Първи в света: Равни заплати в Исландия, независимо от пола

Еднаквото възнаграждение ще е и за различна сексуалност, националност
8 мар 2017 20:34, Елка Василева
22
Първи в света: Равни заплати в Исландия, независимо от пола
Снимка: архив, Reuters

Исландия обяви, че ще бъде първата страна в света, която ще накара работодателите да представят доказателства, че плащат еднакво независимо от пола, етническа произход, сексуалността или националността, предаде Асошиейтед прес.

Правителството на малката скандинавска страна каза, че ще въведе стандарт за еднакво плащане, с който всички работодатели с персонал над 25 души трябва да гарантират, че плащат еднакви заплати за еднакъв труд.

Исландия иска да изкорени огромната разлика в заплащането до 2022 година.

Министърът на социалните въпроси и равноправието Торстейн Виглундсон каза на Международния ден на жената, че е време да се направи нещо радикално по този въпрос.

През октомври хиляди жени в Исландия излязоха от работа в 2:38 часа следобед местно време, за да протестират срещу разликите в заплащането на мъжете и жените за един и същи труд.

Според изчисления на организации за защита на женските права именно след този час всеки ден жените работят безплатно.
/БТА/


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Докато България достигне нивото на Исландия на социална политика ние ще сме отдавна в гроба.
17
0
 
4
 
! Отговори
За равноправието преди 3 години
Нека да има равноправие но всяка жаба да си знае гьола. Аз съм против жена да заема ръководна длъжност в компанията. Когато една жена заема дълго време такава длъжност става като МЪЖ. Психологически и емоционално. Работил съм във фирма с 1300 служители от които 1200 жени. Всичките директорки - разведени, самотни стари дами. Нервни, ядосани. Да те могат да заемат високи постове но дали е добре за самите тях. Като мъж аз работех с тях без никакъв проблем но за съжаление наблюдавах личния им живот.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Великата борба трябва да е за равни заплати независимо от длъжността и образованието! А така само ми натрапват сексуални атрибути и по същество тия приказки са си сексуален геноцид. Фашисти!
15
0
 
1
 
! Отговори
Часника среднис преди 3 години
Немат грижи, докато карат на доказателства че си прайм квото ни е кеф, аз доказателства давам секви, искаш 2+2 да е 5, доказвам! Като почнат да бият без да питат тогава че прайм квото наредят. Ама чесно да си кажем, ако бият без да питат, не вярвам БАШ такава порстотия да ми наредят :)
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са тотални глупости! Ако някой работодател си е поставил за цел да плаща повече на мъжете, дори при подобни регулации ще го прави като им дава бонуси да речем. Истината е, че няма такова разделение на мъже и жени, един работодател не се интересува от това какъв ви е пола, а какви знания и умения имате. Дори само говореното за подобни държавни регулации се отразява лошо на икономиката, а прилагането им води единствено до корупция и икономически кризи.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там, където аз РАБОТЯ, именно мъжете са тези, които си клатят "забранените думи" и си бъркат в "забранените думи". От сутринта идват пияни и към обяд вече започват белота... и така до края на работното време...
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Първи в света: Равни заплати в Исландия, независимо от пола."
---
още в НРБ при Тато си беше така, какви ги измисляш! Чевала ли си нещо за Единна щатна таблица? Не? Ами, поинтересувай се! А, чувала си. Защо тогава си измисляш?
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не ме вълнува изобщо, населението на исландия е 300000 (триста хиляди) души, всички исландци произхождат от 4 семейства, т.е. на практика всички са братовчеди, разбрали са се по роднински да си плащат поравно
10
12
 
16
 
! Отговори
О преди 3 години
Жена съм. Пробвахме с мъжЪт ми. Две фирми, една и съща поръчка. Е, с него дори не се пазариха. А мен се опитаха да ме прецакат на двойно по ниска цена. Мерси. Явно мъжки глас, появата на як мъжага лъхащ на тестостерон и т.н е по яко от разговор с жена. Какво следва? Аз правя цените мъжът ми ги пазари. Хаха. Добре, че имам такъв Мъж! Един и същи труд предлагаш, екипа е един ... Е жените явно в БГ сме второ качество за радост на мъжете. Четвъртия свят сме. Това е!
9
0
 
15
 
! Отговори
Иво преди 3 години
До бай петко, лъжата на десетилетието е, че Исладия 2008-ма година е била фалирала! Исландия не беше фалирала и нямаше и висок държавен дълг! Фалираха няколко от най-големите банки в Исландия, но държавата не ги спаси, защото 90% от парите в тези банки бяха на чужденци. Исландците не искаха с пари на данъкоплатците да спасяват англичани, холандци и т.н. Заемите които бяха раздавани тези банки също в 90% бяха към чужбина.
8
1
 
14
 
! Отговори
няма значение преди 3 години
Ако работата е на норма, поточна линия или нещо, което лесно да се измери, естествено че трябва да е така, но как мериш интелектуален/творчески труд и доказваш, че двамата са свършили поравно, за да получават по равно? Пак едни такива глупости хвърлени във въздуха, колкото да запълват празното пространство. А дори не говоря за пол...
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кафяви човечета на социалка имат ли да им цоцат парите и да им обявяват джихад и халифат?Нямат,нали?Е затва се занимават с глупости.Равенство?Какво е равенство?Адсис ран получава повече от един бачкатор на риболовен кораб в Исландия.Ама нито той става за Адсис ран нито тя да тегли мрежата на катера 12 часа на ден.Тва равенство могат да си заврат отзад.И без това мислят със задниците си.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
#2

води до уволнение за този, който си клати краката
5
5
 
4
 
! Отговори
стомин преди 3 години
за да протестират срещу разликите в заплащането на мъжете и жените за един и същи труд.-какво не разбрахте тролове ск апани
4
5
 
23
 
! Отговори
бай петко преди 3 години
редно е от днес.бг да кажат и защо Исландия могат да постигнат това нещо
след като през 2008г фалираха

след отказа на Исландия да покрие заемите на банките последваха заплахи от ЕС и МВФ
и изведнъж Исландия излезе от новините

а сега 9г след фалита си са по добре от всякога

а ние 27г все се реформираме и демократизираме и все по малко и по бедни ставаме...
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези където отиват, ние от там се връщаме...щото сме много по-умни, не за друго...
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, независимо как, колко и кога работя, взимам като другия, който си клати забранените думи, бърка си в забранените думи?
Тия не са ли чували да къде води това?
1
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
комунизъм