Северна Корея готви провокация към САЩ - какво и кога ще изстреля?

Администрацията на Джо Байдън обсъжда как ще реагира
19 мар 2021 22:04, Нели Христова
121
Северна Корея готви провокация към САЩ - какво и кога ще изстреля?
Снимка: БГНЕС

Американското разузнаване мисли, че Северна Корея се подготвя за провеждането на първия тест на оръжия, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност, като президент на САЩ. Това твърдят няколко американски служители, говорили пред CNN при условие за анонимност.

Американските служители са нащрек, докато САЩ и Южна Корея провеждат симулирани военни учения, а държавният секретар на САЩ Тони Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин са в Азия за срещи със своите японски и южнокорейски колеги.

"Ние не коментираме въпроси, свързани с разузнаването", заяви в изявление говорителят на Министерството на отбраната подполковник Мартин Майнерс. "Продължаващото производство на балистични ракети  и оръжия за масово унищожение от страна на Северна Корея представлява заплаха за интересите на САЩ и сигурността на нашите съюзници и партньори. В близко бъдеще Министерството на отбраната, в тясно сътрудничество със съюзници и партньори, ще се стреми да възпира негативното поведение от Северна Корея."

Тест или провокация от някакъв вид не биха били изненада, казват регионални експерти.

"Северна Корея традиционно предприема силно провокативни действия в началото на всяка нова администрация както в САЩ, така и в Южна Корея", казва Брус Клингнер, старши научен сътрудник в Heritage Foundation, който посочва, че тестове са били проведени през 2017 г., малко след като бившият президент Доналд Тръмп влезе в Белия дом, както и през 2009 г., за да се отбележи пристигането на бившия президент Барак Обама.

"Идеята бе "да ги дресират като куче", ми каза един дезертьор от Северна Корея", споделя Клингнер. Това целяло отстъпки от двете по-мощни държави. "Така че историята покзва, че ще направят нещо и през първите няколко месеца от администрацията на Байдън", добавя той. "Ако се опитат да провокират, това е напълно предсказуемо."

В понеделник сестрата на Ким Чен Ун предупреди администрацията на Байдън да не "предизвиква проблеми в първата си стъпка" в понеделник, часове след като Белият дом заяви, че се опитва да се свърже със Северна Корея, но не успявa.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки отказа да отговори на коментара във вторник. "Нямаме директен коментар или отговор на коментарите, направени от Северна Корея," каза Псаки на репортери по време на брифинг на борда на Air Force One на път за Филаделфия с президента.

Според експертите Северна Корея изчаква да види какво ще се случи на срещите на Америка в региона, преди да предприеме действия.

Генерал предупреждава за "тревожния успех" на Северна Корея

Във вторник високопоставен американски генерал издаде публично предупреждение за заплахата от Северна Корея.

"Режимът на Ким Чен Ун постигна тревожен успех в стремежа си да демонстрира способността да заплашва САЩ с ядрено въоръжени МБР, вярвайки, че такива оръжия са необходими за възпиране на американските военни действия и за осигуряване на оцеляването на режима му", каза генерал Глен Ван Херк , ръководител на Северното командване на САЩ и отговорен за отбраната на континенталната част на Съединените щати.

Възможността за тест на оръжия през следващите дни е накарала служителите на администрацията на Байдън в няколко агенции да обсъдят как ще реагират публично, ако това се случи, казаха служителите.

Длъжностните лица не биха посочили конкретно какво показва най-новото разузнаване, но вероятният сценарий, базиран на изображения и други разузнавателни данни, е, че може да има тест за ракетни или ракетни двигатели. Последният известен тест за оръжия в Северна Корея е проведен през март 2020 г.

През последните няколко дни американското разузнаване беше съсредоточено върху дейността на превозните средства на място близо до Санум-донг, извън Пхенян, където се смята, че в миналото са били строени балистични ракети и космически ракети. Активност е имало и в ядреното съоръжение на Северна Корея, Йонгбьон, според анализ на нови сателитни изображения, публикувани от 38 North, група за наблюдение на Северна Корея.

