Обща стачка, протести и сблъсъци в Каталуния

Органите на реда в Барселона използваха сила
18 окт 2019 08:50, Елка Василева
9
Обща стачка, протести и сблъсъци в Каталуния
Снимка: Reuters

Мирна демонстрация на привърженици на независимостта на испанската област Каталуния снощи отново прерасна в безредици, предаде ТАСС.

Радикални активисти блокираха улици и подпалваха отпадъци в улични контейнери.

Безредиците миналата вечер се съсредоточиха в района на метростанция "Диагонал". Чуваха се гърмежи на бомбички, полицейски сирени, а във въздуха имаше мирис на изгоряло. Няколко души подпалиха инвентар на заведение на открито и препречиха с него пешеходната зона, а после се снимаха пред пламъците.

Още по темата

Демонстрантите не пропускаха екипи на противопожарната служба, на които се налагаше да разчистват горящ боклук, за да преминат.

Снощи органите на реда използваха сила в центъра на Барселона в опита си да предотвратят сблъсъци между привърженици на независимостта и крайнодесни радикали, които се обявяват за единство на Испания.

По-рано вчера участници в протестна акция замеряха журналисти с гумени топки. Журналистите, с фотоапарати, преносими компютри и камери, облечени с яркооранжеви жилетки, се намираха на триметрова трибуна, откъдето отразяваха събитието. Демонстрантите скандираха обидни лозунги срещу журналистите и ги наричаха манипулатори.

От понеделник в Каталуния се провеждат различни протестни акции, след като Върховният съд на Испания обяви тежки присъди срещу каталунски политици, борещи се за отцепване, заради ролята им за организиране на референдума за независимост.

За днес в Каталуния е насрочена обща стачка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
антиимпериалист преди 4 години
Бъдещето принадлежи на малките държави, които само така ще запазят идентичносттаси. Империализмът е в предсмъртна агония, но лек няма. Каталуния е само началото. Да се готвят всички други други морски империи, владели целия свят. Сега ще им се върне тъпкано. Да не потриват ръце и американци, руснаци и китайци. Тях ще ги споходи същата съдба. В 22-и век империи няма да има.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли да има намеса на НАТО с приятелски бомбандировки в помощ на опозицията, срещу ненависния деспотичен режим? Или те нямат петрол и комсомолски мижитурки, чакащи да полетят в новите дебри на властта?
6
4
 
1
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Тия като се отделят та ша цъфнат и вържат. БВП-то ще им падне одма. Те англичаните се озоваха в небрано лозе, дето векове са били империя,че каталунавите ли? Кога са били самостоятелна дъжава тия,че сега ще станат???Пази Боже сляпо да прогледа!
5
0
 
10
 
! Отговори
Пак преди 4 години
ЕС,ЕК,ЕП се правят на луди и не коментират случващото се в Европа в Каталуния?!
4
1
 
1
 
! Отговори
fact преди 4 години
ноукамп си е там.пиночет дали има?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бой за чест и свобода
2
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каталунски злетаци! Да живее цяла и обединена Испания!
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Испанските полицаи извършват открит геноцид над каталунския народ, а двулична Европа си затваря очите.Иначе подкрепя кюрдските терористи, които искат да анексират части от Турция.