САЩ готвят нова военна помощ за Украйна за $2,6 млрд.

Може да включва и прецизни въздушни боеприпаси
159
САЩ готвят нова военна помощ за Украйна за $2,6 млрд.
Снимка: БГНЕС/EPA

Нов пакет от американска военна помощ за Украйна на стойност от 2,6 милиарда долара се очаква да бъде одобрен в понеделник, казаха вчера трима американски висши служители, цитирани от Ройтерс.

Те уточниха, че пакетът може да включва радари за въздушно наблюдение, противотанкови ракети и камиони за гориво. Списъкът може да съдържа също няколко вида боеприпаси, включително танкови, допълниха източниците, пожелали да запазят анонимност каза, като отбелязаха, че сумата и конкретното оборудване в пакета може да се промени.

Според тях се предвижда помощта да включва прецизни въздушни боеприпаси, оборудване за изграждане на мостове, което Украйна ще може да използва за атаки на руски позиции, освен това ремонтни машини за поправка на извадена от строя тежка техника като танкове, както и допълнителни снаряди за мобилни зенитно-ракетни комплекси NASAMS, каквито САЩ и съюзниците им доставиха на Киев.

Помощта включва оръжие за 2,1 млрд. долара – средства, предоставени от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), която дава възможност на правителството на президента Джо Байдън да купува оръжия от производители, вместо да черпи от оръжейните запаси на САЩ.

Останалите 500 милиона долара, с които ще се осигурят боеприпаси, за да се помогне на Киев да предприеме пролетна офанзива срещу руските сили, се очаква да дойдат от специален фонд, който позволява на президента при извънредни обстоятелства да черпи от наличните запаси на САЩ.

От началото на руската инвазия САЩ са обещали на Украйна помощ за над 30 млрд. долара, припомня Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните две седмици блинкен яде шамари под път и над път. В сащ е вече вече провален политик. Единствената причина да не го унижават официално като урслата (тя и затова вече никъде не ходи) е, че щатите имат нужда от ресурси и другите държави могат да определят условията и да смучат долари.
107
3
 
5
 
! Отговори
До 124 преди 1 година
Разбира се! И да не забравят да купят още няколко ескадрили самолети и един самолетоносач от САЩ, че увеличиха данъка побство заради войната!
106
1
 
4
 
! Отговори
Деди преди 1 година
Да, бе, познатата "помощ", която отива по "предназначение" за оръжейните акули на бай-Дън!
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 124 затова внимавай за кого гласуваш.
104
0
 
11
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Както изглежда, и в следващото НС първата работа на депутатите ще бъде да гласуват за изпращане на оръжие на Украйна. А всичко друго остава на заден план. Веднага щом положат клетва че ще служат на интересите на българският народ, забравят за нея и започват да служат на чужди интереси.
103
0
 
5
 
! Отговори
Някои ги наричат преди 1 година
Помощи, но всъщност и пране на пари в Украйна!
102
0
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Анонимен 112: Не се ли усещат европейските политици? Усещат се и още как. Но са купени с долари. Ето я и баронесата Урсула фон дер Лайен. Председател на Еврокомисията и какво прави: Тумба-лумба, пакети санкции за Русия (от които си патят повече европейците) милиони помощи за Украйна (от нашите джобове) и ето я кандидат за генерален секретар на НАТО. Ето са какво се е старала.Прочети още на: https://dnes.bg/world/2023/04/01/sasht-gotviat-nova-voenna-pomosht-za-ukraina-za-2-6-mlrd.564974#comment-newest
101
0
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
А както призна конгресмен, само 20% стига до Украйна, останалите пари си остават във САЩ. Пуснали са голямата пералня.
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ официално загубиха. Последните две седмици са пълни с примери за последните им гърчове. Дано повлекат и нашите евроатлантици в гро6овете.
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС НИКОГА вече няма да бъде това коета беше. Юнкер го заяви 2015 година. ЕС в момента е по-зле от СИВ през 1985 и ще става по-зле. Защото няма ресурси, а вече и технологии (има машини на asml, но нямат специалисти, които да ги използват например).
98
0
 
8
 
! Отговори
Халал да им е преди 1 година
Западна Украйна! САЩ загубиха глобално в тази геополитическа прокси война! Загубиха Средния Изток, Африка, Азия ( освен Япония), тоест глобалния йг, Латинска Америка, зържавите се дидоларизират, Китай и Русия циментираха съюза си! Европа си беше и остава американска изтривалка колония!! Глобално САЩ губи влияние!
97
0
 
8
 
! Отговори
Хегемонията преди 1 година
На САЩ и времето на петро долара като световна резервна валета си отиват!!! САЩ губи влияние глобално в целия свят заради агресивната си външна политика на инсталиране та режими и демокрация навсякъде, насила с помоща на санкции и войската си!! Държавити се дедоларизират защото никой не иска да е роб!! Освен тъпата Европа!!! САЩ си я изсмукват както всяка империя в криза прави с колониите си!!
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 113 Русия използва тежки оръжия, но не бомбардира войници в тила. Това е следващата им стъпка.
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доказа се че САЩ нямат адекватни оръжия с които да се мерят с Русия. Видя се прекрасно че цялото НАТОвско въоръжение става само за бокклука и не отговаря на никакви съвременнни изисквания. Изключително слаби показатели и ненадеждност. Това е пример как не трябва да се прави оръжие.
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нищо безплатно на тоя свят. Имаше една еврейска поговорка "ако ти дават нещо безплатно, значи стоката си ти" Те това важи и т. нар помощ на американците по целия свят
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 115 Ми сателитите ще плащате. Защото сте про'с таци! Тиквата ви го каза ясно миналата година!
92
0
 
5
 
! Отговори
Колкото повече преди 1 година
Пичатат пари и налагат санкции, толкова повече останалия свят се дедоларизира! Държавите почнаха да търгуват в дреги валути вече! Това е началото на края на долара!
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно е че въпреки стотиците милиарди долари и най-модерни американски и натовски оръжия до момента укро-натовската нацистка армия не е превзела и един метър на изток. Не са си върнали нито един град, село или махала. Резултата е над 250 000 убити и над половин милион ранени украинци. от НАТОвска страна жертвите са десетки хиляди. Русия дори не използва тежки оръжия и щади украинците и земята им.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ използват ЕС и те са толкова наивни че немогат да се усетят и затова долара се качва ,ЕС се интересуват само за Украйна за да и вземат природните богатства ,същи много обичат и мигрантите пият ги хранят ги лекуват оати им дават а те накрая ги бомбят )
89
0
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Давайте долари. Печатайте и давайте. В края на краищата сателитите като нас плащат сметката.