МО: Поискани са оферти от Швеция, Франция, Израел и САЩ за военни самолети

Искането е за наемане или закупуване на изтребителите
6 окт 2022 19:50, Анисия Иванова
115
МО: Поискани са оферти от Швеция, Франция, Израел и САЩ за военни самолети
Снимка: БГНЕС

"С цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети", съобщиха от Министерството на отбраната.

От военното ведомство, оглавявано от Димитър Стоянов, информират още, че срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ, съобщи БНР.

Още по темата

Президентът Румен Радев коментира в Чехия, че България не може да се откаже от охраната на собствено си небе и затова страната ни проучва междинни възможности преди доставката на поръчаните и платени изтребители Ф-16:  

"Още на срещата на върха а НАТО заявих, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по "Еър полисинг" и охрана на собственото въздушно пространство. Докато този проект стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 година, ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена", каза Радев.

Той не уточни за колко самолета става въпрос, но поясни, че зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите от съответните държави.

Търсят се самолети втора ръка, не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави, каза президентът.
 


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
1
 
! Отговори
teo преди 1 месец
Ето нашият президент рУмен рАдев пУтинов показа, че е държавен престъпник след като Парламента взе решение да не вземаме други самолети освен Ф16, той пак продължава да е против решенията на НС !!! Такъв президент, който е нарушавал Конституцията безнаказано и е против решенията на Парламента на България, трябва да се отправи към затвора, а не да съсипва България !!! БЪЛГАРИНО ????+?
98
0
 
0
 
! Отговори
За 87 преди 2 месеца
Винаги можеш да си оближе върхъ на сладоледа. Но кое ще е върхът на времето, трябва не само близане.
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И тия взеха да реват, като зеления..
96
1
 
2
 
! Отговори
Строител-демократ преди 2 месеца
Аз па искам да си купим 5-6 атомни подводници и 2-3 самолетоносача за нашите ВВС, че кат дойдат F-ките да има де къде да кацат на сигурно. Щото ако кацнат у територията ни...мое некой гелосан бизнесмен да ги открадне за личен, екзотичен круиз. То и без това тука всичко се краде...
95
2
 
2
 
! Отговори
ХХХ преди 2 месеца
Ние американските трябва вече пак да ги платим ...инфлация е все пак ...ще ги получим след още една -две инфлации така че да ги платим в троен или четворен размер ......и накрая нама да ги получим с цел безопастност че могат да попаднат в руски ръце :)
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че нали уж бяха платени....!!!
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А ние с какви пари ще ги плащаме?
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да разбираме, че нашите миг29 и су25 ги гласят за сваляне в Украйна.
91
1
 
1
 
! Отговори
Стан преди 2 месеца
И збравих. ПВО също( по възможност това на американците)
90
1
 
2
 
! Отговори
Стан преди 2 месеца
Дронове трябва да купят и ракети към тях. При това много и от двете. Поне 100 дрона с 10000 ракети трявба да има армията ни
89
1
 
7
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 2 месеца
На Радев хвърчилото само далавери с изстребители са му в главата. Трабваше да стане пилот на пътнически самолет по-щеше да му приляга от колкото политик.
88
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е кво се занимават с оферти, то е ясно, че ще дадем милиарди за чертежите на американците
87
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От такива самолетите няма никаква файда. Виждате в Украйна какво става. Само хабят горивото и после ги свалят.
86
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вместо да се опитват да купят "междинни" самолети, повече свещи да палят, може след 2050 г да ни доставят "златните" самолети от САЩ. Направо може да си ги сложим в музея, защото това е най-стария самолет от този тип, който все още лети. На нас ни пробутаха модернизирана аверсия, но тя беше актуална преди 5 години и няма да струва пукнат грош след 10 г.
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Караме още военни камиони от соца, те самолети ще купуват.
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига толквоа финансово бреме. За какво са ни самолети, като ще ги свалят за 5 минути.
83
3
 
8
 
! Отговори
митев преди 2 месеца
Имам въпрос към г-н Радев: Уважаеми господине, КАКВО направи ти, когато беше начело на авиацията за да не се стигне до това положение?! И защо , аджаба, отново натискаш за тези "Грипен"?!
82
2
 
2
 
! Отговори
СТОП преди 2 месеца
Дообирането на и без това обеднелия народ, от страна юдеите, чрез техните слуги - Радев, Борисов, Паси, Петков-Асенов и сие, продължава с пълна сила! Изсмукват ни! Убиват ни!
81
2
 
6
 
! Отговори
Таня преди 2 месеца
Акциите на щатските компании за производство на високотехнологични оръжия са в небесата. Работи се денонощно, 24/7 365 и пак не стига. Путин накара всички държави да се въоражават. Показа, че без модерно оръжие, всяка армия е нищо.
80
8
 
9
 
! Отговори
Laravel преди 2 месеца
Трябва да се одобри и вторият пакет за Ф-16. Така през 2026 ще имаме 16 броя чисто нови блок-70. Ще сме сред първите 5 държави с такива. Само САЩ, Турция, Саудитска Арабия и Индия ще са преди нас. До тогава може да се вземат още 8 употребявани Ф-16, макар от старо поколоение. Така ще имаме 24 броя добри самолети, като 16 от тях ще са върха на сладоледа.