Трябва ли да е защитен бившият крал на Испания?

Различни тълкувания на казуса
13 юни 2014 22:12, Мария Захариева
12
Трябва ли да е защитен бившият крал на Испания?
Снимка: Reuters

Кралят на Испания по конституция е недосегаем за закона по време на властването си и това забранява на правосъдието да го преследва и съди, но какво се случва след това? Правителството търси начин да удължи тази защита след абдикацията на суверена въпреки критиките на част от съдебния свят, пише Франс прес в свой коментар.

Крал Хуан Карлос обяви на 2 юни, че абдикира в полза на сина си принц Фелипе.

Още по темата
Абдикацията ще влезе в сила след одобряването на 17 юни на органичен закон от двете камари на парламента. Ще бъде ли сложен тогава край на статута на недосегаемост на краля? Съд се позова на този принцип през 2012 г., за да отхвърли двоен иск към краля за признаване на бащинство.

Въпросът е дали тази защита, от която само кралят може да се ползва в качеството си на държавен глава, ще е в сила и след абдикирането за действия, които той е извършил, преди да се откаже от трона.

"Неприкосновеността за изпълнение на задълженията по времето, когато е бил крал, продължава и след абдикацията", заяви на 6 юни говорителката на правителството Сорая Саенс де Сантамария.

Тази позиция "е доста спорна", реагира говорителят на Асоциацията на съдиите за демокрация Хоаким Бош. "Конституцията изобщо не казва, че след като кралят се откаже от функциите си на държавен глава, той запазва съдебната си неприкосновеност", смята Бош в качеството си на представител на съдебния свят.

Друга обмисляна възможност, за да бъде защитен кралят, е статут на имунитет, сходен на онзи, от който се ползват регионалните и националните депутати, съдиите и прокурорите, както и членовете на правителството по време на изпълнение на техните функции.

Създаден в началото да защитава свободата на словото на депутатите, този имунитет предвижда регионалните парламентаристи да не могат да бъдат съдени от висшите съдилища, а националните депутати и членовете на правителството - от Върховния съд. Но и тук съществуват различни интерпретации. Според Хоаким Бош този имунитет приключва, когато съответният депутат или член на правителството напусне поста си, в това число и за деяния, извършени от него по време на изпълнение на функциите му.

"Има спорове и това може да зависи от съдилищата. Няма установена доктрина по този въпрос", подчертава говорител на Генералния съвет на съдебната власт, органа за контрол на правосъдието в Испания. Правителството вече работи по органичен закон, който трябва да осигури съдебна защита на Хуан Карлос и на съпругата му София, твърди Сорая Саенс де Сантамария, без да съобщава повече подробности за съдържанието на закона.

Според съдебен източник кабинетът може също така да реши да включи родителите на принц Фелипе - Хуан Карлос и София - в закон, предоставящ съдебен имунитет на краля на Испания и на съпругата му. Този закон ще означава доживотна защита, която не е свързана с функцията, а с титлата.

"Струва ми се, че някой, който е изпълнявал най-висшата държавна функция, трябва да се ползва със специално внимание", пледира генералният прокурор Едуардо Торес-Дулсе. Напротив, изглежда логично кралят да изгуби защитата си, твърди говорител на съдиите доайени в Испания, Франсиско Мартинес. Асоциацията на съдиите за демокрация е против и "една неадекватна специална защита". Хоаким Бош смята между впрочем, че е прекалено голям броят на хората /около 10 000/, които имат съдебен имунитет в Испания.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Toa durtofelnik samo jenski e gonil, nisto drugo.
8
0
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
По силата на глупостта на народите. Откакто свят светува, при всички общества и режими, има и дребни души(овчици, които си стоят пред телевизорите у дома, и си пият бира) и главатари, които умеят да водят стадото(не без смиреното одобрение на тези овчици). Друго за сега не е измислено.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз мисля първо да решим какво да правим с наште крале, те испанците ще се оправят с техните.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен нми се струва, че никой не трябва да е защитен срещу искове за бащинство. Освен мен, разбира се ;)
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва му много охрана след като иската да изпраща истребители и войска в Донецка Народна Рпублика. Да се пази!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
? аз наистина не разбирам по силата на какво се провъзгласяват за крале и прочие ?да са спуснати от небето в златен балон! да са се родили в роза ! да ,добре ,но произхода на съвременният човек преди 200 х год е един ! не им искам замъците и парите ,хич не ми и пука ,но с какво те са повече от мен или моите приятели ? !кой и какво е това което решава кой ще бъде цар?дори по силата на някаква логика да има царе ,защо се държат а и други се отнасят с тях като със сурови яйца ?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И когато последния цар бъде обесен на червата на последния поп.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kral Karlos , koito zql jiwot e izbival slonove v Afrika. tova e rabotil. *** takuv.A za sozialen jiwot ima ofizialno 2 izvunbrachni deza( tova e koeto se znae).A kolko izvunbrachni deza ima oste ? edin gospod znae.
1
3
 
6
 
! Отговори
men преди 7 години
Негрaмотници,първо бивш крaл нямa и второ Сорaя Сaенз де Сaнтaмaрия не някaквa говорителкa,тя е ВИЦЕПРЕМИЕР