Направи ли Байдън възможна Трета световна война?

Той се намесва агресивно по въпроса Китай - Тайван, смята Финиан Кънингам
26 ное 2021 21:00, Петя Славова
167
Направи ли Байдън възможна Трета световна война?
Снимка: БГНЕС

Тази седмица администрацията на Байдън обяви намерението си да премине през предупредителната червена линия на Китай по отношение на Тайван. Този ход на САЩ е безразсъдно провокативна стъпка, която предизвиква неизбежен военен отговор от страна на Пекин, пише Финиан Кънингам, "Worldakkam".

Ако това се случи, всички залози са насочени към пълномащабна военна конфронтация между Съединените щати, техните съюзници и Китай. Не е проява на паника да се каже, че подобен сблъсък ще прерасне в Трета световна война, предава БГНЕС.

Австралия и Великобритания са изрично ангажирани с военен съюз със Съединените щати в Азиатско-Тихоокеанския регион чрез наскоро създадения пакт AUKUS. Русия ще бъде задължена да защитава Китай.

Сюблимната дата е 9-10 декември, когато администрацията на Байдън е домакин на така наречената "Среща на върха на демокрациите". Тази седмица Държавният департамент обяви списък на "участниците", който включва 110 държави. Китай и Русия не са поканени, наред с други изключени държави.

Най-провокативното е, че сепаратистката китайска територия Тайван е поканена да участва във видеоконференцията. САЩ се стараят да наричат Тайван "участник", а не "нация". Въпреки това, ако оставим настрана този семантичен похват, поканата е грубо нарушение на суверенните претенции на Китай за власт над Тайван.

Претенцията на Китай към Тайван като част от неговата неразделна територия е призната от Организацията на обединените нации и, поне на теория, от Съединените щати с тяхната политика на един Китай от 1979 г. насам.

Остров Тайван съществува като самоуправляваща се територия, откакто гражданската война в Китай приключва през 1949 г. с победа на комунистите. Противниците на национализма бягат в Тайван. Китай си запазва правото да обедини Тайван под управлението на континенталната част на страната. Пекин предупреди, че ще направи това с военна сила, ако Тайван някога обяви независимост.

Вашингтон поддържа позиция на "стратегическа двусмисленост", при която признава политиката на "един Китай", като едновременно с това предлага ангажименти на САЩ за подпомагане на Тайван с военна защита.

Откакто Джо Байдън пое Белия дом през януари, неговата администрация достигна до опасни нива на тази двусмисленост. В един момент Байдън надхвърли рамките на политиката, като изрично заяви, че САЩ ще защитават Тайван в случай на конфронтация с Китай.

По време на телеконферентна среща на върха на 16 ноември китайският президент Си Цзинпин порица политиката на САЩ по отношение на Тайван като "игра с огъня". Си очерта червена линия, според която Вашингтон трябва да се въздържа от подстрекаване на сепаратистките амбиции на тайванското правителство.

Обявяването тази седмица на "Срещата на върха на демокрациите" и по-специално поканата към Тайван, като се изключва Китай, е най-смелата стъпка на администрацията на Байдън, която подкопава суверенитета и териториалната цялост на Китай. Фактът, че това се случва само няколко дни след устния ангажимент на Байдън към Си, че САЩ се придържат към политиката на "един Китай" и не се стремят към независимост на Тайван, прави провокацията още по-силна.

Нагнетяването на напрежението с Китай от страна на Байдън не е нещо неочаквано. Повече от десетилетие последователните администрации на Обама, Тръмп, а сега и на Байдън насочват вниманието си към Пекин като най-голяма заплаха за националната сигурност. Вашингтон непрекъснато обвинява Китай в агресия в Азиатско-Тихоокеанския регион, което е обръщане на действителността. Тайван се превърна в острие за Вашингтон, с което да антагонизира Китай. При тази администрация се увеличиха продажбите на оръжия за Тайван, както и маневрите на американските военноморски и военновъздушни сили в Тайванския проток под циничния претекст за "операции за свобода на корабоплаването".

