Четвърти сме по брой на трафиканти на емигранти

Лидер е Турция, следвана от Сирия и Румъния
13 сеп 2016 13:37, Миглена Иванова
10
Четвърти сме по брой на трафиканти на емигранти

България се изкачва до четвърто място в Европа по брой заподозрени за трафик на мигранти, сочат данни на Европол.

Заподозрените за трафик на нелегални имигранти у нас са почти 170 души. Лидер е Турция с над 400, следвана от Сирия с повече от 360 души, а трета е Румъния с повече от 200 заподозрени.

През миналата година страната ни беше седма в същата класация, като тогава в челната десетка попадаха държави като Египет, Тунис и Полша. През тази година в топ 10 влизат още Египет, Ирак, Украйна, Полша, Великобритания на 9-то място и Сенегал на 10-то.

През първите осем месеца на тази година Европол е регистрирал повече от 12 хил. нови заподозрени за трафик на нелегални мигранти. С известен произход обаче са едва под 4 хил. от тях, т.е. - под една трета от заподозрените.

Европол отбелязва, че ключова промяна при трафика на нелегални имигранти през тази година е изборът на маршрути. През последните седмици се наблюдава ръст на преминаванията в района на източното Средиземноморие, но въпреки това трафикът през централното Средиземноморие през Италия остава най-предпочитан.

Агенцията отбелязва, че трафикантите демонстрират непрекъсната способност да се адаптират към по-стриктния граничен контрол и използват все повече нови маршрути, за да избегнат проверките. Така се стига и до неформални мигрантски лагери във вътрешността на Шенгенското пространство (например край езерото Комо в Италия и Дюнкерк в Северна Франция).

Друг основен риск за нелегалните мигранти е трудовата експлоатация, отбелязват от Европол. Тези случаи се увеличават драстично през 2016 г. спрямо 2015 г., както и случаите на финансова зависимост заради натрупани дългове към трафиканти.

Междувременно директорът на регионалната дирекция "Гранична полиция" в Русе комисар Димитър Чорбаджиев съобщи, че двама нелегални имигранти са се удавили в българския участък на река Дунав, в района на остров Добрина, който се намира между Лом и Арчар, предава БТА. Още четирима се издирват, допълва той.

Инцидентът е станал на 8 септември вечерта. Имигрантите са били превозвани от трафиканти с лодка, която е потънала, обясни Чорбаджиев.

Сигнал за инцидента е подал рибар, който чул викове на хора от острова. С негов близък отишли до мястото, където намерили четирима иракчани. Оцелелите са дали информация за останалите си спътници и са обяснили, че са платили по 10 хил. долара за възрастен и по 7 хил. долара за дете, за да стигнат до Германия.

Румънската страна също се е включила в акцията по издирването на останалите четирима души. Все още не е открита и потъналата лодка. За инцидента е уведомен и дежурен прокурор.

Иракчаните не са могли да опишат трафикантите, защото те са носели маски. При потъването на лодката единият е успял да се качи в плавателния съд на другия и двамата избягали.

Чорбаджиев припомни, че последният опит за преминаване на имигранти с лодка през Дунав е бил преди година и половина в района на Видин. Тогава бяха задържани трима души.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Не! Да бъдат задължени за период от около година да се грижат (пълен пансион) за тези които са се опитали да прекарат! Това ще ги научи на състрадание и истинско българско родолюбие без меркантилност!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заловените в София или на западната граница трябва веднага да бъдат връщани на изходна позиция в Любимец или Малко Търново.Така трафикантите ще могат да ги оскубят още един път.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТРАФИКАНТИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ВЕДНАГА ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ЦЯЛАТА ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ УЧАСТВА В ТРАФИКА, ИНАЧЕ НЯМА КАК ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ НАПЪЛНИ С МИГРАНТИ.
5
0
 
1
 
! Отговори
май сме първи! преди 7 години
Да бъдеш първи във класация - никак не е зле! (Георги Минчев). Не ми се вярва други да са преди нас в такава дисциплина. Изключено!
4
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
При тази неадекватна по отношение на мигранти и каналджии политика има всички шансове България в скоро време да оглави класацията.
3
0
 
4
 
! Отговори
вера преди 7 години
По 10 000 долара за възрастен и по 7 000 долара за дете. Коментарът е излишен.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как само са издавили *** в Дунав. Сигурно са гледали филма "Черното тефтерче", където уж спасяваха евреи, пък ги ограбваха и в реката.
1
0
 
5
 
! Отговори
Пипипи преди 7 години
Супер , 4 място в толкова престижна класация! Малко не достигна за бронзов медал.