Турция се отдалечава от НАТО със сделката за руските С-400

Руски печат: Турците получават ракетни системи за над $2 млрд.
13 сеп 2017 09:27, Елка Василева
304
Турция се отдалечава от НАТО със сделката за руските С-400
Снимка: архив, Reuters

Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество заяви, че Москва е готова да достави на Анкара ракетни системи С-400 и продажбата им отговаря на руските геополитически интереси, пише "Газета".

Подписаният с Турция договор за продажба на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 е събитие, което се случва на пазара веднъж на 10-20 години, изтъква бизнес експертът Константин Макиенко пред "Ведомости". Покупката на някои видове оръжейни системи като модерни изтребители и далекобойни системи за ПРО има геополитическо значение, а в случая с Турция бележи продължаващото й раздалечаване от НАТО, обяснява той.

По данни на "Комерсант" се предвижда турците да получат 4 дивизиона С-400 на стойност над 2 милиарда долара. Още не са решени окончателно въпросите с кредита за покупката и трансфера на ракетни технологии в Турция; предстоят нови преговори.

При успешна сделка Турция ще стане третата страна в света след Русия и Китай, въоръжена със С-400, и първата членка на НАТО, сключила толкова голям договор с Русия.

Още по темата

Военнодипломатически източници признават, че договорът се дължи на "политически договорености на най-високо равнище между президентите Путин и Ердоган", без чието решение "би било невъзможно да се сключи в рекорден срок - по-малко от година".

САЩ и НАТО изразиха вчера недоволство от решението на Анкара и подчертаха колко важно е да се запази оперативната съвместимост в алианса. "Никой натовски съюзник в момента не борави със С-400", заяви говорител на пакта.

Докато бе министър на отбраната, турският вицепремиер Фикри Ъшък заяви, че ведомството му "е наясно, че не ще може да интегрира С-400 в системата за ПВО на НАТО". Но подчерта, че алиансът не е поставял подобно изискване, припомня изданието.

Турция разчита да произвежда С-400 на своя територия, и то при висока локализация на производството. Против това се обявяват руските тайни служби, според които е нецелесъобразно страна от НАТО да получи достъп до тези технологии, допълва "Комерсант".

По-рано Анкара заявяваше, че би желала да купи американска ПРО, но не е успяла да договори трансфера на технологии за производството им в Турция, пише "Взгляд". Според онлайн всекидневника обаче "Москва ще предаде на Анкара технологията за С-400".

Америка не се радва на турското решение за покупка на руски системи С-400, посочва в заглавие "Независимая газета".

Говорителят на Пентагона Джони Майкъл изтъкна, че Анкара е сред ключовите съюзници на Северноатлантическия алианс, пише "Комсомолская правда". САЩ имат нагласа за тясно партньорство с Турция в отбраната и смятат да ускорят доставките на системи за ПРО, съвместими с натовските стандарти, в тази страна, добави Майкъл.

След като Русия подписа договора с Турция, се образува "истинска опашка" за С-400, пише "Аргументи недели". Седмичникът цитира Владимир Кожин, помощник на руския президент Владимир Путин по въпросите на военнотехническото сътрудничество. Според него на опашката са застанали ред страни от Югоизточна Азия, Близкия изток и някои държави от Организацията на Договора за колективна сигурност.

С-400 "Триумф" е далекобойна зенитно-ракетна система, която може да изстрелва няколко вида ракети с различен обсег. Комплексът е предназначен за поразяване на всички модерни средства за нападение от въздуха и от космоса. Разработен е през първото десетилетие от 21-и век от руската компания "Алмаз" и е приет на въоръжение в Русия през 2007 г., припомня "Аргументи недели".
 

