Опозицията в Украйна призова за запазване на примирието

Яценюк видя голям шанс за край на кръвопролитията
Обновена: 24 яну 2014 10:34 | 24 яну 2014 07:17,
33
Опозицията в Украйна призова за запазване на примирието
Снимка: БТА

Опозиционни лидери призоваха демонстрантите в Киев да  запазят крехкото примирие с полицията, след като най-малко двама демонстранти бяха убити при сблъсъци тази седмица, предаде Асошиейтед прес.

След четиричасова среща на опозиционни лидери с президента на Украйна Виктор Янукович вчера, Арсений Яценюк, един от водачите на украинската опозиция, заяви, че има голям шанс да бъде сложен край на кръвопролитията. Оценката му бе изтълкувана като първи знак за напредък в разрешаването на
продължаващата два месеца криза, която заплашва да се разпростре и извън Киев.

Други водачи на опозицията обаче бяха по-песимистично настроени. Лидерът на опозиционната партия "УДАР" Виталий Кличко заяви, че срещата не е донесла някакъв голям резултат. "Единственото, което успяхме да постигнем, не беше много", посочи той.

Кличко и Олег Тягнибок се опитаха да убедят протестиращите да се придържат още известно време към примирието, договорено по-рано вчера, но бяха освиркани, а някои от демонстрантите ги посрещнаха с викове "Срамота!".

Ройтерс съобщава, позовавайки се на непотвърдени информации, че според Кличко президентът Виктор Янукович е обещал да освободи всички задържани от полицията при сегашните  размирици. Вътрешното министерство съобщи днес, че 73 души са били задържани, от които 52-ма се разследват за "масови
безредици" - обвинение, което може да донесе до осем години затвор.

Преговорите на опозицията с президента Янукович ще продължат през следващите дни, заяви по телевизия "112" депутатката от управляващата в Украйна Партия на регионите Анна  Герман. Тя уточни, че следващият кръг ще бъде в петък или в събота.

От своя страна министърът на правосъдието на Украйна Олена Лукаш, която също участва в разговорите, отбеляза, че опозиционните лидери са отказали да осъдят безредиците на площад "Независимост", както и превземането на административни сгради.

Междувременно в центъра на Киев на улица "Грушевски" обстановката се запазва относително спокойна, съобщава ИТАР-ТАСС. От кадрите от мястото се вижда, че демонстрантите и  служителите на реда са на разстояние едни от други, а запалените от протестиращите барикади от автомобилни гуми продължават да горят.

Главната прокуратура и министерството на вътрешните работи призоваха демонстрантите да напуснат района на ул. "Грушевски". Вътрешният министър Виталий Захарченко обеща, че ако това стане, органите на реда няма да предприемат никакви мерки срещу участниците. Той гарантира също, че милицията няма да прилага насилствени действия за освобождаването на площад "Независимост". Прокуратурата пък обеща да съдейства за по-меки наказания на вече задържаните, ако опозицията се изтегли от ул.  "Грушевски", съобщава ИТАР-ТАСС.

(БТА)

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: УкрайнаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
ivan00000 преди 10 години
Ако Майк Тайсън още се боксираше, щеше да пребие Кличко...и тоя украински *** щеше само да остане в периферията на профисионалният бокс.
26
2
 
5
 
! Отговори
надежда преди 10 години
И на украинците им писна. Ще прогонят червената чума. А ние още я търпим. Докога!?
25
8
 
