УАЙСТИЙН СЕ РАЗПРИКАЗВА ЗА ТОВА КАК БИЛ И ХИЛАРИ КЛИНТЪН ДЖО БАЙДЪН И БАРАК ОБАМА СЕ ВЪРШЕЛИ НА ОСТРОВА МУ СЕКСУАЛНИ ГНУСОТИИ И ПЕРВЕРЗИИ С МАЛКИ ДЕЦА ЗА КОЕТО УАЙСТИЙН БЕШЕ УБИТ В ЗАТВОРНИЧЕСКАТА МУ КИЛИЯ.ХА ДА ВИ ВИДЯ ИМАТЕ ЛИ КУРАЖ ДФА ПИШЕТЕ ЗА ТОВА
129
6
 
5
 
! Отговори
мдаа преди 1 месец
Прав е да се страхува .За данъчна измама в Америка се лежи в затвора ,а там русия белчо го чакат едни черни батки с големи патки и ще му се радват много.
128
6
 
7
 
! Отговори
pp преди 1 месец
Кой се интересува от този клоун и мошеник издигнал се с лъжи и рекет до най-могъщата длъжност на земята. Пряко отговорен за смъртта на половин милион американци.
127
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп не се страхува! Вие, либерастите, се страхувате от него. Страхувате се защото ви разкри тъмните дела, педолифи и станисти. Страхувате се защото ви размъти калната говняна ***. Страхувате се защото той говори истината. Страхувате се от него дори и да го няма на политическата сцена, дори сте оцапали гащите, до такова ниво се страхувате от него.
126
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лошия Тръмп ще го търсите със свещ,ама няма да го намерите вече.Стягайте се за ,,обсада'' че не се знае какво ще дойде в следващите години.Тръмп ще се запомни най-вече с това че абревиатурата ,,ИДИЛ'' беше изчезнала от световните мас-медии за 4-рите години на неговия мандат.Най-мирните години в целия свят от 100 години насам.И се чудя как може да има хора които да го плюят за това,че видиш ли имал проблем с плащането на данъците си. Това си е негов ЛИЧЕН проблем.....ОК ???
125
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗА 1 МЕСЕЦ ВЛАСТ НА КОМРАД БАЙДЪН,ПЕТРОЛЪТ СЕ ВДИГНА С 30 ПРОЦЕНТА И ПРИЯТЕЛЯТ МУ ПУТИН НАПРАВИ 6 МИЛИАРДА ОТ РАЗЛИКАТА В ЦЕНАТА!
124
3
 
5
 
! Отговори
Защо путлеристите преди 1 месец
са първи байдънясъли демонрати?
123
7
 
14
 
! Отговори
Равносметката преди 1 месец
За първият си месец на управление режимът на Джо Байдън постигна ;
1 милион американци си загубиха работата,
2 бензинът удари 3 долара за галон,
3 полетяха първите демократично-либерални бомби към Сирия
4 унищожи добивната промишленост на САЩ
5 Тексас 2 седмици беше без ток
6 превърна Вашингтон във военен бункер
7 масово се забраняват книги,филми,цензура по всички платформи
8 започна отново да плаща на корумпираните ООН и СЗО
9 изпрати милиарди на джендърите в Афганистан и Пакистан
122
1
 
2
 
! Отговори
Идиот още миналият преди 1 месец
Прокурори могат да ги изискат. Но дори сега въпреки радостните брървежи на медиите, те пак нямат право да ги получат.........


понеделник федерален съд отхвърлиПристотиите на McDonald за таксите му, и те вече са при Сайръс Ванс, който е един от многото прокурори крещи тясна шапка на рушкияТроянскиКатър.
121
6
 
6
 
! Отговори
Зашо путлеристите преди 1 месец
са първиТръмпанзета?
120
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ попаднаха в лапите на модерните болшевики,скрити зад джендърските права,*** и климатичните промени.
Байдън е стария вариант на Грета Тумберг!
Ще плачат за Тръмп!
119
8
 
7
 
! Отговори
А сега сериозно преди 1 месец
"Защо Тръмп се страхува толкова да не му осветлят данъчните декларации?"

И точно нелиту ли ще ни обясни-защо? Или го е прочела от истинските медии?
А отговора е лесен.Тръмп просто не иска разни журналисти да се ровят из тях с години и да създават фейтк нюз. Това е. Данъчноте могат да проверяват всичко. Прокурори могат да ги изискат. Но дори сега въпреки радостните брървежи на медиите, те пак нямат право да ги получат. Сори! И на прокурори е забранено да ги разгласяват ако няма престъпление