Германското външно разузнаване шпионирало Белия дом

Следени били НАСА, Пентагона, университети, посолства...
22 юни 2017 16:30, Анисия Иванова
12
Германското външно разузнаване шпионирало Белия дом
Снимка: БТА

Германското външно разузнаване, разтърсено от няколко скандала за подслушване, е шпионирало в продължение на години няколко американски компании и учреждения, сред които е и Белият дом, предаде Франк прес, като се позова на списание "Шпигел".

Федералната разузнавателна служба (БНД от Bundesnachrichtendienst или BND), отговаряща за външното разузнаване, е шпионирала между 1998 г. и 2006 г. вътрешни телефони и факсове в Белия дом, пише германското издание. "Шпигел" твърди, че се позовава на проучени от него документи, без да уточни какви точно.

Според германското списание външното разузнаване на страната е разполагало със списък на 4000 телефонни номера, номера на факсове и електронни адреси, който му позволявал да следи американски цели, сред които и министерството на финансите и офиса на държавния секретар.

Германските агенти също така са поставили под наблюдение и американски компании и учреждения като НАСА, Локхийд, няколко университета, неправителствената организация Хюман райтс уоч, военновъздушните сили, военноморските сили, Управлението за разузнаване към Пентагона. Няколкостотин чужди посолства, базирани във Вашингтон, както и Международният валутен фонд и американският офис на Арабската лига, също са били шпионирани, твърди германското издание.

Германската Федерална разузнавателна служба засега не е коментирала твърденията на "Шпигел", отбелязва АФП. Агенцията припомня, че БНД на няколко пъти бе замесена в шпионски скандали.

През март 2015 г. стана ясно, че между германското външно разузнаване и американската Агенция за национална сигурност (АНС) е имало сътрудничество. В неговите рамки БНД е шпионирала в полза на АНС няколко цели в съюзнически страни, по-специално представители на френското президентство и външо министерство, както и Европейската комисия.

В средата на февруари германска парламентарна разследваща комисия, проучваща това сътрудничество, изслуша канцлера Ангела Меркел. Тогава Меркел заяви, че е била изненадана да научи за това сътрудничество, и сподели, че е мислела, че външното разузнаване няма подобни практики.

През есента на 2013 г. появили се информации за подслушване на мобилен телефон на германския канцлер от американското разузнаване предизвикаха силно напрежение между Берлин и Вашингтон. Тогава Меркел каза, че шпионирането на приятели е нещо, което изобщо не трябва да се прави.

В резултат на всички тези скандали Германия прие през юни миналата година поредица нови мерки, предназначени да осигурят по-добра рамка за дейностите на външното разузнаване.

(БТА)


12
Още от
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 10 месеца
Това фейк инфо колко пъти го пробутаха като на ***. Демек, ето и те си шпионират съюзниците, не сме само ние "лошите"
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕрдоГанке, мий я тая пу...! Какво са ти виновни бугрите? Те ли да те подмиват?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен
Човешката глупост е безкрайна, най вече Българската! Наивност ,алчност ,самочувствие без покритие.........слугинаж!
5
0
 
7
 
! Отговори
**** преди 10 месеца
Да ви го таковам и в партньорите,тогава защо се бият в гърдите,че са партньори щом си нямат доверие,това ме навежда на мисълта,че студената война не е преставала да съществува.
4
0
 
10
 
! Отговори
факт преди 10 месеца
Това са отношения на не доверие и на васали а не на съюзници.
3
1
 
12
 
! Отговори
ххххх преди 10 месеца
До Анонимен

Нали помниш каква глупост беше изрекла ирландската пастирка Роско? Не можело да пратим армия да пази границата ни, защото от другата страна била приятелска НАТО-вска държава. Никоя журналистка-престутутка обаче не се сети да го пита за поделенията и тежката военна техника на турски военни в близост до нашата граница.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Немците шпионират над половината свят щом не знаете какво е FinFisher известен още като FinSpy много сте зле.
1
0
 
10
 
! Отговори
ххххх преди 10 месеца
БНД е филиал на ЦРУ, но не ме изненадва. ЦРУ са главните участници в мръсотиите срещу Тръмп.