/БТА/
 


304
Още по темата: НАТОРусияТурцияС-400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция купува с 400 ние не можем да използваме миг29, защото сме "натовци".....
Или всичко е просто икономически интереси.... но не български
248
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХЕМ ЗАПАДЪТ ПРОДАВА ОРЪЖИЯТА СИ НА ТЕРОРИСТИТЕ В СИРИЯ И ЗАСТРАШАВА СИГУРНОСТТА В ГРАНИЦИТЕ НА ТУРЦИЯ ХЕМ ИЗОПАЧАВАТ ИСТИНАТА ЧЕ "ТУРЦИЯ СЕ БИЛА ОТДАЛЕЧАВАЛА ОТ НАТО" КАК МАЗНО ЛЪЖЕТЕ И ПРОМИВАТЕ МОЗЪЦИТЕ НА НАРОДА...
247
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПО СКОРО НАТО СЕ ОТДАЛЕЧАВА ОТ ТУРЦИЯ С ПРОДАВАНЕТО НА АМЕРИКАНСКИ ФРЕНСКИ ГЕРМАНСКИ ОРЪЖИЯ НА ТЕРОРИСТИТЕ ПКК И ДЕАШ И ПОДСЛОНЯВАНЕТО НА ТЕРОРИСТИ ОТ ПКК И ФЕТО ПОД ЗАКРИЛАТА НА ГЕРМАНИЯ И ХОЛАНДИЯ...

ТАКА ЧЕ БИХ ПОМОЛИЛ АВТОРА НА ТАЗИ НОВИНА АМАТЬОРСКИЯ ЖУРНАЛИСТ *** ВАСИЛЕВА ДА НЕ ИЗОПАЧАВА ИСТИНАТА С ЗАПАДНИТЕ ЛЪЖИ !
246
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА 278
Така прераслия Стингър Хисар-А пише че тази година е минал тестове и е приет на въоръжение
По-големия който съответства на СЕЕ/ЛЕНД Спароу или СА-6 КУБ тепърва се изпитва и ще се приема към 2020 на въоръжение. Единственото преимущество е вертикалния старт за сега.
245
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 3 години
До Анонимен 265
Ракетите за близък бой са около 600-800кг
Основните ракети 150-250км са от 1200 кг до 2 тона
ВИП ракетите 400+км са над 4 тона
И както казах за антиракетите не дават особено много информация
244
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 3 години
До Шоп 261
Пуска се ракета по засечено вероятно местоположение на стелт което местоположение се движи с поне 600км/ч много ветрове или птици могат да летят с подобни скорости?
243
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 3 години
До Шоп 261
Шопе прав си за отделената мощност но Метровите радари се защитават от антирадарни ракети ЕЛЕМЕНТАРНО - една антена по-висока и един генератор по-мощен на същата честота както радара. Антената спира да излъчва само в моментите когато излъчва радара а той от своя страна излъчва с по-малка мощност. ХАРМ, Щрайк, Стандарт и коя да е друга антиракета засичат само антената примамка която буквално ПИЩИ в ефира.
Отразения сигнал вече по закона на доплер е на друга честота :-)
242
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 3 години
До Шоп 266
И на носа ШОПЕЕ и на носа. Ако го нямаше триенето на малка височина отдавна да са забравили за балистичните ракети. Сега максимална скорост на самолет на малка височина е 1500км/ч именно заради триенето и буквалното разтопяване на носа на самолета.
ПКР се движат с 2400км/ч и то не защото не могат да им поставят по-мощен двигател за по-висока скорост. Стопява се керамичния обтекател на радара.

Последно RAM ракетата на САЩ за защита на кораби до 10 км също е с ИЧ ГСН
241
2
 
4
 
! Отговори
100 % TURK преди 3 години
В статията е пропуснато нещо важно.
Турция , вече от близо 4 години притежава такава технология , турско производство. Тая сделка е повече гео стратегическа отколкото по необходимост.
240
1
 
2
 
! Отговори
БЛОК преди 3 години
До Анонимен-276 // Да, може да са картонени, но защо на някои им треперят мартинките?
239
3
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 3 години
НА ТУРЦИТЕ ИМ ТРЯБВАТ САМО НЯКОИ ЧАСТИ ОТ ТОЗИ КОМПЛЕКС :))))
ТУРЦИТЕ СИ ПРАВЯТ СВОИ СИТЕМИ , НАПРАВИХА ПВО СЪС БЛИЗЪК И СРЕДЕН ОБХВАТ - HISAR A И HISAR O, СЕГА РАБОТЯТ НАД ПВО СЪС ДАЛЕЧЕН ОБХВАТ - HISAR U, РЕАЛНО СИТЕМАТА Я ИМАТ - ТРЯБВАТ ИМ ПО МОЩНИ РАДАРИ И ПО БЪРЗИ РАКЕТИ - АКО УСПЕЯТ , ЩЕ ГИ ВЗАИМСТВАТ ОТ C-400 :)))
НАВРЕМЕТО САЩ ДАДЕ НА ТУРЦИЯ ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА STINGER - ТУРЦИТЕ ОТКРАДНАХА ТЕХНОЛОГИЯТА И МЪНИЧКИЯТ СТИНГЪР РАСТЯ, РАСТЯ - И СТИГНА ДО МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНА РАКЕТА
238
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Коко
Досега с—400 не е свалила НИТО ЕДИН самолет...

