Германското външно разузнаване шпионирало Белия дом

Следени били НАСА, Пентагона, университети, посолства...
22 юни 2017 16:30, Анисия Иванова
12
Германското външно разузнаване шпионирало Белия дом
Снимка: БТА

Германското външно разузнаване, разтърсено от няколко скандала за подслушване, е шпионирало в продължение на години няколко американски компании и учреждения, сред които е и Белият дом, предаде Франк прес, като се позова на списание "Шпигел".

Федералната разузнавателна служба (БНД от Bundesnachrichtendienst или BND), отговаряща за външното разузнаване, е шпионирала между 1998 г. и 2006 г. вътрешни телефони и факсове в Белия дом, пише германското издание. "Шпигел" твърди, че се позовава на проучени от него документи, без да уточни какви точно.

Според германското списание външното разузнаване на страната е разполагало със списък на 4000 телефонни номера, номера на факсове и електронни адреси, който му позволявал да следи американски цели, сред които и министерството на финансите и офиса на държавния секретар.

Германските агенти също така са поставили под наблюдение и американски компании и учреждения като НАСА, Локхийд, няколко университета, неправителствената организация Хюман райтс уоч, военновъздушните сили, военноморските сили, Управлението за разузнаване към Пентагона. Няколкостотин чужди посолства, базирани във Вашингтон, както и Международният валутен фонд и американският офис на Арабската лига, също са били шпионирани, твърди германското издание.

Германската Федерална разузнавателна служба засега не е коментирала твърденията на "Шпигел", отбелязва АФП. Агенцията припомня, че БНД на няколко пъти бе замесена в шпионски скандали.

През март 2015 г. стана ясно, че между германското външно разузнаване и американската Агенция за национална сигурност (АНС) е имало сътрудничество. В неговите рамки БНД е шпионирала в полза на АНС няколко цели в съюзнически страни, по-специално представители на френското президентство и външо министерство, както и Европейската комисия.

В средата на февруари германска парламентарна разследваща комисия, проучваща това сътрудничество, изслуша канцлера Ангела Меркел. Тогава Меркел заяви, че е била изненадана да научи за това сътрудничество, и сподели, че е мислела, че външното разузнаване няма подобни практики.

През есента на 2013 г. появили се информации за подслушване на мобилен телефон на германския канцлер от американското разузнаване предизвикаха силно напрежение между Берлин и Вашингтон. Тогава Меркел каза, че шпионирането на приятели е нещо, което изобщо не трябва да се прави.

В резултат на всички тези скандали Германия прие през юни миналата година поредица нови мерки, предназначени да осигурят по-добра рамка за дейностите на външното разузнаване.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Това фейк инфо колко пъти го пробутаха като на ***. Демек, ето и те си шпионират съюзниците, не сме само ние "лошите"
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕрдоГанке, мий я тая пу...! Какво са ти виновни бугрите? Те ли да те подмиват?
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЧовешката глупост е безкрайна, най вече Българската! Наивност ,алчност ,самочувствие без покритие.........слугинаж!
5
1
 
7
 
! Отговори
**** преди 6 години
Да ви го таковам и в партньорите,тогава защо се бият в гърдите,че са партньори щом си нямат доверие,това ме навежда на мисълта,че студената война не е преставала да съществува.
4
1
 
10
 
! Отговори
факт преди 6 години
Това са отношения на не доверие и на васали а не на съюзници.
3
2
 
12
 
! Отговори
ххххх преди 6 години
До АнонименНали помниш каква глупост беше изрекла ирландската пастирка Роско? Не можело да пратим армия да пази границата ни, защото от другата страна била приятелска НАТО-вска държава. Никоя журналистка-престутутка обаче не се сети да го пита за поделенията и тежката военна техника на турски военни в близост до нашата граница.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немците шпионират над половината свят щом не знаете какво е FinFisher известен още като FinSpy много сте зле.
1
1
 
10
 
! Отговори
ххххх преди 6 години
БНД е филиал на ЦРУ, но не ме изненадва. ЦРУ са главните участници в мръсотиите срещу Тръмп.