Меркел vs. германски сатирици - да угоди на Ердоган

Борис Джонсън: Ето в какво се превръща Европейският съюз!
Обновена: 18 апр 2016 16:44 | 18 апр 2016 16:14, Елка Василева
37
Меркел vs. германски сатирици - да угоди на Ердоган
Ангела Меркел и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Любовта е прекрасно нещо. Стрелите на Купидон намират най-неочаквани мишени. И за миг не изключвам възможността да разцъфне еротичен интерес между мъж и коза. На древните гърци очевидно им е хрумнала с митологизирането на Пан, сатирите и други копитни хибриди.

Бърза проверка в интернет разкрива, че според Би Би Си през 2006 г. суданец на име Томбе бил заварен в сексуален акт с коза и селските старейшини го накарали да плати зестра от 15 000 судански динара на собственика й, а след това да се ожени за животното. Доколкото ми е известно все още са заедно, пише кметът на Лондон Борис Джонсън в "Дейли телеграф".

Още по темата

Не мисля обаче, че който и да било вярва, че е имало някакъв романс между президента на Турция Реджеп Таип Ердоган и някой нечовешки бозайник, без значение дали коза или нещо друго.

Така че когато един млад германски комик нарече турския лидер "козо. . . ц" в предаване с малочислена аудитория на 31 март, човек би могъл да си помисли, че най-подходящият отговор от гледна точка на Турция щеше да е достойно мълчание. Да, предполагам, че беше детинско. И да, приемам, че не беше особено добър вкус. Това обаче беше нещо, което наричаме шега. Напълно изумително е, а и леко шокиращо, че турският лидер не го проумя.

Този случай го вбеси и той впрегна цялата дипломатическа и политическа тежест на Турция в преследване на 35-годишния сатирик и водещ на телевизионно предаване Ян Бьомерман. Той и турското правителство официално настояха водещият да бъде съден за обида на държавен глава по силата на стар закон от 1871 г., когато на власт е бил кайзер Вилхелм Трети.

Колкото и невероятно да изглежда, журналистът може да получи до пет години затвор. Това, което обаче е наистина невероятно и всъщност направо отвратително, е, че германското правителство се е съгласило да има съдебно преследване по изрична молба на Ангела Меркел. Не й се налагаше да прави това. Можеше да откаже. Въпросът зависеше изцяло от нея. Сума ти германски политици й казаха, че подобно съдебно действие би било възмутително посегателство над свободата на словото, проява на цензура, напомняща някои от най-мрачните моменти от историята на Германия през 20-и век.

Тя обаче реши раболепно да приеме искането на Ердоган - човек, който се е захванал със смразяващо потискане на свободата на словото в Турция. Ердоган стана президент само преди 18 месеца, обаче за този период прокуратурата заведе 1845 дела срещу обидили го хора, включително лекар, който пусна в социалните медии снимка на Ердоган до снимка на персонажа от "Хобитът" и "Властелинът на пръстените" Ам-Гъл.

Няма нужда да се казва, че казусът срещу Бьомерман е очевиден кьорфишек, или че германският съд няма да му даде ход. Помислете си за въздействието в Турция. Представете си как ще се почувствате, ако сте турски журналист и се тревожите какво можете да кажете, и виждате как Ангела Меркел, лидерът на най-населената и най-богата страна в ЕС, този клуб на уж либерални западни нации, малодушно угажда на един автократ.

Ще се почувствате сам, уплашен, че дори Германия не е пожелала да се застъпи за вас. И ще сте прав. Всеки знае защо тя го направи. Всеки знае защо Ангела Меркел е толкова цинично и толкова отчаяно решена да умилостиви турския лидер, или поне да не прави нищо, с което да го подразни - защото в следващите седмици и месеци можем да имаме нова миграционна криза в Източното Средиземноморие.

Всички знаем, че първоначалният проблем бе изострен от политиката на отворени врати на Германия. Ангела Меркел зае поза на някаква Статуя на свободата на ЕС и резултатът бе притегателна сила, която заля Германия и други страни с дошли през Турция мигранти в невиждани от десетилетия измерения. А сега бе сключена сделка, крехка сделка, в която Турция се съгласява да вземе обратно бежанци от Гърция в замяна на пари и подновени обещания за членство в ЕС.

Турция обаче държи кранчето. Ако реши, Ердоган може отново да превърне тънката струйка в буен поток с опустошителни последствия не само за Меркел, но и за целия проект на интеграцията в ЕС. Британският референдум е на ръба на бръснача. Всички обичайни заподозрени се стараят да объркат британската общественост и да я убедят, че трябва да приеме растящата загуба на демократично самоуправление като цена на икономическото благоденствие.

Чухме мнението на МВФ (който напълно сгреши с азиатската криза), както и това на банките и на Конфедерацията на британските индустрии, всички от които сгрешиха за еврото. Хората от Давос - тези, чиито самолетни билети се плащат от данъкоплатеца, всички лобисти и директори на корпоративните въпроси в големите фирми, всички те стават все по-нервни, че са били разкрити, че хората могат да видят, че царят е гол и че Великобритания може да има славно бъдеще извън ЕС.

