САЩ и Европа до Ердоган: Можете да загубите НАТО и ЕС!

Зоват за спазване на човешките права, свободи и демокрация
18 юли 2016 16:00,
256
САЩ и Европа до Ердоган: Можете да загубите НАТО и ЕС!
Джон Кери и Федерика Могерини. Снимка: Reuters

Европа и Съединените щати дадоха да се разбере, че Турция може да загуби членството си в НАТО и европейската си перспектива, ако се превърне в диктатура след неуспешния опит за преврат миналата седмица.

На съвместен брифинг в Брюксел първите дипломати на ЕС и на Белия дом Федерика Могерини и Джон Кери заявиха, че спазването на определени демократични критерии е условие за продължаването на преговорите за членството на Турция в ЕС и за оставането ѝ в Алианса.

Още по темата

Могерини подчерта, че евентуално връщане на смъртното наказание, за каквото говори президентът Реджеп Ердоган, е несъвместимо с влизането ѝ в Съюза и може да доведе до изключването на Турция от Съвета на Европа. Кери подчерта, че демократичното управление е условие за членството в НАТО.

Двамата първи дипломати призоваха властите в Турция да уважават законните демократични институции и да не прехвърлят разправата си с подбудителите на преврата към други противници или опоненти на Ердоган. Кери и Могерини настояха за спазване на турската конституция и за стандартите за човешки права, основни свободи и демокрация.

Кери съобщи, че е разговарял три пъти с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който го е уверил, че властите ще спазват законността.

"Ние стоим на страната на избраните законно власти, но и призоваваме властите да гарантират спокойствие и стабилност в страната при уважение на демократично избраните ѝ институции и върховенство на закона", заяви американският държавен секретар.

Той закусва с 28-те външни министри от ЕС, като събитията в Турция са били един от акцентите в дебата наред с продължаването на настъплението срещу ДАЕШ, борбата с тероризма, бъдещето на Украйна и запазване целостта на Европа след напускането на Великобритания.

Кери изрази задоволство от подновяването на военните операции срещу ислямистите от турската военна база в Инджирлик, която беше блокирана през последните дни след опита за преврат.

Джон Кери заяви, че Вашингтон няма да обсъжда въпроса за екстрадирането на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган обвинява като мозъка на опита за преврат, докато не получат доказателства за неговата причастност.

"Искаме да видим формално подадено искане за екстрадация, заедно с доказателства, не обвинения", категоричен беше държавният секретар.

Основната тема на срещата – запазването на единството на Европа при напускането на Великобритания, беше изместена от развоя на събития в Турция. Въпреки това Кери настоя ЕС да остане единен и обеща отношенията между Вашингтон и Брюксел да останат все така тесни и след излизането на Лондон от него.

"След Brexit търговското споразумение между ЕС и САЩ става дори по-важно, защото ще осигури на Европа така нужния ѝ икономически растеж, пазар за нейните стоки и работни места при запазване на европейските трудови и екологични стандарти", смята първият дипломат на САЩ.

Той увери, че приключването на преговорите до края на годината остава важен приоритет за администрацията на президента Барак Обама. В близките месеци Кери ще се върне в Европа за серия речи, на които да обясни предимствата от сключването на търговското споразумение за двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бай изселникНе знам колко е велик политик Ердоган, но той ще върне Турция 30-40 години. Икономиката вече буксува, а туризма го отпищи. В момента когато се споразумеят Русия и САЩ за Сирия, вече не сте интересни. По-голямата част от Европа не ви понася заради подкрепата за ислямистите. Кюрдите рано или късно ще имат своя държава. Неосманизма не се долюбва дори от сюзниците ви. Остава ви Саудитска Арабия, но и тя вече не е тази сила и фактор. Имахте хубава държава, но когато командва религия
91
1
 
12
 
! Отговори
NPP преди 7 години
Хитър политик е Ердоган . Намери сили да си посипе главата с пепел и да целуне ръка на Путин . Всъщност той е два пъти задължен на Путин . Един път , че Путин му отвори туризма и по този начин изпусна насъбралата се пара от замирането на туризма и втори път , че 5 часа преди пуча му каза да изчезне от резиденцията в Мармарис за да не го арестуват и бомбардират. Може всичко да е ама турците такива работи ги помнят и знаят как да се отблагодаряват. Очаквайте и турски поток и база на Ср.море и каквото поиска Паша бей Путин . Ние единствено можем да се надяваме на някое хъбче ако слушаме . Пореден
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТИГА БЕ ВЕРНО ЛИ? ЗНАЧИ ЩЕ СТАНАТ КАТО БРИТАНИЯ
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Одисей 1А не така .Ердоган не е диктатор .Та преди 10 дни във Варшава приемаше декларация за защита на демокрацията и на някакви ценности. Той си е демократ та дрънка .Той си съшия какъвто би и миналата година , и когато Меркел отиде в Турция той пак си бе диктатор .
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя дето свали руския таралясник му скъсали тениската!
87
0
 