Президентът Байдън превърна темата "демокрация срещу авторитаризъм" в тема на своя Бял дом. Свикването на среща на върха на 110 участващи държави на 9-10 декември е арогантен опит за разграничаване на света във фалшива дихотомия, при която предполагаемите добродетелни нации са под благосклонното ръководство на САЩ.

Китай заклейми срещата на върха като изкуствено поляризиране на нациите на т.нар. съюзници и врагове, което е връщане към десетилетията на Студената война. Китайският външен министър Ван Ий заяви, че тази разделителна манипулация на международните отношения е просто трик на Съединените щати, за да упражняват хегемонистичните си амбиции.

Китай казва, че не е в правомощията на Съединените щати да определят какво е демокрация и какво не е. Пекин твърди, че "демокрацията принадлежи на цялото човечество". Не става въпрос само за провеждане на циклични избори. В случая със Съединените щати тяхната "демокрация" е доминирана от две партии, финансирани от капиталисти и плутократи от Уолстрийт. Достиженията ѝ по отношение на бедността, неравенството, расизма и подпалването на войни са изобилни, за да опровергаят категорично претенциите за "демокрация".

Във всеки случай още през август, когато администрацията на Байдън за пръв път обяви плановете си за "среща на върха за демокрацията", Пекин предупреди Вашингтон да не използва форума, за да подклажда напрежението в Тайван. Ако САЩ продължат да упорстват, Китай заяви, че ще нареди разполагане на военни самолети и военни кораби в Тайван.

Несъмнено се усеща, че на Китай му е писнало от американските провокации. Континенталната част на страната провежда военна подготовка за сблъсък с Тайван. Този безумен ход на Вашингтон да свика "среща на върха на демокрациите" - колко горчива ирония - може да се окаже последният акт на американско предателство. Войната е на дневен ред и току-що получихме дата за нея.

Финиан Кънингам е автор на многобройни статии по международни въпроси, публикувани на няколко езика. В продължение на близо 20 години работи като редактор и писател в големи новинарски медийни организации, сред които The Mirror, Irish Times и Independent. Втори носител на наградата "Серена Шим" за безкомпромисна почтеност в журналистиката (декември 2020 г.).


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
2
 
! Отговори
не съвсем преди 1 месец
Деменцията нищо не е измислил. Диктуват му и той пише с едри букви. МИсля основно действащо лице е Блинкън и никак не е добре, че скоро е поздравил нашето харвардско мекере. Поне доказано знаем на кого ще се отчита - изборите в България водят до отчетност в САЩ. Сега ми се изясни демокрацията.
137
3
 
1
 
! Отговори
Глупости и смех.... преди 1 месец
Никой няма нито мотив нито желание , за война !Дори самите комунисти не вярват в "комунистическата си идеология" , нито пък могат да накарат , някой да воюва! ВСИЧКИ СИ ГЛЕДАТ БИЗНЕСА , ПАРИТЕ, ПИЯЧКАТА , ЖЕНИТЕ И КРАСИВИЯ ЖИВОТ?!...АЗ---СЪЩО!!!
136
4
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Тайванците трябва да имат право сами да си определят бъдещето !!!__А бъдеще с китайските комунисти няма !!!
135
3
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 1 месец
Абе стига сте дрункали глупости и плашили простолюдието. В днешно време замениха интересните мъжки кланета и битки със скърцания със зъби , санкции , гонене на дипломати и безброй подобни скучни глупости
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Е ,думата е н../е/г.ър ,поклоннико на свободният свят .
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До докато Свободният свят на задължителните ваксини ли говориш ? За свободният свят ,в който ,,еврейн ,***,баща ,майка ,момче ,момиче .. ,,,се цензурира ? Мочам ти на свободният свят .
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Третата световна война ,приключи на 27 декември 2019г.с въвеждането на хиперзвуковият маневриращ боен блок ,,Авангард,, от Русия . Всичко друго ,ще бъде постановки ,чалъми ,закани ,скърцане със заби ,хули и опити за икономически препятствия А и някъде неизвестно къде , стои и чака ,,Периметър,, окончателното решение .
131
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С КИТАЙ СА РУСИЯ СЕВЕРНА КОРЕЯ И ИРАН ТОВА СЕ 4ОГРОМИ ЯДРЕНИ ДЪРЖАВИ С ОГРОМЕН ВОЕНЕН ПОТЕНЦИАЛ .И ТЕЗИ 4 СТРАНИ ЗА ОТРИЦАТЕЛНО ВРЕМЕ ЩЕ ИЗДУХАТ ТРАНСДЖЕНДЪРСКИЯ ПОКВАРЕН САТАНИСТКИ ЗАПАД НАЧЕЛО С ЦИОНИСТКАТА КЛОАКА ФАЩ.
130
5
 
