4 март дойде: Ще се върне ли Доналд Тръмп на власт, както твърди QAnon?

Според експертите това ще е поредното разочарование
4 мар 2021 20:00, Нели Христова
55
4 март дойде: Ще се върне ли Доналд Тръмп на власт, както твърди QAnon?
Снимка: БГНЕС

Техният герой вече не е президент, но някои последователи на QAnon са открили неясни и неподходящи закони, чрез които да поддържат вярата, че Доналд Тръмп отново ще вземе властта в Америка.

Изминаха шест седмици от встъпването в длъжност на президента Джо Байдън и изглежда, че най-добрият шанс на Доналд Тръмп да си върне президентството ще бъдат изборите през 2024 г. Но някои от неговите пламенни последователи, които подкрепят неоснователната теория на конспирацията QAnon, вярват, че той ще се върне по-рано - и по някакъв начин това ще се случи днес - на 4 март.

Какво стои в основата на това фалшивото твърдение?

Идеята произтича от убеждението на някои последователи на QAnon, че Съединените щати са се превърнали от държава в корпорация след приемането на Органичния закон на окръг Колумбия от 1871 г.

Това е странна, необоснована теория, извлечена от движението на суверенните граждани, изключително либертарианска организация, която се противопоставя на федералните закони, общото данъчно облагане и дори на американската валута на основание, че ограничават индивидуалните права.

Вярващите в конспирацията QAnon твърдят, че всеки президент на САЩ, акт и поправки, приети след 1871 г., са незаконни.

Но теорията се основава на фалшива интерпретация на Органичния закон, който просто превъръща окръг Колумбия в общинска корпорация, по-известна като местен управителен орган и няма отношение към президента или САЩ като цяло.

Защо точно 4 март?

Преди 20-тото изменение на конституцията на САЩ - прието през 1933 г. - да премести датите за полагане на клетва на президента и Конгреса през януари, американските лидери встъпиха в длъжност на 4 март.

Ето защо последователите на QAnon се придържат към тази дата, за да подкрепят най-новата си теория.

Как реагират вярващите на QAnon?

Датата 4 март започна да се разпространява сред последователите на QAnon само дни след като Джо Байдън положи клетва на 20 януари.

Това напълно предсказуемо събитие предизвика суматоха в света на QAnon - широкообхватна, напълно необоснована теория, според която Тръмп води тайна война срещу елитни педофили, контролиращи сатаната.

Последователите на QAnon популяризираха 20 януари като ден за разплата, когато видни демократи и други членове на предполагаемата "кабала" ще бъдат арестувани и екзекутирани по заповед на Тръмп. Но когато обещаната "буря" така и не дойде, много от вярващите в QAnon изпаднаха в шок и отчаяние.

"Истинският POTUS не може да се върне достатъчно бързо в офиса. Най-късно на 4 март ... МОЛЯ ТЕ, БОЖЕ!", гласи коментар в основен канал на QAnon в приложението за съобщения Telegram в края на януари.

Други последователи на QAnon в алтернативни платформи като Gab са на същото мнение.  Един инфлуенсър с 55 000 последователи предполага, че в самия Органичен закон от 1871 г. има 150-годишна следа. Цифрите на акта се събират, за да образуват 17 - символично число за последователите на конспирацията, тъй като Q е 17-та буква от английската азбука. Нумерологичните "доказателства" са от огромно значение в света на QAnon.

Защо инфлуенсърите предупреждават за "фалшив флаг"?

Властите предупредиха, че разузнаването е засякло неназована група, която е планирала атака във Вашингтон на 4 март. Но някои влиятелни лица на QAnon се появиха в социалните мрежи, за да променят очакванията на последователите си.Те твърдят, че 4 март може да бъде "фалшив флаг от дълбоката държава" и основните медии, които да измамят движението и да насърчат поддръжниците му да участват в допълнителни актове на насилие след бунтовете в Капитолия.

Инфлуенсърите на QAnon са се постарали да се дистанцират от събитията от 6 януари, след като редица последователи взеха участие. Впоследствие са арестувани най-малко двама видни поддръжници - "Q Шаманът" Джейкъб Антъни Чансли и Дъг Дженсън. И двамата мъже се обявиха за невинни по обвиненията.

Голям онлайн форум на QAnon предупреди последователите си да "останат вкъщи, да бъдат нащрек и да бъдат в безопасност" в четвъртък. "Инфлуенсърите на QAnon извършват контрол на щетите", казва Джулиан Фейлд, съ-водещ на подкаста QAnon Anonymous, който разследва движението, пред CNN. "Инфлуенсърите се опитват да се изолират от по-малко разумни последователи на QAnon, които ще казват или правят неща пред камера, които не са стратегически за дълголетието на QAnon.“

Въпреки неотдавнашното отрицание от страна на инфлуенсърите, някои последователи остават убедени, че обещаната "буря" ще се развихри на 4 март, като някои предупреждават, че ако няма голямо събитие в четвъртък може да вземат нещата в свои ръце.

"Заявявам  това ... до 4 март ще съм готов за гражданска война", пише един поддръжник на QAnon в чат в Telegram.