Всички те знаят, че в следващите седмици има едно събитие, което може да напомни на британците поне една важна точка в този дебат - че тази страна е изгубила контрола над границите си - и това е нова миграционна криза при границите на ЕС и вътре в самия ЕС. Това е една причина за Ангела да е толкова важно да се подмазва на Ердоган. Затова и тази нечувана съдебна процедура не предизвика и "гък" от Великобритания.

Никой не вярва, че Ердоган си пада по кози или че от президентския апартамент в Анкара се чува приглушено блеене. В едно свободно и плуралистично общество обаче няма причина някой сатирик да не може да се пошегува с това. Процесът на интеграция в ЕС означава цялостно подкопаване на демокрацията, а изглежда, че защитата на този процес означава подкопаване и на свободата на словото. Цялата ситуация е позорна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Факт е, че силният играч е Ердоган!!! Турция е страната, която ОПРЕДЕЛЯ условията на играта!!!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искал да каже, че жената на Ердоган е упорита като коза.Жената на принц Чарлз пък е Камила.И какво?
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел, мелек ердоганов, какво направи ?Сега 66% от германците са против теб и 62% от привържениците на твоята партия са против теб!(проучването е публикувано вчера)И тези 22%, които те подкрепят сигурно са турци, араби и слуги на Сатаната, живещи в Германия.
21
1
 
17
 
! Отговори
доналд дък преди 7 години
Ала бала,Ердо го пързалят всички,а той си мисли че е пич.Държавата му е залятата от тероризам и гражданска война.Икономически Турция е на ръба на фалита,лирата се обезцени хората там загубиха много пари,въпреки че това не се споменава много по медиите.Туризма им отива на кино.Напълни се с елементи от близкия изток които са бъдещи спящи клетки.Кюрдите намразиха турците.Ердо от всякъде е заобграден от вражденби страни.Меркел не може да го спаси,Ердо е труп,но ще го разкъсват бавно.
20
0
 
25
 
! Отговори
G преди 7 години
Специфичното за махалото е, че се връща. До този момент то ходеше в посока либерализъм, толерантност и демокрация. Във върховата си точка тези думи претъряха катарзис. Време-пространството ги измени до начин толкова различен от началния им смсъл, че те загубха цялта си красота и първоначален смисъл. Махалото удари горната граница и е време да се връща. Връща се за да преоткрие думи като "национализъм" и "патриотизъм" изоставяйки "мултикултурализъма".Очаква се следващият чичко с мустак.
19
0
 
17
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Меркел настрои срещу себе си и Немската интелигенция. Уфф Потърсете в нета превод на стихчетата които Ердоган смята за обидни. Ами те съответстват на реалните му действия не на имиджа дето иска да си го изтипоса пред света. Путин иска да му казват че е демократично избран президент но си е Диктатор. Е успешен такъв трябва да му се признае. Ердоган да не се сърди от песнички и стихчета след като тероризира интелигенцията и журналистите в страната си. и прави опит да го прави и по света.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто споделя това което нормалните хора мислят. Най-вероятно Англия ще излезе от ЕС, защото самите хора са уморени от постоянните пришълци, които само им подбиват трудовия пазар. Те вече си имат достатъчно колониална маса, която е подкопала редица сфери и е създала вторична колонизация. В желанието си всеки да е тарикат всичко се срива.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Vreme beshe nyakoi da reagira na tova bezumie da sudyat jurnalista..
16
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
явно меркел е с гузна съвест защото се страхува да не би инея дая да я разкрият че като млада е имал взимане даване с кон
15
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако всичко си беше останало там, сред малобройните слушатели, т.е. ако Ердо не беше вдигнал шум до бога, така и нямаше да стане той за смях, а тя- за резил. Сега вече всички научиха и разбраха колко струват ценностите...
14
2
 
11
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
Ако не беше толкова глупав щеше да знаеш че Борис е прабългарско име на прабългарите дошли от Русия.
13
0
 
37
 
! Отговори
акуд преди 7 години
Германия има нов концлер и той си каза ердоган
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Борис Джонсън!
11
1
 
16
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Може би,ако не беше толкова глупав щеше да знаеш,че Борис е прабългарско име!
10
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво излиза Ердоган е фанал Меркел за топ*ките
9
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като Путин можа да заклейми Пуси Райт като недемократични изчадия, защо и Меркел да не отстрани и немеца Ян Бибиян, майната им на евроценностите и свободата на словото, Меркел няма да се докаже като по-лош политик от Путин и ще легне като добро пуделче в краката на Ердоганр който пък ако не му клекнат ще пусне емигрантител
8
2
 
35
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Борис Джонсън просто дърпа чергата към себе си. Използва момента, че Меркел няма полезен ход и налива вода в мелницата на Brexit.
7
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ккаво прекрасно руско име Борис, сигурно Путин е замесен къде сте бе рубладжии идвайте да защитавате немеца и ЕС и НАТО.
6
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е кметът на Лондон и ходи с колело на работа. Голямо треперене е англичаните да не изберат хора като него, вместо такива като Меркел.
5
0
 
13
 
! Отговори
London преди 7 години
Tq Merkel mai iska di si smeni mjstoto s kozata na Erdogan