Братовчедът на Матео Месина Денаро ще се бори срещу мафията

Сега трябва да се промени манталитетът на хората, заяви Джузепе Чимароза
24 яну 2023 22:20, Нели Христова
11
Братовчедът на Матео Месина Денаро ще се бори срещу мафията
Снимка: БГНЕС

Като син на мафиот, превърнал се в държавен свидетел, и братовчед на заловения бос на Коза Ностра Матео Месина Денаро, Джузепе Чимароза е видял отблизо сицилианската мафия и нейните тактики за сплашване.

Но докато мнозина в родния град на Месина Денаро – Кастелветрано, мълчат след ареста му миналата седмица след 30 години бягство, Чимароза организира демонстрация срещу мафията пред родната къща на мафиота.

"Сега истинската битка е културната. Сега трябва да се промени манталитетът на хората", заяви 40-годишният инструктор по езда пред АФП в конюшнята си в градчето в Западна Сицилия, където е роден и е властвал с терор мафиотският бос.

"Сега врагът вече не е мафията, а мафиотското поведение или просто начин на мислене, което, за съжаление, все още е широко разпространено.

"Трябва да започнем с обучението в училищата, а след това държавата трябва да подкрепи онези, които като мен се бунтуват".

Чимароза е разочарован, че участието в протеста миналата седмица не е било по-голямо, но самият той е въздъхнал с облекчение при ареста на Месина Денаро.

"Мафията не е толкова непобедима, колкото си мислеше, че е", каза той и добави, че се чувства "малко по-сигурен".

Стена на омерта

Коза Ностра, увековечена във филмите "Кръстникът", вече се е променила от безмилостната организация, която преди три десетилетия убиваше съдии и взривяваше смъртоносни коли бомби в големите градове на Италия.

Тези актове на насилие предизвикаха дългогодишни репресии от страна на държавата и, според експерти, мафията вече е засенчена от други групировки в Италия, по-специално от Ндрангета в южния регион Калабрия.

Но тя е била достатъчно силна, за да запази Месина Денаро в продължение на 30 години в бягство.

Културата на "омерта" - защитната тишина, която обгражда мафията, е очевидна за журналистите, които отразяват последствията от ареста му, извършен когато посещава здравна клиника в Палермо.

"Мафията основава цялата си сила на страха и затова хората се страхуват да се разкрият.

Те не искат да бъдат замесени в това, не искат да рискуват нищо и предпочитат да се отдръпнат - без да осъзнават, че това е нещо, което засяга всички", казва Чимароза.

Баща му Лоренцо се свързва със семейството на Месина Денаро, като се е оженил за братовчедката на мафиотския бос - майката на Чимароза, и им е "помагал", включително ги е "подкрепял финансово", казва Чимароза.

Но след като е арестуван, Лоренцо се съгласява да работи с властите и "разбива стената на омерта, която дотогава е била много силна".

Заплахи

За Чимароза, майка му и брат му предателството, както се възприема сътрудничеството на баща му, създава "стигма за мен, за семейството ми, от която е трудно да се отърсим".

Те отказват правителствена закрила, като Чимароза настоява, че няма да се откаже от самоличността си "заради престъпник, когото нито познавам, нито съм срещал някога".

"Никога не сме получавали изрични заплахи. Но се случиха някои неща, които ме накараха да си помисля, че това може да са послания", каза той.

"Преди години намерих един от конете си мъртъв... а след това, малко след смъртта на баща ми, гробницата му беше разрушена два пъти."

Той признава, че "на практика всеки ден" мисли да напусне Сицилия.

"Въпреки това останах, защото вярвам, че това е моята мисия. Защото щеше да е твърде лесно да кажа това, което казах, далеч оттук", казва той. "Думите ми имат по-голяма стойност, ако ги кажа от Кастелветрано."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
ще сменяте чипа пак:))) то това е явно:)))
5
0
 
3
 
! Отговори
Соня Колтуклиева преди 1 година
Ако е като "брат'чеда Ради" не е на добре. Всичко лъжа е. Да знаете от мене - независима репортерка от ПИК.
4
0
 
3
 
! Отговори
Братовчеда Ради преди 1 година
Гласувайте ми доверие и аз, по подобие на братовчеда на Динаро, ще преборя корупцията в България. Имам нужда от вашата подкрепа за Силна и Независима България!
3
3
 
4
 
! Отговори
Успех преди 1 година
Ако е "борец срещу мафията", като толупа, заредете се с търпение.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите пък са във властта и всички ги знаят, но няма прокуратура. При нас е рай за такива кланове. Полицията лично им съдейства да се отърват ако стане проблем.
1
0
 
4
 
! Отговори
Войко преди 1 година
В момента Коза Ностра е като детска коледарска групичка в сравнение с Неаполитанската мафия! Който и италианец да попитате (а те са вече 20 000 в БГ ) ще ви каже същото.