Новата европейска ос на Путин тръгва от Атина към Прага

В. "Джорнале": Стратегията е насочена към страни в недобри отношения с Брюксел
Обновена: 11 апр 2015 07:36 | 10 апр 2015 20:34,
611
Новата европейска ос на Путин тръгва от Атина към Прага
Снимка: Reuters

Новата ос на руския президент Владимир Путин в Европа тръгва от Атина и е насочена към Прага, отбелязва италианският в. "Джорнале".

На украинския фронт ситуацията е в застой, украинският президент Петро Порошенко предлага да предостави повече правомощия на рускоговорящите украински области, които не удовлетворяват Москва, а икономическите санкции, наложени на Русия от САЩ и ЕС "хапят" всеки ден.

Но Владимир Путин вместо да направи крачка назад, възприе нова стратегия, за да излезе от ъгъла, в който беше изпратен за наказание. Тази стратегия се изразява в убеждаване на най-близките по култура и по традиции до Русия страни да разчупят противниковия фронт и да настояват за край на бойкота срещу Русия от страна на ЕС на срещата на върха на двадесет и осемте през юли.

Още по темата
Някои от страните, спрямо които Путин прилага новата си стратегия, са по различни причини в недобри отношения с Брюксел, посочва италианското издание. На мушката на Кремъл са засега Гърция, Кипър и Унгария. Възможно е офанзивата да се разпростре и към България и Чехия. Визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва беше най-видимият знак, че действията на "цар Владимир" започват да дават някакви плодове, допълва вестникът.

По време на визитата на Ципрас в Москва не беше отправено никакво искане за финансови помощи от страна на Атина. Но Москва даде да се разбере, че е склонна да кредитира големи общи проекти и да инвестира в Гърция. По време на визитата на Ципрас в Москва не беше направено никакво изключение за Гърция от руското ембарго върху хранителните и селскостопанските стоки от страни от ЕС, но се заговори за възможността за създаване на съвместни руско-гръцки компании в областта на селското стопанство.

Срещата между Путин и Ципрас продължи в сряда два часа и половина, като за Ципрас Путин разпъна голям червен килим в опит да превърне Гърция в нов хъб за Югоизточна Европа за руския природен газ, присъединявайки я към проекта за турско-руски газопровод, наречен Турски поток, посочва италианският вестник. Той припомня, че Турски поток ще замени Южен поток, блокиран от ЕС.

Ципрас заяви, че смята санкциите, наложени на Русия, за улица без изход и по време на срещата си в Москва с Путин поясни, че се стреми към ново начало на отношенията между Атина и Москва, посочва в. "Джорнале".

В обобщение трябва да се отбележи, че Ципрас се връща в Атина с добра печалба. Отстъпка в цената на метана, който Гърция купува от Газпром и може би устна подкрепа за гръцкото искане към Германия за изплащане на репарации за щетите, понесени през Втората световна война, отбелязва италианският вестник.

Самото присъствие на Ципрас в Москва обезпокои Брюксел и накара председателят на Европейския съвет Доналд Туск да признае, че става все по-трудно да се държи единен антируският фронт в Европа, отбелязва всекидневникът.

Руската офанзива се простира по-далеч. На кипърския президент Анастасиадис, който посети Москва също неотдавна, Путин поднови заем от 2,5 милиарда евро при много изгодни условия и обеща да засили вече значимите финансови връзки между Кипър и Русия. В замяна Путин получи обещание за отварянето на пристанището в Лимасол за руската флота.

На унгарския премиер Орбан, критикуван от ЕС заради своите авторитарни тенденции,
Путин предложи политическа подкрепа и изгодни договори в енергийната сфера.

Контактите с Прага засега не са толкова видими. Чешкият президент обаче ще посети Москва в периода 8-10 май, въпреки че днес обяви, че няма да присъства на парада по повод 70-ата годишнина от края на Втората световна война на 9 май.

Не бива да забравяме, че Москва установява връзки с различни европейски партии, като например Национален фронт на Льо Пен, на която отпусна голям заем. Така че може да се отбележи, че Путин действа с присъщата си ловкост и липса на скрупули.

В подходящия момент, когато слабите звена в европейската верига са добре обработени от него, то Путин може да поработи и върху друга ос, тази за по-активно сътрудничество в борбата срещу джихадисткия тероризъм, предупреждава вестникът.

