Ръката на Кремъл в германската вътрешна политика

"Независимая газета": Путин покани и Меркел, и Щайнмайер на посещение
15 мар 2017 21:44, Елка Василева
41
Ръката на Кремъл в германската вътрешна политика
Ангела Меркел и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Въпреки твърдението на германската осведомителна агенция Ен-Ти Ви, че вицеканцлерът и външен министър Зигмар Габриел e предупредил Русия да не се меси в предизборната кампания в Германия, президентът Путин възнамерява да го направи в най-скоро време. Това следва от факта, че е поканил на посещение в Москва и канцлера Ангела Меркел, и станалия през февруари федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Меркел за последен път бе в Москва през май 2015 г., а предишният президент на Германия - Йоахим Гаук, дошъл от източногерманското правозащитно движение, така и не намери време да посети руската столица. Може би защото според него Русия не се е покаяла достатъчно за "престъпленията на съветския режим". Още повече, че баща му е пострадал от съветските власти.

А новият президент още като външен министър на Германия разпределяше другояче акцентите в отношенията с Кремъл, посрещахме го неведнъж в Москва, отбиваше се и в други градове у нас, пише Олег Никифоров, "Независимая газета".

Какви са всъщност нюансите на тази изненадала мнозина експерти стъпка на Путин - толкова изненадваща, че водещите германски издания решиха просто да я подминат - в днешната доста прохладна атмосфера на руско-германските отношения?

Отправяйки поканите, руският президент изтъкна, че "обща задача на Русия и на Германия е да нормализират отношенията изцяло".

Нека отбележим, че поканата към Меркел бе отправена точно преди предполагаемата й среща с президента на САЩ Доналд Тръмп. Знае се, че Тръмп би желал да получи от Меркел между другото и оценка за президента Путин. Защото тя общува с руския лидер вече почти 11 години. Естествено и за Путин би било интересно да получи данни от първа ръка за Тръмп преди евентуална лична среща с него. А и мнението на западните лидери по повод перспективите за уреждане на конфликта в Източна Украйна е сред приоритетните интереси на Кремъл. Точно тази тема ще обсъди Тръмп с Меркел.

Аз лично се съмнявам, че отношенията с Германия може да се нормализират в толкова кратък срок. Кратък с оглед септемврийските избори за Бундестаг, които нищо чудно да променят политическия пейзаж в Германия. Пречка е и твърдата позиция на сегашния германски канцлер за удължаване на санкциите срещу Русия.

На пръв поглед няма защо да се бърза при тези условия. Та нали руският президент може бездруго да разговаря и с Меркел, и най-вероятно с Тръмп през юли в Хамбург, където ще се съберат лидерите на Голямата двайсеторка (Г-20), сега под председателството на Германия.

Нещата опират всъщност до разгарящата се в Германия предизборна борба, в която социалдемократите благодарение на новия си лидер Мартин Шулц успяха не само максимално да доближат досегашния безусловен лидер в допитванията, блока ХДС/ХСС, но дори от време на време го изпреварват по симпатии на избирателите. Затова въпросът кой ще седне в канцлерското кресло след изборите през септември остава все още открит.

Самият Шулц не крие намерението да стане канцлер и да формира изцяло нова правителствена коалиция без участието на християндемократите. Кандидатът на социалдемократите за канцлерския пост обаче се фокусира засега върху вътрешноикономическите проблеми на Германия и се позиционира като "защитник на обикновените хора". Което е в противоречие с икономическия курс на Меркел.

От първостепенен интерес за Русия е външнополитическата концепция на бъдещото германско правителство. Шулц обаче избягва да говори по въпроса. Бивш председател на Европарламента, той е известен по-скоро дори като политик, още по-непримирим от Меркел по повод отношенията с Русия. Това засяга най-вече крайно важния за Москва проблем за енергийното сътрудничество.

Днешната му позиция във връзка с открояването на една основна вътрешноикономическа тема е разбираема, тъй като съставът на евентуалната правителствена коалиция след изборите през септември все още е изцяло отворен. Сметките на Шулц за съюзяване със Зелените и Левите - за т. нар. червено-червено-зелена коалиция по образ и подобие на сегашното провинциално правителство в Берлин, се градят главно на близките им подходи точно в решаването на вътрешноикономическите проблеми. Бъдещето обаче зависи от това колко избиратели ще спечелят потенциалните партньори.

В момента Зелените бързо губят рейтинг, затова огласиха предизборна програма първи сред всички партии. Според експерти впрочем тази програма включва цяла поредица социалдемократически подходи за решаване на проблемите в икономиката. Още не се знае обаче доколко ще им помогне това. Което оставя отворен въпроса за създаване на коалиция - каквато и да било. Затова не бива да изключваме и варианта Меркел да стане германски канцлер за четвърти път, може би отново в рамките на "голяма коалиция": ХДС/ХСС – ГСДП.

При тази пълна неяснота на вътрешнополитическия пасианс в една така важна за Русия страна като Германия позицията на руския президент се диктува от нуждата постоянно да държи ръка на вътрешнополитическия пулс на този все още водещ европейски партньор на Русия. И по възможност да влияе върху позициите на главните политически сили в Германия с оглед да схванат възгледите на Москва по основните международни въпроси.

Точно затова и канцлерът християндемократ Меркел, и президентът социалдемократ Щайнмайер в момента са най-добрите канали, за да прокараме руската позиция чак до ръководните среди в двете основни политически партии в Германия. Целта е да ги насочим към изработване на по-прагматичен, неконфронтационен подход в решаването на европейските и световните проблеми.
 

/БТА/


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ръката на Путин е фанала Меркел за топките.
3
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин не кани никого, още по-малко пък либерасти и изкукали бабички , Путин може да им заповяда да дойдат и те ще се дотътрят на четири крака за да паднат в краката на Император Владимир.
2
1
 
13
 
! Отговори
име преди 4 години
разговорите на официално ниво не са намеса. а иначе ,ако новото правителство е социалисти ,леви и зелени ...!!!!избор м/у лошо и по-лошо.
1
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин кани Меркел в Москва = доказателство за руска намеса в германската политика. Някой е ударил дъното на простотията и вече го дълбае.