3
 
! Отговори
Орките на САЩ преди 10 години
палят коли, стрелят в гърба на собствените си съмишленици, атакуват с коктейли *** силите на реда. Даже в бутилките е открит течен фосфор за по силни изгаряния. Бележат домовете на милиционери и евреи с призиви за насилие над жените и децата им. Това не се прощава. Ще им счупят гръбнаците на тия подивели орди от наркомани. Накрая ще дойдат миньорите от Донбас и ще има вой на пребити чакали. ДЕМОКРАЦИЯ ПО АМЕРИКАНСКИ. САЩ - на много затворници в света 3 млн души. 1 на всеки 100. БАНТУСТАН
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Та те тия националистите са си национал-социалисти в подпомога на финансовите глобалисти дето са решили че с масиран финансов ресурс могат да превземат всички ресурси,именно чрез таквиз будали да си поиграят по площадите със стенобитни прашки,а защо не и по прашки,тъй че може да се очаква другата част и да се появят и мис Пепи дългото чорапче,защото крачето и е късо,иначе целта е една да се превземе нещо,някакъв ресурс,разработка,за осребряване,а таквиз будали намират в религиите и социализират.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ех Кличко,Кличко...Каква дебела клечка заби на корумпираните оядени украински управници,не е истина направо...Ще им държи влага занапред.
22
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДо фалит я докараха оранжевите евро к**ви като теб, без грам мозък, капиш?! Надали....
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма ли някой малко Райд срещу напъплилите червени ***? Баси *** сте пълна отврат.
20
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До тълпа от биячиКличко е грозен и подлец. Плашило.Безсрамник. Подлец, който продава Родината си. 10 години в Германия са го го подготвяли. За това, което сега прави ли? Германия никога няма да е приятел на Украйна. Защото иска богатствата и. А украинците за ратаи и слугини. Съветската армия спаси Украйна от пещите на фашизма. А украинците показаха върхове на храброст и патриотизъм, успяха да запазят, макар и изцяло изгоряна от германските войски, държавата си. А сега, какво правят сега, луди ли са, кого слушат, платени престъпници правят размирици, гордите украинци им се предават. Срам!
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лека полека Украйна се измъква от мъртвата хватка на джудженцата от Мордор...
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...демонстранти бяха убити.. НО НЕ ОТ ПОЛИЦИЯТА, украинци! Литнали сте се, подир агенти на чужди държави, ламтящи за земята ви, да се надупите и им се предадете. ТАКАВА ГЛУПОСТ ОТ УКРАИНЦИ НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ. Тоя, мазният очилатко, ви настървява, обещава рая, но раят е в кесията му, пълнена от чуждите акули. Проверете му сметките. А ако знаете, каква разруха, безработица, експлоатация и гавра ви чака, живи ще увехнете. Няма да имате индустрия, заводи, култура, морал и чест, свое чисто селско стопанство, с *** ще се храните... ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ (не на Слънчев бряг, обаче)
17
2
 
8
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Те и опозицията,вече не знае какво да прави там.Стана тотална анархия. Затова сега "призовават" за мир,че току виж и те пострадат
16
9
 
8
 
! Отговори
АН преди 10 години
До АнонименЯНУКОВИЧ ДА ПРАТИ ВОЙСКИ И ДА СПРЕ ТРИМАТА *** И ТОВА КОЕТО СТАВА В КИЕВ
15
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кличко, сори пич, може да си велик боксьор, но Путин е по-велик от теб и няма да остави Родината ти в мръсните *** империалистически ръце на *** на запад.
14
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крадливи и мръсни комунези, това Ви очаква. Еничари мръсни, ще горите в ада.Свобода за Украйна.
13
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прости украинци, повярваха веднъж на евреите, сега пак. Тоя Яценюк, с майка еврейка и жена еврейка , който добре е осребрил службата си при Юшченко и американците ли ще се грижи за украинския народ ? А сестра му живее в Санта Барбара и е психолог ?! в сциентоложка църква. Егати и *** !!!
12
9
 
11
 
! Отговори
мнение за демокрация преди 10 години
Както винаги, западняците имат перверзно мнение за демокрацията. Бандеровските банди, които палят къщи и живи хора и бият по улиците на Киев евреите, ги наричат мирни демонстранти!
11
11
 
13
 
! Отговори
тълпа от биячи преди 10 години
На снимката: Кличко казва на тълпата от биячи, каквото му е казала Меркел да казва.
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На болшевики клептомани Украйна им се гепи.
9
4
 
5
 
! Отговори
varg преди 10 години
Никакво отстъпление пред лицето на врага.
8
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Горбачов премести Берлинската стена до границата с Украйна. Но украинците не са *** - не им се живее под червения путински ботуш!