Тъпи турци, а? Ще дават 2 млрд за картонени ракети...:)
237
8
 
3
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Досега с—400 не е свалила НИТО ЕДИН самолет...
236
2
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 3 години
СКОРОСТТА НА ПОРАЗЯВАНЕ НА РАКЕТИТЕ НА C-400 E 4,8 KM/СЕКУНДА,
ТОВА Е 60 Х 60 Х 4,8 = 17 280 КИЛОМЕТРА В ЧАС :))))))
235
3
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 3 години
До реалноста
И ТУРЦИЯ СИ ИМА РАКЕТИ - СОБСТВЕНИ - РАЗЛИЧЕН ОБХВАТ - И РАДАРИ СИ ИМА - СОБСТВЕНИ - ТУРСКО ПРОИЗВОДСТВО :))))
НО, АКО ИСКАШ ДА СВАЛИШ - СВРЪХЗВУКОВ САМОЛЕТ ИЛИ РАКЕТА - НА РАЗСТОЯНИЕ - 400 КИЛОМЕТРА - НАЛИ СЕ СЕЩАШ, ЧЕ ТИ ТРЯБВА БЪРЗА РАКЕТА - НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ , АКО Е ПО БАВНА ОТ САМОЛЕТА - ИЛИ ДРУГАТА РАКЕТА , ПРОВЕРИ ПАК :))))
234
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На турците им е през оная работа за НАТО. Видяха колко струва американското и немското оръжие и затова купуват руско. Ако някой не е видял още, искат и да произвеждат тези ЗРК. Това означава, че не струват ли? Ако някой каже че турците в този случай са тъ.пи, ще сбърка и турскоплатените тролчета ще избеснеят. За мен лично Турция е страна подобна на КНДР и си прави всичко в неин интерес
233
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Всичко движещо се бързо на малка височина е и ГОРЕЩО
-----

Горещо е, но в задна полусфера, т.е. Откъм Г3.

Антирадарната ракета обаче идва с главата напред.
232
3
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 3 години
ЦЕННОТО НА ТАЗИ СИТЕМА Е
1.- ГОРИВОТО НА РАКЕТИТЕ - РАКЕТИТЕ СА МНОГО БЪРЗИ - ВСЕКИ ПРАВИ РАКЕТИ - ДОРИ И В ГАРАЖИ ГИ ПРАВЯТ - НО НИКОЙ НЯМА ТОЛКОВА БЪРЗИ - ГОРИВОТО ?????
2. ДРУГОТО ЦЕННО СА РАДАРИТЕ - ВСЕКИ ПРАВИ РАДАРИ - ДАЖЕ И В ГАРАЖ - НО НИКОЙ НЯМА ТАКИВА РАДАРИ - 600 КМ РАДИУС- И ПРИХВАЩАТ ВСИЧКО - НА ВЪНШЕН ВИД ВСИЧКИ РАДАРИ СИ ПРИЛИЧАТ - ИЗГЛЕЖДАТ КАТО ПАРЧЕ МЕТАЛ - НО , АТОМИТЕ И МОЛЕКУЛИТЕ НА ТОЗИ МЕТАЛ СЕ НАСТРОЙВАТ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ЧЕСТОТИ - ОЩЕ ПРИ САМОТО ПРИЗВОДСТВО- И Е НА СЕГМЕНТИ
231
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България няма ли да купи.
Бойко да развърже кисията.
230
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Боби, прос тако, метровият радар не вижда б-2 на 200 км, нито ф-22.

Освен това ако за всеки дразнител, отдалечен на 200 км пускат далекобойна ракета, елементарно ще ги оставят без ракети.

Освен това ако млати на пълна мощност (защото макс. далечина на откриване се дава при пълна мощност), автоматичните убийци на радари LRASM и MALD-J ще им *** мамата.