Длъжностни лица казват пред CNN, че ако Северна Корея проведе тест, докато и двамата секретари са в Азия, тя ще изпрати остро съобщение до Байдън, че Ким иска да гарантира, че се възприема като ключов играч в региона. Тестът обаче не би бил шок, тъй като много анализатори са изненадани, че Ким все още въздържа да го проведе.

Отговорът на САЩ ще варира в зависимост от това какво точно е тествал Пхенян.

Ако Северна Корея направи ядрен тест или ICBM тест, то това би било "обезпокоително и много провокативно", каза Клингнер. "Това би било нарушение на резолюциите на ООН в голям мащаб, би бибо изисквало силен отговор от администрацията на Байдън и би ограничило дипломатическия обхват. Когато направят нещо провокативно, те поставят между три и шест месеца пауза на дипломацията, защото никой иска да бъде видян да възнаграждава такъв вид поведение", продължи той.

Ако Пхенян тества ракета, въпросите, които ще определят реакцията на САЩ, ще бъдат какъв обсег има ракетата, колко далеч е пътувала и прелетяла ли е над японска територия, каза Клингнер. Тестовете на ракетни двигатели "всъщност не са нарушение, но не са полезни", каза той.

Тръмп игнорирал изстрелването на ракети от Северна Корея в последната част от президентството си

Тръмп игнорирал рекорден брой изстрелвания на ракети в Северна Корея през 2019 г. с аргумента, че те не са нарушили обещанието на Ким Чен Ун да не прави ядрени или ICBM тестове - въпреки че севернокорейският лидер обяви, че вече няма нужда да провежда тези тестове, тъй като тези програми бяха завършени и резолюциите на ООН изискват от Пхенян изобщо да не стартира нови програми.

Администрацията на Байдън все още прави преглед на политиката на администрацията на Тръмп за Северна Корея, която може да бъде завършена "през ​​следващите седмици", според висш служител на Държавния департамент.

Докато Байдън вероятно няма да пише "любовни писма" до Ким Чен Ун, както е направил неговият предшественик, администрацията на Байдън все още не е предложила ясна отстъпка от предишната администрация в декларираните цели за подхода си към лидера на КНДР. На много пъти в показания, изявления или брифинги американски служители заявиха, че целта им е "пълната денуклеаризация на Северна Корея".

Военните и разузнавателните служители отдавна твърдят, че Северна Корея е продължила с изследванията и разработките на ракети и ядрени бойни глави в цялата администрация на Тръмп, въпреки публичната реторика на администрацията на Тръмп и сега на Байдън относно денуклеаризацията.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Анонимен"културна и просперираща Европа"...не са вменени от КГБ мнения...Европа това са Народите населяващи континента,доказали през вековете,че винаги сме се справяли...ЕС е втората след САЩ дестинация за живеене в Света който обитаваме!подценявате възможностите на ЕС във военен план...Германия за 4 седмици може да произведе толкова ядрени и модерни оръжия,които Русия за 14 г. не би могла...внимавайте какво си пожелавате...Народа на Германия е унижаван ...приел вината за ВСВ,не прекалявайте
96
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да коментирам страна в която не съм била и нямам лични впечатления.Така едно време ни промиваха мозъците ,колко лошо било на Запад.Западът е процъфтявал ,за разликка от сега.Нито Германия,нито Англия,нито Франция са така добре,както преди 20години.Не се заблуждавайте!Културна и просперираща Европа си отива,това е истината.
95
0
 
5
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Не нужно да се изстрелват ракети към САЩ. По-скоро Ким Чен Ун трябва да праща портрета си на Байдън, ежедневно, с което ще го изплаши много повече.
94
3
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
явно не оставяте избор на администрацията на г-н Байдън,заплашвате 300 милиона Американски граждани с убийство???Това не ви е тръмп...скоро...жалко за невинните ви съграждани...Бог да пази САЩ!!!
93
4
 
