САЩ и Русия – топ търговците на оръжия, изнасят за Азия

Търговията с оръжие – с най-голям обем след Студената война
20 фев 2017 08:14,
16
САЩ и Русия – топ търговците на оръжия, изнасят за Азия
Снимка: БТА, архив

САЩ и Русия са доставили над половината оръжия по света през последните пет години, в които търговията с оръжие е достигнала най-големия си обем след Студената война, обяви Международният институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ), цитиран от ДПА.

Съединените щати са водещ световен износител за периода с дял от 33 процента и продажби в най-малко 100 страни, изпреварвайки с много всеки друг голям износител. Сред най-доходните им продажби са бойните самолети и системите за противоракетна отбрана.

Русия е втора с дял от 23 процента и продажби на оръжие в 50 страни, макар основната част от износа й да е за Индия, Виетнам, Китай и Алжир.

Трети е Китай с 6,2 процента от износа, следван непосредствено от Франция, Германия и Великобритания, сочат данните от доклада на СИПРИ.

Видимо се е увеличил вносът на оръжие в Азия начело с Индия и в Близкия Изток, където основен вносител е била Саудитска Арабия.

Индия представлява 13 процента от световния внос на оръжие между 2012 и 2016 г., а Саудитска Арабия се нарежда на второ място с 8 процента, увеличавайки почти тройно дела си от периода 2007-2011 г., посочва стокхолмският институт.

СИПРИ отбелязва, че Индия е придобила 68 на сто от оръжията си от Русия - пет пъти повече от оръжието, което е внесла от САЩ. Институтът прогнозира, че Индия ще остане един от най-големите вносители, тъй като не развива местна оръжейна промишленост.

Основни доставчици на Саудитска Арабия са САЩ (половината от оръжейния внос на монархията), Великобритания и Испания.

Китай, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Алжир са другите най-големи вносители.

Азия и Океания представляват 43 процента от целия световен внос за петгодишния период, като Виетнам, Индонезия и Филипините са увеличили търсенето си на военни кораби, подводници и бойни самолети.
Общият дял на Близкия изток е 29 процента - почти двойно по-голям в сравнение с периода 2007-2011 г.
"В последните пет години повечето страни в Близкия изток са се обръщали главно към САЩ и Европа за задоволяване на нарастващото си търсене на модерна военна техника", посочва Питер Веземан, старши изследовател в СИПРИ.

Европа представлява 11 процента от световния внос, което е с над една трета по-малко, отколкото през 2007-2011 г. в резултат от съкращаването на разходите за отбрана.

Спад във вноса се наблюдава в Латинска Америка, главно Венецуела и Колумбия, докато Мексико е в контраст с тази тенденция.

Вносът на Африка също бележи спад, като Алжир представлява почти половината от вноса на континента.
Обемът на световната оръжейна търговия в последните пет години се е увеличил с 8,4 процента в сравнение с периода 2007-2011 г. и е най-висок от 1950 г. насам, показва докладът.

СИПРИ е основана през 1966 г. като независима институция, която проследява продажбите на оръжия и други свързани явления. Ресурсите й включват бази данни за оръжейната промишленост, военните разходи и оръжейните трансфери. Данните на института не обхващат малките оръжия. Те се базират на публични източници - от национални и регионални вестници до специализирани международни издания, а също правителствени доклади и доклади на отрасъла.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой за каквото му стигат парите. Бедните страни купуват руски боклyци за потушаване на народни бунтове, богатите си купуват истинско оръжие.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Търговец-пиндос продава Ф-35 на военен от Бл Изток.лосиона ти е дошъл в повече
7
2
 
4
 
! Отговори
към Боби преди 7 години
Срещу най-мощния израелски радар, монтиран на Ауакс и радарите на Ф-22, Е-3 Ауакс руския ВПК противопоставя супер успешно РЕБ "Красуха-4".
6
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
в днешно време всички воини са за печалбата от орьжието всичко останалое ала бала
5
3
 
9
 
! Отговори
Новината преди 7 години
От 14-ти до 18-ти този месец в Бангалор, Индия се проведе една от най-големите международни авиокосмически изложби. Руските "Ростех" и "Рособоронекспорт" бяха широко представени, ползваха се с изключителен успех и сключиха многомилиардни договори, които осигуряват стабилно и постъпателно развитие на руския ВПК за десетки години напред.
4
0
 
3
 
! Отговори
Тато преди 7 години
До АнонименАбсолютно си прав, само в Йемен са влезнали от 1-2г. вече, а в Сирия от 2011-2012 не са излизали прокситата им..
3
3
 
8
 
! Отговори
Неанонимен преди 7 години
До Анонимен 2Какъв близък бой?Това е самолета с най-мощния радар в света.Засича противниците си от разстояние, от което те не знаят, че срещу тях има самолет.Когато разберат им остава малко време за катапултиране.Времето на гонениците из въздуха мина.
2
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търговец-пиндос продава Ф-35 на военен от Бл Изток.- Климатроник, катапулт, поставка за кока-кола, ляти дискове, първокласни гуми, субуфер... Ние ви продаваме разкошен самолет.- А как е той в близкия бой?- Какъв близък бой? Ще го одраскате! Това е самолет за продажба.
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди около година дори Меркелката призна, че Саудитска Арабия са най-големия купувач на оръжие в света ! Саудитска Арабия не води война с никого. Логичен въпрос - защо купува толкова много оръжие ?!? За какво и е ? Да си го има просто, за всеки случай......едва ли.... А ИДИЛ от къде ли купуват оръжие, кой ли им го дава....за тях нищо не казват, а те един доста голям клиент..