Започнаха исторически преговори за мир в Афганистан

На една маса седнаха представители на правителството и на талибаните
12 сеп 2020 14:35, Елка Василева
23
Започнаха исторически преговори за мир в Афганистан
Снимка: архив, БГНЕС

Представители на афганистанското правителство и на талибаните седнаха днес за първи път на една маса за исторически мирни преговори, които имат за цел да прекратят близо 20-годишната война, отнела живота на десетки хиляди мирни жители и бойци от двете враждуващи страни, предаде Ройтерс.

"Вие сами трябва да изберете политическа система (за своята страна)", каза държавният секретар на САЩ Майк Помпео на двете преговарящи страни на церемонията по откриване на преговорите в Доха, столицата на Катар. Той посочи, че преговорите ще изискват упорита работа и жертви, но чрез тях е възможно да се постигне траен мир.

Председателят на Висшия съвет за национално помирение Абдула Абдула каза, че ако двете страни си подадат ръце и "работят честно за мир, на сегашните страдания на страната ще се сложи край".

Водачът на талибанската делегация, молла Абдул Гани Барадар обеща, че движението ще се ангажира с процеса напълно искрено и призова преговорите да продължат с много търпение, допълва ДПА, цитирана от БТА.

Групировката цели създаването на един ислямски Афганистан, който да има положителни отношения с региона и съседните страни, посочи той.
Преговорният процес със сигурност ще бъде изпълнен с проблеми. Уверяваме света, че ще се опитаме да постигнем добър резултат, каза Барадар.

Представителят на талибаните отбеляза също така, че САЩ трябва да останат ангажирани със споразумението, което подписаха с движението през февруари и което допринесе да се проправи пътят към сегашните преговори.

Външният министър на страната домакин шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани призова двете страни в конфликта "да вземат съдбоносни решения, съответстващи на сегашните предизвикателства, и да се издигнат над всички форми на разделение. . .като постигнат споразумение, в което да няма победители и победени".

Официални лица, дипломати и анализатори предупреждават обаче, че макар самото събиране на двете страни на масата за преговорите да представлява успех, то не означава, че пътят към мира ще бъде лесен.

Преговорите за постигане на всеобхватно мирно споразумение са предвидени в споразумението за изтегляне на войските, договорено между САЩ и талибаните през февруари. Последва обаче неколкомесечно забавяне поради спор относно искането на талибаните за освобождаване на 5000 затворници, който бе решен тази седмица.

В навечерието на президентските избори в САЩ на 3 ноември президентът Доналд Тръмп се стреми да демонстрира напредък към изпълнение на обещанието си да прекрати американската намеса и да изтегли повечето от чуждестранните сили, разположени в Афганистан, посочва Ройтерс.

Числеността на американските войски вече бе съществено намалена и се очаква до ноември там да останат по-малко от 5000 щатски войници. При подписването на споразумението с талибаните САЩ имаха в страната около 13 000 войници. От 2001 г. в Афганистан са загинали над 2300 американски и около 450 британски войници.

Според европейски дипломат в Кабул, цитиран от Ройтерс, постигането на прекратяване на огъня трябва да бъде главен предмет в започващите днес преговори. "Лидерите на талибаните ще трябва да наложат на своите бойци да спрат нападенията срещу афганистанските правителствени сили и срещу цивилните, защото насилието продължава да трови атмосферата и може да провали преговорите", каза дипломатът.

Въпроси с повишена трудност са как да бъдат включени талибаните, които отхвърлят легитимността на подкрепяното от Запада афганистанско правителство, в евентуално споразумение за управлението на страната, и как да бъдат защитени правата на жените и малцинствата, пострадали при управлението на талибаните, коментират експерти.

Въпреки това според много дипломати, жертви на насилието и членове на гражданското общество, преговорите остават единственият реалистичен път към прекратяване на конфликта, отнел живота на над 100 000 цивилни, който спъва развитието на Афганистан и задържа милиони хора в бедност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
19, не САЩ, а либерастката сатанистка педофилска демоНкратична партия
19
1
 
0
 
! Отговори
KAG2020 преди 3 години
Най-великия президент след Линкълн -- Доналд Джей Тръмп!
18
0
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Какви преговори - какви 5 лева? Щом се изметат американците, талибаните веднага ще грабнат властта в Афганистан. Защо изобщо някой се съмнява в това??
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато САЩ е във Авганистан, мир няма да има ! САЩ нямат интерес от Мир, където и да е ....САЩ съществува и се крепи от Войни и Рздори !
16
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 10Муджахидините са племена, талибаните са система...Въпрос на еволюция... за разлика от децата на бившите пещерни партийци - сега гербаджии.
15
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До AnonДа не забравяме, че в Афганистан стоят натовските окупатори.Религията на мира.
14
0
 
4
 
! Отговори
Anon преди 3 години
Безмислено е. Всяка една мюсулманска държава има или гражданска война или конфликт на една от границите си. Религията на мира
13
0
 
3
 
! Отговори
Бай Доньо е преди 3 години
Пич !
12
1
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Названието муджахидин е формата за множествено число на арабската дума муджахид (арабски: مجاهد), която означава буквално борец, полагащ усилие. Муджахид е всеки участник в джихад не само воинът, но и всеки мюсюлманин, борещ се със своите и чуждите пороци. Талибаните са муджахиди
11
0
 
1
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Талибаните обявиха, че слагат край на частичното прекратяване на огъня, установено на 22 февруари, и възобновяват офанзивата си срещу афганистанските сили за сигурност. Това се случва само два дни след подписването на историческо споразумение с Вашингтон, предаде Франс прес. Нашите муджахидини няма да атакуват чуждестранните сили, но нашите операции срещу силите на правителството в Кабул ще продължат", добави той. Разлика няма
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На опашатата лъжа й идва края.
9
0
 
1
 
! Отговори
мхм преди 3 години
сега ще легализират ислямската държава
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Талибаните воюваха с муджахидините и ги победиха. Няма как да са наследници на муджахидините.
7
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 4Талибаните имат подкрепата на населението, за разлика от чуждите натовски окупатори и марионетките им.И талибаните са различни жт създадената от арерика и ес ислямска държава.ПП. В някаква степен са надледници на муджахисините, които америка и католиците подкрепяха.
6
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Тръмп слага край на втория виетнам за америка. Да се надяваме и край на окупацията от натовските наемни убийци, гонещи мирното население от родните им места.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Тръмп!
4
1
 
3
 
! Отговори
:-) преди 3 години
България трябва да вземе афганистанци и виетнамци за инструктори в армията. Тези две държави унижиха по 3 велики сили.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ заминават, талибаните свалят правителството на САЩ в Афганистан, талибаните правят ислямска държава. Получават пари от Арабия за акции срещу Израел и САЩ.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ 20 години се биха с талибаните.
1
0
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Как американците са принудили талибаните да преговарят?Ами заплашили са ги,че няма да им изкупуват мака!А всеки знае,че най-големият търговец на хероин в света е ЦРУ...