2
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
До ШахматистМного точен анонс, но надали руските червени кратуни от български произход ще го разберат. В интерес на истината за севернокорейците е все тая, дали ще са живи, или измрели - разликата не е особено голяма. Вторият вариант май е за предпочитане.
92
1
 
3
 
! Отговори
хх преди 3 години
КНДР да пусне вирус КОВИД 20 на САЩ и всички да са доволни !!!
91
9
 
5
 
! Отговори
Шахматист преди 3 години
Виждам, че тук има много почитатели на Северния корейски концлагер, които не познават елементарни пунктуационни правила, но иначе твърдят, че не мога да играя шах, без да ме познават при това. ХА-ХА-ХА! Тичайте към Северна Корея, там ви е мястото. Уши имате, но между тях - нищо.
90
3
 
8
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
ПРОВАКАЦИЯТА Е МАНЕВРИТЕ НА САЩ В ЮЖНА КОРЕЯАМЕРИКА ЗНАЕ ЧЕ СЕВЕРНА КОРЕЯ ЩЕ РЕАГИРА,НО ЦЕЛТА Е СТУДЕНА ВОЙНА ,БЕЗ СТУДЕНА ВОЙНА АМЕРИКА ЗАГИВА ИКОНОМИЧЕСКИ ЖАЛКО ЗА МИЛИОНИТЕ МИЗЕРСТВАЩИ НА ПЛАНЕТАТАБЕЗ ВОЕННА ПРОМИШЛЕНОСТ АМЕРИКА ЩЕ СЕ СРИНЕ
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де и бг да беше независима.И да имаше ракети .
88
2
 
1
 
! Отговори
Доктрината Бжежински преди 3 години
с която САЩ фалира и срути СССР,при СК няма как да проработи-липсва частнасобственост,хората работят само за хляба и всички държавни приходи,колкото ида са оскъдни,отиват за оръжия.Там е рай за трафиканти на забранени стоки,нещо като алкохола в САЩ през сухия режим.А към тези трафиканти може да се причислят и някои териториално близки до СК страни,за които е от интерес дасъздават голям дразнител за САЩ и съюзниците им в региона и да отнемат от капацитета им за справяне с глобални кризи.
87
1
 
7
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Какво и кога ще изстреля Северна Корея точно пък днес.бг ще знаят!!!
86
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за месец и половина управление на Джо Робинетт Байдън-джуниър... Америка стана за смях!
85
17
 
8
 
! Отговори
А де преди 3 години
Нищо чудно, че си продаваме страната за стотинки на Русия. Стара комунистическа традиция в България.От коментарийте се вижда.
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готово и аз изстрелях една ракета сутрешна. Дебелчо сиг вече е напълнил с гориво тоалета
83
1
 
13
 
! Отговори
Те понеже преди 3 години
Юесей не изстрелват ракети .Ким си е в къщи . Нали ?Може да си прави каквото иска . Не е дошъл у вас. Нали?
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
cnn стигнах до тук повече няма смисъл да чита
81
3
 
6
 
! Отговори
Заплашко преди 3 години
Ооооо, каква заплаха е приготвил на САЩ нашият Фигурант ! Много скоро ще се изцепи и той !
80
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кефя се на такива новини ! Ким разби нервите и съня ба сороскитеДжендари и те се поболяха. Той е достатъчно буен и като нищо ще изпрати един ядрен подарък на САЩ.
79
2
 
4
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен Браво на теб имаш фантастични умствени способности ,ставаш за писател фантаст . Ще ти сложа един голям минус за да си заслужиш двата ръждиви гранта пред дедо ти Сорос .
78
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 95 АнонименДоста рано в съботния ден си се надрусал ! Бил играл шах ! А бе ти незнаеш коло уши имаш на главата си та шах ще играе