Краден BG паспорт – ?8500 на черния пазар в Ирак

Белгийската полиция отчита бум на кражбите на документи
13 май 2016 15:14, Елка Василева
4
Краден BG паспорт – ?8500 на черния пазар в Ирак
Снимка: архив, Булфото

Белгийската полиция съобщи, че случаите на кражби на лични документи в страната зачестяват. Най-често кражбите са извършвани от организирани престъпни групи на обществени места - в приемни на общинската и федералната администрация.

Според статистиката през 2013 г. по този начин са изчезнали 44 лични карти, а миналата година - 91 документа. От полицията поясняват, че макар броят да не изглежда огромен, кражбите на лични документи са пряко свързани с извършването на престъпления, включително с дейността на терористите.

Полицията отбелязва, че крадени белгийски лични документи са били засечени в мигранти, проверявани в Австрия. Службата, която отговаря за трафика на хора, отчита, че търговията с крадени документи е доходна за престъпниците. Даден е пример с Турция, където откраднат паспорт се продава за две-три хиляди евро.

Допълва се, че краден френски или български паспорт струва 8500 евро на черния пазар в Ирак.

Използването на чужди лични документи е било ключ към успеха на терористите, ударили Париж и Брюксел в последните месеци, показа разследването на атентатите.

Установено бе, че поне част от терористите са проникнали в ЕС, като са се представяли под чужда или фалшива самоличност, и като мигранти в търсене на убежище.
 

/БТА/
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЛКО МИ ТРЕБВАТ ЗА ПЪТ ДО ТАМ ЗА ДА ИМ ГО ПРОДАМ !!!!!!!!БЕЗ МЙТАП!!!!!!!!
2
1
 
2
 
! Отговори
TOP SECRET преди 5 години
Сърбите в Германия са от 10 години с Български Лични карти и никой до сега не се интересува от Нелегалния Бизнес с Български Документи
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е журналисти, това не е новина бе! Да ходя до Ирак, че и да търся на кого да ги продам ли? Май ще изляза на загуба! Пишете тука на кого и за колко можем да ги "загубим".