6
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
САЩ няма да изгонят Турция от НАТО НИКОГА!Обаче винаги може да спретнат още някой и друг преврат...Не помните ли как миналата година контролирани от САЩ водещи медии деликатно сондираха мненията на европейските държави относно евентуален преврат в Турция?Тръгне ли Америка да подчинява някоя държава-спиране няма!Единици са тия,дето могат да издържат(и повечето имат ядрено оръжие)!
86
2
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
122 Прав е колегата историята на БКП е история на едно безкрайно предателство. На практика след изкизане на БКП баполитическара сцена в началото на миналия век започва разделението ба бтлгарският народ и то е факт и до днесА герберите също са продукт на тази история
85
4
 
2
 
! Отговори
кой ги посрещна бе преди 7 години
Помните ли как се унизи Кирил Амбарков /учител по народни танци/ и се извинява че завел децата да посрещат Нощните Вълци на Путин с хляб и сол за 100 лева.Не бил извършил престъпление но не уведомил родителите къде ги води.Една Дама . . . му дала 100 лева . . .
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе много им се иска на някой да изкарат Путин и Ердоган приятели.Само че фактите говорят друго.От 2006 год. Ердоган и неговата партия са асоциирани членове на ЕП /Европейската народна партия/. Та нали нашия Цветанов бе на конгреса на партията на Ердоган. Меркел , Бойко Борисов и повечето от европейските лидери са съпартийци на Ердоган.
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато стане нещо във Франция и като започнете: ,,Же сюи, ме сюи Пари, Ница, Патаклан....!''. Сега никой не казва ,,Бен мъ им уйдурма'' или нещо такова??!!
82
1
 
6
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Селянино изселник, Реджо прилича по скоро на А долф, отколкото на Живков. Искам да те попитам нещо. Не ви ли бе жал да изколяте тези войничета дето ви се предадоха, след като разбраха, че участват в преврат, А НЕ В УЧЕНИЕ?Агент Ганди, Инд Матарам
81
2
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
За съжаление нищи добро не чака България на точката на пресичане между двамата почти диктатора
80
0
 
2
 
! Отговори
до 118 читател преди 7 години
Какво да четем История на БКП!? Ние гледаме Герб и това е достатъчно. Още малко и ИМКРД ще ме накараш да чета.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А санкции няма ли? Путин утрепа 2-3 десиденти и то не е ясно дали той ги утрепа и Запада орева ефира.Немцов, Литвиненко, Политковская....Все хора, които сами трябва да се гръмнат, а не да чакат някой да става убиец! А тук при Ердоган цялото ВВС, половината флот и цялата съдебна система арестувани, бити и ще ги бесят - снкция йок. Тировете спокойно пътуват към Ница.
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бай изселникНали се сещаш че след тия събития хотелите Ви ще останат празни, никой нормален няма да ходи на почивка след кадрите с отрязани глави на 20 годишни войничета и екзалтирана тълпа викаща "алах акбар"
77
0
 
2
 
! Отговори
general URKO преди 7 години
До АнонименНезнам за нато кво ги прави, но техния си народ ги направи на нищо. Обедняха повече от 90те, демографската криза е плачевна а 8 от 10 младежа са алкохолици : https://youtube/watch?v=b3aSo53WUpA&spfreload=10 . 8 от 10 !
76
6
 
3
 
! Отговори
читател преди 7 години
Руските Mypзилки бяха и преди в най-ниските слоеве на обществото. Прочети История на БКП и ще види че не е имало един образован човек. Все представители на утайката на обществото.
75
7
 
2
 
! Отговори
бай изселник преди 7 години
Ревете колкото си щете срещу Ердоган, но за нас той е добър водач, както за вас беше едно време Тодор Живков. Откак Ердогановата партия е на власт има работа и поминък за всички турци. здравеопазването и образованието са поне две нива над вашите. А за обвиненията в ислямизъм , не знам още да има закон за задължително носене на бради и бурки.
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А-ааааа! Сега и бездомните кучета разбраха защо Ердоган се извини на Масква и потърси утеха при Путин.Друго е Могучая да е с теб, когато си нападнат от атлантизма.
73
1
 
1
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
До АнонименБългарите,които ще подкрепят Русия на ВСЯКА ЦЕНА са горе-долу колкото тия дето ще подкрепят САЩ на ВСЯКА ЦЕНА.Може би малко повече.Ако си спомняте скандала с т.нар. "Нощни вълци на Путин",привържениците и противниците бяха по една маршрутка хора в Бургас и по две-в София.Целокупния български народ не вярва вече на нищо и се страхува от всичко!