Веган в швейцарската армия: Ще си платя сам ботушите!

Спорът му с армията стигнал чак до федералния съд
26 окт 2016 18:56,
35
Веган в швейцарската армия: Ще си платя сам ботушите!
Снимка: архив Reuters

Швейцарската армия отмени собственото си решение да не позволи на изключително стриктен веган да постъпи в казармата, пише "Индипендънт".

Антъни Да Кампо е искал да служи в армията, което е задължително за всички здрави мъже в Швейцария и е успял да премине всички медицински и физически тестове, изисквани от армията, още миналия декември.

Но тъй като 24-годишният мъж, член на швейцарската организация за правата на животните PEA, отказва да яде животински продукти или пък да носи дрехи и обувки, направени от кожа и вълна, армията не можела да го приеме.

Швейцарските воени били непреклонни - отказвали да го приемат, въпреки че Да Кампо предложил сам да плаща за ботушите си, направени от синтетични материали.

"Те ме обявиха за двойно негоден, което означаваше, че не мога да служа дори в цивилните служби. Ето затова реших, че решението им е дискриминиращо!", обяснява мъжът пред "Local".

Военната служба е задължителна в Швейцария и затова решението на армията да откаже на Да Кампо да служи, щеше да му донесе сериозна глоба. Всички, които биват категоризирани като негодни да служат в армията плащат 3-процентен данък върху доходите си до 30-годишна възраст. Само тези, които имат медицински проблеми са освободени от служба.

Да Кампо бил "много мотивиран" да служи в армията и отнесъл случая си до апелативния съд в Лозана през март месец. Загубил делото и обжалвал, този път пред федералния административен съд на Швейцария, където оспорил решението на армията и заявил, че нарушават основните му човешки права.

Мъжът обявил пред съда, че няма правна основа за обявяването му за негоден да служи в армията, просто защото пази строга веганска диета.

Тъй като бил преминал всички тестове, отказът на армията да го приеме и да плаща допълнителни данъци, би било дискриминационно на база философските му убеждения.

Съдът наредил на армията и мъжът да обсъдят проблема между себе си. И така военните променили мнението си и Да Кампо се оказал годен за военнна служба.

"Има все повече и повече вегани в нашето общество и аз съм щастлив да видя, че армията, както и всички институции, избира да се адаптира към тази реалност", обяснява Да Кампо.

"Веганите трябва да се радват на същите права и задължения като другите граждани и да не бъдат принуждавани да плащат данъци просто защото отказват да обуят ботуши, за чиято направа са убити много животни", споделя веганът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
4
 
! Отговори
сс преди 7 години
да дойде в бг армията, месо няма да види и да иска, ще плющи зеле с боб и тва е, кубинки пак няма да има, ще ходи с налъми идеална ще е бг армията за него, и по живи същества няма да стреля защото армията няма пари за амуниции и те така, щаслива служба ще изкара...
28
4
 
6
 
! Отговори
... преди 7 години
Божее, тоя свят изперка нацяло.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя веган знае ли колко животни загиват, докато разчистват терени за земеделие? Или докато извличат нефт, за да му произведат синтетичните дрехи?Не виждам и какъв е проблемът с вълнените дрехи. За вълна никой не убива или наранява животното.
26
5
 
6
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Значи перколясалия веган, да спре да приема лекарства също така и козметика и всичко останало за което са били използвани животни. Може да спре и да яде, защото така лишава някое гладно животно от храната му. Света се напълни с ненормалници...
25
3
 
6
 
! Отговори
G преди 7 години
Преди всичко сме хора! Но ако аз отида там където не ми е мястото и ме изгонят какво е. Всяка жаба да си знае гьола!
24
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Негоден си човека, ама умствено. Обаче с тия толерастки простотии все повече народ започна да изтрещява...
23
2
 
19
 
! Отговори
Добре! преди 7 години
До крайРазбирам какво искаш да кажеш, да. Само че се поинтересувай как стоят нещата във Швейцарската, Норвежката и армията на Австрия, където наистина взимат само годни хора а не куцо, кьораво и сакато за да запълнят някаква бройка, действа се точно и прецизно. Нито те лишават от социален живот, нито те откъсват толкова много от реалността, нито те лишават от контакти с близки хора. Напротив, живееш нормален живот, има уважение към личността и нормален храноден. Нищо общо с родната пародия.
22
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само бой по *** вегански кратуни, докато не им дойде акъла.
21
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бях толерантно настроена към веганите, докато не се наложи да се сблъскам с един такъв в живота си. Абсолютно малоумно........., с нералистични представи, тежка характеропатия, абе пълен..........Това са психопати, болни хора. Да си хвърлят енергията в по-полезни неща.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 18 Мъртви, мъртви ама ние не съществуваме тогава. *** ид видиш за какво става въпрос, то всички откачиха, така и така.
19
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веганите пак прихлопаха! Ахахаха.
18
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целият случай за пореден път доказва, че веганите не са у ред.
17
3
 
22
 
! Отговори
край преди 7 години
Когато някой е готов да умре за парче земя - то става Родина. Българите вече са обработени че това е глупост - в култ са консумирането и пачангата. Скоро българите няма да имат Родина. Швейцарците ще останат на света.
16
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последния абзац говори сам за себе си. Армията да се интегрирала към това и онова. Малцинствата прекалено много взеха да се налагат над мнозинствата и това е една от основната причина за проблемите в момента. А ако някой реши да се изходи на улицата аз длъжен ли съм да се интегрирам и да съм толерантен, като представител на мнозинството, което не прави така? Само да питам.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При соца хитреците се пишеха болни или плащаха рушвети на лекари да ги изкарат негодни за да отърват военната служба. Същите тези хитерци днес станаха депутати, министри, бизнесмени милионери.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До крайтрета година набират бройки за доброволната казарма, ама портала зее празен. що не се запишеш три месеца да вържат бюджета.
13
4
 
5
 
! Отговори
швейцарската армия преди 7 години
До кръпелдържиш втория гладен на синджир три седмици и му пращаш първия по ботушки с поднос маруля и варена царевица. после зареждаш третия и го пускаш да почисти.
12
3
 
26
 
! Отговори
край преди 7 години
Глупавите швейцарци си имат наборна армия и мъжете им минават военно обучение. Никой не може да заеме държавна служба да стане кмет, депутат, министър без да се закълне че ще брани Родината с оръжие и ще даде живота си ако трябва за Родината.Българчетата са по умни - не щат армия - не щат родина - искат пачанга, джиесеми, коли и ...
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не стига, че скача за права и лични прищевки, ами иска да го обявят и за "годен". Няма такъв наглец.
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германците край Сталинград са изяли всичко живо, вкл. коне, кучета, та дори и лалугери, заради които копаели дупки, по дълбоки от окопите им. Накрая са започнали да се самоизяждат. Този щеше да бъде в главното меню.