Русия връща петилетките

5-годишните стратегии ще бъдат представени по-късно през юли
Обновена: 2 юли 2014 14:15 | 2 юли 2014 12:30, Екип на Investor.bg
171
Русия връща петилетките
Снимка: Архив Reuters

Руското правителство се насочва към разработването на план за икономическо и социално развитие за по-дълъг период от време в рамките на 5 години, съобщава вестник "Известия", позовавайки се на висш правителствен източник. По думите му стратегията, която ще е по модела на добре познатите петилетки от времето на Съюза на съветските социалистически републики (СССР), ще бъде разгледана по време на заседание на правителството и ще бъде одобрена със специална резолюция.

Първият план за постигане на дефинирани 5-годишни цели трябва да бъде представен на държавния глава Владимир Путин по-късно този месец. Той ще бъде разработен на базата на цялостни реформи в отделните сектори – промишленост, транспорт, социални услуги и т.н. Въпросите за неговото прилагане ще бъдат разгледани по време на традиционните шестмесечни правителствени заседания, които отчитат постигнатото от властта.

"Отдавна се знае, че икономиката на страната ни и нейният бюджет са свързани с цените на петрола и газа. Необходимо е да се развият секторът на промишлеността, инженерингът, пазарът на труда, високите технологии – всичко това, с което ние се гордеем от Съветския съюз. Затова е необходимо и да се създаде план за определен период от време, който в този случай е 5 години", посочи длъжностното лице.

Също според неофициална информация на 1 юли президентът Путин е подписал Закон за стратегическо планиране, който се вписва в концепцията на бъдещите петилетки на правителството. Както посочиха по-рано от правния отдел на Кремъл, законът "създава правната основа за стратегическо планиране в Русия, координация на държавното и общинското стратегическо управление и фискалната политика, както и регламентира правомощията на федералните власти, държавните органи на Руската федерация и местните власти в областта на стратегическото планиране".

Основната идея на стратегическото планиране, както и на 5-годишните планове, е правното основание за развитието, изграждането и експлоатацията на интегрирана система за планиране на социално-икономическото развитие на Русия. Според властите по този начин страната би могла да се справи с проблема за повишаване на качеството на живот на нарастващото население. По думите им необходимостта от такава система се е увеличила значително и поради факта, че действията в сферата на отбраната, социалния сектор и технологиите придобиват все по-дългосрочен стратегически характер.

От президентската администрация потвърдиха, че правителството ще представи доклад за дългосрочните планове за постигане на целите на страната.

"Държавният глава даде инструкции на правителството да представи план за постигане на целите на страната. Петилетката ще бъде представена за първи път през юли тази година", коментираха от Кремъл.

СССР, който се разпадна през 1991 г., въведе първата петилетка на 1 октомври 1928 г. по време на заседание на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС). Планът даде основа за широк спектър от икономически, политически, организационни и идеологически мерки. Идеята бе държавата да се насочи към създаването на нови индустрии и разширяване на наличните посредством инструментариума на плановата икономика. По-късно петилетките бяха въведени и в други държави, попадащи в орбитата на влияние на СССР, сред които и България.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: РусияСССРпетилетки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
1
 
! Отговори
майорски преди 9 години
До Троцкиами това са форумите ..иначе върви в Университета и дискутирай там .....
86
2
 
1
 
! Отговори
Троцки преди 9 години
няма как да стане така,някави хора със съмнителен ценз и качества да определят общия дух на коментарите и целенасочено да ги цензурират...рано или късно по този начин вие сами ще попаднете в тази месомелачка,уважаеми...умната ей!
85
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 131мдаааа някои са гледали пак доку фили от холивуд...и е чел ѝамрикански саитовеиди в Русия разгледай и после говори !нямало средна класа ...алоооо това да ти не е Европейска България ,румъния Словакия ,полша и Гърция...за последните 10 години точно това се изгради в Русия ..средна класа...е има какво да се жела но ..
84
2
 
