Оневиниха унгарския президент, не бил плагиатствал от българин

Местно издание обвини Пал Шмит в преписване от Николай Георгиев
27 мар 2012 17:20, Елка Василева
4
Оневиниха унгарския президент, не бил плагиатствал от българин
Пал Шмит при посещението си в София, септември 2011 г. Снимка: архив, Reuters

Обвиненията срещу унгарския президент Пал Шмит, че е плагиатствал в докторската си дисертация от 1992 г. върху физическото възпитание, са снети, обяви днес в доклад специално създадената комисия от университета "Земелвайс", цитирана от Франс прес.

Според комисията процедурата по придобиване на докторска степен, макар и с някои пропуски, съответства на действалите тогава правила в университета за физическо възпитание, посочва в комюнике университетът.

Още по темата

Сред "пропуските" комисията споменава, че "докторатът се основава на буквален превод в значителни и необичайни размери, което е трябвало да бъде установено от членовете на тогавашния научен съвет". Комисията е на мнение, че вече несъществуващото висше учебно заведение (сега част от университета "Земелвайс), издало диплома на Пал Шмит, е допуснало "професионална грешка".

Сформираната в края на януари комисия разполагаше с два месеца да проучи обвиненията в плагиатство срещу президента.

В началото на януари основният унгарски икономически седмичник HGV публикува откъси от дисертацията на Пал Шмит, които се оказаха превод на текст на българския специалист Николай Георгиев. "Използването на 180 страници от труда на френски език на българския дипломат и спортен специалист Георгиев в доктората от общо 215 страници буди подозрение за плагиатство", обясни изданието.

Унгарският държавен глава отрече това обвинение още на 12 януари, обяснявайки че въпросните 180 страници са само "изходен материал", разработен заедно с покойния днес Георгиев, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Позор!
3
1
 
2
 
! Отговори
kamadev8 преди 12 години
NE WE NE E PLAGIATSTVAL,SAMO E PREPISAL BUKVALNO 180 STANICI.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Унгарците са големи смешници! Комисията не го хванала, че е преписал дословно дипломната си работа и затова бил невинен! Такова дебелокожия дори и в България няма!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плагиатствал, но университета бил виновен, а не той! Смешно и срамно!