Холандец загина при слизане от връх Еверест

Това е първият алпинист, загинал тази година при покоряване на върха
Обновена: 21 май 2016 17:54 | 21 май 2016 16:29,
4
Холандец загина при слизане от връх Еверест
Снимка: архив, Reuters

Холандски алпинист загина при слизането от връх Еверест вероятно заради височинна болест, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на компанията организатор на експедицията.

Това е първият алпинист, загинал тази година, при покоряване на най-високия връх в света.

Ерик Арнолд почина близо до Южното седло в петък вечер, уточни представител на компанията Севън самит трекс (Seven Summit Treks).

Говорителят уточни, че 36-годишният Арнолд е имал достатъчно кислород със себе си, както и партньори, но се е оплакал, че се чувства слаб и починал преди да може да слезе по-ниско.

По думите на представителят на компанията ще бъдат необходими дни и няколко души, за да се свали тялото на Арнолд на по-ниска надморска височина.

Говорител на непалското министерство на туризма съобщава за още един загинал чуждестранен алпинист, чиято националност не се уточнява, допълва ДПА.

Експедициите към Еверест бяха отменени през 2014 година, когато 16 шерпи загинаха при лавина. През 2015 година друга лавина, предизвикана от земетресение с магнитуд 7,8, погуби 19 алпинисти в базовия лагер на Еверест, което също доведе до отмяна на всички експедиции.

От миналата седмица благоприятното време позволи на стотици алпинисти да покорят върха, висок 8850 метра. Над 330 катерачи са достигнали Еверест от Непал след 11 май и още няколко - по северните маршрути в Тибет.

Популярният пролетен сезон за изкачване започва през март и продължава до края на май. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Родените да пълзят не могат да летят! Жалко за човека, поне това, което е видял за последно, е прекрасно! Боя се, че модата да се изкачват осемхилядници от хора, които мислят, че като имат пари, могат всичко, ще погуби още мнозина. Все пак този е от Ниската земя и организмът му едва ли е бил така добре подготвен за изпитанието. Но изборът си е бил негов и поклон пред паметта му!
3
4
 
1
 
! Отговори
Герберка преди 7 години
Аман от баирбудали. За къв им е да ходят из чукарите. Човешката суета няма граници.
2
8
 
2
 
! Отговори
недоумяващ преди 7 години
Загинал? А какво търсят алпинистите на Еверест? Майка си ли?
1
0
 
5
 
! Отговори
Ивката преди 7 години
Русия е виновна!