7
 
! Отговори
majorski преди 9 години
Такива планове се правят във всяка нормална държава ...само в нашата не !Германия има заложени планове ..и ги изпулнява последовтелно и безкомпромиссно (всяка 3-та година се обновяват и дискутират в парламента)...Франия прави 10 годишни планове на всеки 2 години се ревизират...това с петилетката е измислено в СССР идава добри резултати (1930-1940 русия е във възход индустриялен и аграрен)..през 50-60те години този подход е приет и в много европейски държави..Но е криво разбран у нас
83
4
 
5
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Изобщо там трябва тотална промяна на цялостния модел, за да тръгнат на някъде, но това няма как да се се случи.-----Докато го имат нефта и газа нищо няма да се промени. И с тези петилетки доколкото виждам Путин се кани да си прави феодализъм с него начело.
82
1
 
1
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Да разбираме, че Путин се кани да управлява вечно. Щото иначе периода на отчет е мандата на едно правителство.
81
5
 
7
 
! Отговори
до 126 преди 9 години
Путин е толкова международно "изолиран", че през май в разгара на санкциите отскочи до Париж и Нормандия да се види с "враговете" си и да честват годишнината от десанта, а през останалото време си приказва по телефона с европейските и американските власти и върти бизнес с ЕС, Китай и азиатските страни.
80
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Икономическо развитие на клоаката Русия?! По-скоро не. Социално?! Няма да коментираме дори. Там средна класа липсва. Присъства само в Москва и Санкт Петербург. Икономика- нула, 98% нефтена, производство- кръгла нула. Ценностна система- по-скоро адекватна, но притискана от редица фактори. Изобщо там трябва тотална промяна на цялостния модел, за да тръгнат на някъде, но това няма как да се се случи.
79
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой от платените форумци, назначени да плюят под тази статия, биха ли обяснили какво лошо намират в петилетката? Ако искате разтягайте си несвързаните локуми пълни с идеологическа какафония още на 5-6 страници, но без сериозна аргументация произвеждате въздух под налягане.
78
3
 
8
 
! Отговори
ха преди 9 години
До АнонименКаква изолация те гони бе!спри да гледаш само американка телевизия и виж истината.
77
5
 
9
 
! Отговори
пед корнер преди 9 години
също няма да ни помогне и гушкането в мащехата ЕU...но вие нали сте големи демократи...заради вас България е обезкървена...предатели!
76
2
 
3
 
! Отговори
ееееееееейййййй преди 9 години
Ама вия не разбрахте ли най после че написаното е лъжа няма такова нещо,Москва официално нарече тези драсканици лъжа..........
75
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Международната изолация, капсулираето и ксенофобията карат КГБ кликата в Кремъл да се върти в кръг ! Не само 5илетките, но и влака на "дружбата" да върнат няма да помогне.
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОООффффф пак не разбрали разбра се вече че това няма да стане
73
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари и другарки, стягайте се. Да изпълним петилетката за три години!
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 116Ти наистина ли вярваш в това, което пишеш? Кога Русия е нахлувала в Украйна, че нещо пропуснах? Това Псаки ли ти го каза?
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Необходимо е да се развият секторът на промишлеността, инженерингът, пазарът на труда, високите технологии всичко това, с което ние се гордеем от Съветския съюзИ с кое точно от изброеното СССР се гордее? :))))
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 112С подобно мислене затова в магазините ни всички стоки са вносни. Няма наше производство. Дори на пазара хитри търгащи ти пробутват гръцки, турски, македонски стоки за български. За такива неща трябва да има държава. А тук държава няма. Има шепа тарикати, нарекли се политически елит, които си въртят далаверите, а ние се дърлим по сайтовете. Печелят само те. Те са тези, които унищожиха нашето производство и сега те ни внасят *** от вън.
69
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 110Не е нарекъл цял народ, а само превратаджиите в Киев. Тези певратаджии, които избиват мирно население. Точно в момента коя държава помага на бежанците?Определено руска ТВ не гледаш. Защото по тяхните ТВ се допускат различни мнения. В демократична БГ обаче последните 5 години журналистите са пуснали една плоча и въртят само нея.
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има само един проблем. Добре, правим планове и норми и произвеждаме определено количество от нещо си, обаче не сме 1980 и магазините са пълни с евтина китайска стока и никой не иска да купи нашите неща, които са в пъти по-скъпи. Какво правим? Продължаваме да произвеждаме и да изпълняваме нормата докато накрая фалираме?