3
 
! Отговори
Само да кажем, че преди 1 месец
Този Журналист е само по РТ и Спутник... тоест човек на Путин
129
1
 
4
 
! Отговори
:-) преди 1 месец
На някой пука ли му от десетилетната гражданска война в Конго, от която печелят някои хищнически корпорации? Щото нали сайта герберски сте големи демократи, ама такава автоцензура ви мъчи че...
128
2
 
6
 
! Отговори
:-) преди 1 месец
Третата световна война е немислима, ако Китай нападне Тайван, разбира се, че САЩ ще са пас... за справка Украйна. Под масата великите сили са си разпределили сферите на влияние и ако Китай нападне Тайван, това ще е по договор със САЩ. Или най-малкото консултирано. Хубавото е, че България не е в някаква разломна линия сега. Не се очертава конфликт, но ако някой ни нападне малката българска армия от 20 хиляди и голямата ловна армия от 130 хиляди ще смажат врага. Тук ще му е погребението!
127
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обичам хората от американската армия, прекрасни млади момчета и момичета, руснаците също са добри хора и никога не са били агресивни, те просто се страхуват за родината си, не ми харесва и се тревожа от конфликта в близост до нас , ще се радвам ако Русия и щатите се разберат по човешки и дружат ,вместо да има излишен, никому ненужен конфликт и умират обикновени хора, ако се разберат и престанат, това ще е един от най-радостните моменти за Балканите,за Европа,за Украйна,ще бъде празник за всички
126
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кютек си трябва за чекистите ! Все някой трябва да го направи !
125
40
 
4
 
! Отговори
 докато преди 1 месец
докато има диктатори като тези в китай и русия война винаги може да има и ще има, свободния свят нямя да търпи диктатури да му казват кое е демокрация и кое не, това е положението
124
4
 
42
 
! Отговори
Хе хе преди 1 месец
До ВОЙНА ЛИ!Гей паради ,наркомания ,еднополови бракове , демагогия ,манипулации, популизъм ,воини за кражби на петрол ,демокрация и фашистки закони ,ли е ЦИВИЛИЗОВАНИЯТ СВЯТ ? САЩ -империята на сатаната ли е цивилизованият свят ?
123
2
 
27
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
деменцията ще запали света защо не го затворят някъде и камала да поеме временновластта
122
3
 
24
 
! Отговори
Agent provocateur преди 1 месец
Путин събудил Байдън по телефона. Това е голямата новина.
121
36
 
11
 
! Отговори
ВОЙНА ЛИ! преди 1 месец
Война ще има, но не Цивилизования свят ще започне тази война, а сат..анинските сили на Антихриста, в лицето на крепостния комунизъм, като най-висша форма на феодализма. Тази война ще бъде разрушителна, но и полезна, защото Човечеството веднъж-завинаги ще се спаси от тая пас..мина.
120
11
 
34
 
! Отговори
отец Кирил преди 1 месец
Сегашния президент на САЩ е Антихриста назначен от Сатаната да унищожи човечеството с помощта на вируси създадени в лаболаториите на ЦРУ в Уклайна и чрез ваксинация на хората ще бъде прекратено съществуването на шестата цивилизация на тази планета.
119
6
 
28
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
Пандемията ще приключи когато бъде изгонен ЦРУ от уклайнските лаболатории за производство на вируси! Надеждата е това да стори руската армия в началото на следващата година!