Лондон дава още 28 дни на кандидатите за статут на уседналост

Десетки хиляди граждани на ЕС ще получат предизвестие
23 юни 2021 13:27, Елка Василева
6
Лондон дава още 28 дни на кандидатите за статут на уседналост
Снимка: архив, БГНЕС

Десетки хиляди граждани на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще получат официално 28-дневно предизвестие, ако не са успели да подадат заявление за статут на уседналост след Brexit в рамките на една седмица, предаде БНР. Предупреждението е от правителството в Лондон. Официално срокът изтича на 30 юни.

Темата е актуална точно пет години след референдума, на който британците гласуваха за излизане от Евросъюза.

Още по темата

От Министерството на вътрешните работи (Хоум офис) съобщиха, че хората с основателни причини да не спазят срока ще могат да попълнят молбите си по-късно в рамките на тези 28 дни.

В предизвестието ще бъдат информирани европейските граждани, че ако не подадат молби, рискуват да понесат последиците, които включват загуба на правата им за работа и помощи.

Седмица преди изтичането на крайния срок Хоум офис удвоява усилията си новината да стигне до онези, които не знаят за промяната на правилата, сред които са уязвими групи като възрастни хора и деца в домове за социални грижи.

Напоследък има голям прилив от заявления – по около 12 000 дневно, но отговарящият за имиграцията министър Кевин Фостър заяви за  медиите, че удължаването на крайния срок, за което по-рано бяха отправени призиви, не е решение на проблема.

Той обаче допълни, че на гражданите на ЕС, които са пропуснали крайния срок, няма да бъдат прекъснати внезапно социалните помощи от 1 юли и обеща Хоум офис да прояви „гъвкавост и снизходителност“.

5,6 милиона заявления за статут на уседналост са получени до този момент, някои от които са повторно кандидатстване. От Хоум офис признаха, че има натрупване от около 400 000 заявления, които вероятно ще бъдат обработени до края на лятото.

Най-много молби са подадени от поляци – 975 000, следвани от румънците с 918 000.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Темза преди 1 месец
Напомням че Дядо Коледа лично забрани тн Брекзид ...
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-надути и бездарни пуяци от тях рядко съм виждал......... Няма по надут пуяк от българския Пурко в България, нито по акъл камо ли образувание. По волските пътища и шарените кабели във входовете на блоковете ще го познаеш, и по къщите без гръмоотвод както и по летящите покриви съграден от най кадърните български майстори.
3
0
 
1
 
! Отговори
1616 преди 1 месец
Току що прочетох статия със заглавие "Britons in Europe face discrimination in the post-Brexit era, says home secretary". Радвам се за тях! Нека малко почувстват унижението което те постоянно прилагат на други.По-надути и бездарни пуяци от тях рядко съм виждал.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още 28 дена.. и ако бантустанците не се махнат ще заиграва сопата!!!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бачкаторите намаляват, а? Друго си е на мързелив мангаал или килимен поговец да му се кланяте, пак а?