Но тъй като 4 март се очертава да бъде поредното разочарование и няма нови публикации от "Q" от 8 декември насам, последователите плануват нови потенциални дати за предполагаемото завръщане на Доналд Тръмп на власт, вариращи от 20 март до април, по-късно през 2021 г. или дори известно време преди следващите избори.

Експертите смятат, че тези провалени пророчества едва ли ще променят възгледите на най-лоялните поддръжници.

"Преместването на целевите дати определяха движението от самото начало и вярвам, че ще продължат", казва Фелд.

"Колкото и отслабени да изглеждат отвън, алтернативните реалности на QAnon няма просто да изчезнат", казва Сара Хайтауър, независим изследовател и експерт в конспиративни движения. "Докато все още има хора, които държат на тези алтернативни реалности, QAnon ще продължи да съществува под някаква форма."


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много удобно ги пуснаха тея.
Искате д ами кажете, че при наличието на 5000 ВЪОРЪЦЖЕНИ полицай, дето ако 100 бяха гръмнали във въздуха за предупреждание, нямаше да се рапръсне тълпата? И кво беше - псунаха 200 парчета, дето си правиха селфита. Ако бяха някоя от бандите, дето се рпавят че не съществува, било то черните Cribs или Bloods, латиноските MS-13, както и разните му Hells Angels и Bandidos, дали щяха да ги пуснат? ООоо, иначе тея смешници биле "терористи"? Пффф смех...
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Олд

Президент на САЩ, само допреди месец и половина, з акогото гласуваха само 74 милина души. А кой беше ти?
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Байдън спечели благодарение на тежката криза, доакрана от корона вируса. В моемнта някой демократи се държат, все едно са спечелили 45 щета, не 25, а на популярния вот са взели с 42.3% повече гласове, а не 2.3% повече.
Даже заклети демократи казаха, че 74 млн американци не са терористи и ненормалници, но в момента някой хора действат, все едно че са. Очакваме първата вълна от уволенени, дето са харесали пост на Тръмп, като го пуснат обратно в соц. мрежи ...
46
3
 
1
 
! Отговори
Олд преди 1 месец
Кой беше този Тръмп.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Да бе!

"Иначе в Републиканската партия има токова много велики политически личности, че никога повече няма да допусне Тръмп до властта."

толкова много? Какво означава това, като конретна бройка? 50-100? 1000? Истината е, че ако имаше и един, щяха да праят него през 2016-а, а не Тръмп. Единствената причина, републиканците да са сила е, че демократите тотално изтрещяха с тея "идетнични политики", опити за прокарване на комунизъм и прочие ...
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 43

.... сериозно ли? Може да изкара общо два мандата. Ако е служил като президент за (примерно заместил е починал президент, защото е бил вицепрезидент) за период повече от две години, също се води за "един мандат".
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДА, ЩЕ СЕ ВЪРНЕ.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само едно не е много ясно. В щатите може да си президент максимум два мандата по конституция.
Вече е бил един, ако спечели следващите избори, само още един ли ще има право да изкара, или два???
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"независим изследовател и експерт в конспиративни движения"

Тея "независимите" най- ги обичам. Вярвам им на 100%. Най-вече на "независимите" учени.
40
0
 
3
 
! Отговори
Кин-дза-дза! преди 1 месец
помните ли го този Съветски култов филм? Кю!
39
7
 
9
 
! Отговори
До 33 преди 1 месец
Едва ли ще изкара пълен мандат тоя лицемерен сам суляк, но ако това стане, би било много лошо за Щатите и целия свят ! Ето горивата вече поскъпнаха, а за започване на военни действия се забави само няколко седмици !
38
6
 
7
 
! Отговори
Реалността преди 1 месец
Колкото и да не харесва това на някои, Тръмп има 70 милиона избиратели, а особено след като Байдън само седмици след встъпването си показа своето истинско лице (на хищна марионетка), връщането му в политиката, и дори отново като президент, изобщо не е някаква химера, а напълно постижима реалност !
37
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 34: Тръмп е най влиятелния човек в партията бацка. Май не знаеш къде си? Байдън ти ли
си уе?????
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
:D Q Avon ????
35
7
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Байдънн е Последния Пиронн,
В Ковчегга на САШ,
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
Пак ще си говорим
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
34
19
 
9
 
! Отговори
Да бе! преди 1 месец
Пси. харът Тръмп може да се върне единствено на електрическият стол, но никога в Президентството. Иначе в Републиканската партия има токова много велики политически личности, че никога повече няма да допусне Тръмп до властта.
33
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп е машина - който му е гледал речта преди няколко дни - знае. Дърт щял
да е. На 77 ще е - за Тръпм са като 55 ;) Споко споко радвайте се още 3-4 годинки на байдъната
32
7
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Байдън Пак е Заспал,
От 2 Месеца Спи,
Ще Спи Още 4 Години,
Но Тръмп ще го Събуди,
И ще го Прати Пенсионер,
Со Кроце со Благо и с Малко Кютек
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
31
0
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 1 месец
Направи 2 военни удара и планира още 4
30
4
 
6
 
! Отговори
И в България има преди 1 месец
Qукувици, като тези на снимката.