/БТА/


611
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
3
 
2
 
! Отговори
ммда преди 7 години
Почвата под краката на Лилипутите явно се срутва и те се опитат да скочат на по-здраво място докато все още има такава възможност.
227
2
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Този БРИКС е само в главите на атакистите. В момента военния министър на Индия е в Париж за закупуване на Мираж и друго Френско Военно оборудване. Причината е че Миг 27 и Миг 29 се оказаха много слаби технически. Честите аварии, къпото обслужване и краткия живот на руските военни изтребители ги правят ненадеждни. Преди Индия купуваше въоръжение от Русия за милиарди долари. Но в момента се оттегля. Икономическите взаимоотношения с Русия като цяло стагнират и се наблюдава преориентация.
226
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРИКС се наричаше по-рано .Откакто турците се присъединиха към този съюз,вече официално е БРИКСТ-само те информирам,де.
225
0
 
5
 
! Отговори
до 449 преди 7 години
Поздрувяваме та от една голяма маса,ракята сме я почти изпили,но в мазата се точи винцето от бъчвата, някой минал и на мастиката,бира бол,,,с една дума до сабале ще пием,ако щеш ела,да видиш ко значи пиене, но ние не сме алкохолици,
224
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКолко военни бази в света има сега? (всички американски)
223
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - "Питам: Колко военни блока в света има СЕГА, освен НАТО? И срещу кого и ЗА КОГО работи този блок?" - Ами докато има "големи" държави, които могат да ти дойдат нагости със зелени въоръжени човечета, трябва да има някой, който да ги озаптява тези последни остатъци на феодализма и колониализма.
222
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯ448 трябва да се работи
221
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯпросят просят просят, колко може да просят???????????????? Време е да се работи
220
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТЪРГОВЕЦ??????????????
219
1
 
4
 
! Отговори
Uwé преди 7 години
При обсадата на Ленинград 2 от кучетата на Палов успели да избягат и преминали на страната на германците. Сега става обратното.
218
14
 
4
 
! Отговори
Герги преди 7 години
Kakто и да се сучи Путин и неговият пророк, колкото и да лукавстват, в крайна сметка, ще загуби руският народ. Дори САЩ ако влязат във този филм, ще загубят. Ето неутрална Скандинавия оня ден се обедини срещу, както казват Руската опасност.
217
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така нещата ще си дойдат на мястото.След като има Европа на две нива или две скорости каквомогат да очакват Брюкселските чиновници.Тук не става въпрос за директен съюз с Русия а с БРИКС.Когато този съюз заработи на пошвисоки обороти не само трите страни но и много повече и непредполагаеми ще се присъединят към БРИКС.Предполагам че и Индия ще е члед на най-динамичния и силно развиващ се икономически съюз който ще промени абревеатурата си.Нищо ново и неочаквано под слънцето.
216
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 449Би ли изброи колко руснаци лично познаваш и колко от тях са гладни. Алкохолици си имаме и тук и може по тази линия да познаваш някои
215
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пияните руснаци на какво се надяват ?!Толкова са гладни и опиянчени...
214
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То се видя,че гърците първи ще излязат от съюза ,нали демокрацията там е измислена.Въпроса е какво става с тоя измислен съюз след това.
213
14
 
7
 
! Отговори
Оптимист преди 7 години
ЕС гонят Гърците от Еврозоната че и от съюза като цяло.Не че Гърците се натискат много за тоз ЕС.На Меркел и Оланд спешно им трябва заместник на Гърция с който да успокоят изпадналите в шок международни пазари и борсови индекси които могат да фалират ЕС.Кой е тоз заместник?Ние Българите.Веднага трябва да приемем Еврото,изкуствено за много кратък период ще ни бъде вдигнат драстично стандарта на живот с цел стабилизация на ЕС.Това е нашия шанс трябва да си изиграем картите добре.
212
1
 
10
 
! Отговори
ЛГТГЛК преди 7 години
Тоя вестник е пълна скръб и продажен.
211
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който се е хванал с комунистическа Русия добро не е видял, само глад, мизерия, репресии и обещания за светло бъдеще. Примери много.
210
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа има някакви чиновници, симулиращи дейност. Започвам да мисля, че целия цирк в Брюксел е една голяма лъжа. А на практика сме заложници на американската мечта за световно икономическо господство и хегемония. Питам: Колко военни блока в света има СЕГА, освен НАТО? И срещу кого и ЗА КОГО работи този блок?
209
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТърговецА женка ти не ползва ли презвервативи Путин? ;)