Петковден е

В народните представи св. Петка е лечителка и пазителка от болести
14 окт 2008 09:08,
13
Петковден е
Снимка: Булфото

На 14 октомври църквата почита преподобна Параскева, или Петка Българска. В народните представи св. Петка е лечителка и пазителка от болести.

В тракийските земи около Петковден се извършват най-масовите есенни женски жертвоприношения, наричани “Кокоша черква”, “Кокошин курбан”, “Божи дух”, “За лелино здраве” или още “Наместник”.

В уречения ден - понеделник, а по-често в събота преди празника, всяка стопанка занася черна кокошка на определено място, смятано за свещено.

Най-често това е висока могила до селото, поляна с вековни дъбове или брястове, извор или стар оброчен каменен кръст. Възрастна жена, вдовица или момче, което още не е станало ерген, коли черните кокошки така, че кръвта им да изтече на едно и също място.

Главите на птиците се нареждат една до друга, обърнати на изток, към изгрева на слънцето. С кръвта от закланите кокошки замесват тесто и изпичат специална обредна погача, която се освещава в черквата и после се
раздава на присъстващите на обичая жени.

Кокошките варят в казан с ориз или зеле и после този курбан се изяжда от жените на трапеза, наредена направо на земята.

Света Петка е родена през XIII век в тракийския град Епиват на Мраморно море в семейството на заможни българи. Светицата отрано проявявала състрадание към бедните и желание да се посвети на Господ.

След смъртта на родителите си тя раздала имуществото им на сиромасите и се оттеглила в малък храм в Иракли, за да служи на Бога. След пет години отишла да се поклони на гроба Господен в Палестина, след което заживяла отшелнически живот в Йорданската пустиня.

Малко преди смъртта си, на преклонна възраст, се завърнала в родния си град. По време на царуването на Иван Асен Втори през 1238 г. мощите й били пренесени в старопрестолния Търновград.

След падането на българската столица под османския ятаган мощите на св. Петка Търновска били пренесени във Видин, а по-късно в Белград. Днес те почиват на румънска земя в град Яш, в храма “Три светители”.

В народните представи Петковден е един от празниците, които бележат завършека на лятото, началото на зимата и края на земеделския и животновъден годишен цикъл. Затова народът казва: “На Петковден ралото да ти е под стрехата”.

На празника стопаните се разплащат с наетите през лятото ратаи и овчари. На много места в събота преди Петковден се отбелязва Петковска задушница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Дарина преди 15 години
честит ни празник, където и да сме :О
11
0
 
0
 
! Отговори
Ради преди 15 години
Само дето с наемните работници се разплащат на Димитровден
10
0
 
0
 
! Отговори
Таслакинен преди 15 години
Днешният ден е празник и на град Троян.Честит празник троянци!
9
0
 
0
 
! Отговори
никимики преди 15 години
Това е денят на гр.Нова Загораааа -Честита Нова Загорааа , панаира трябва да тече с пълна сила ))))
8
0
 
0
 
! Отговори
нена преди 15 години
Честит празник на всички български християни!Света е българска светица и за нас Петковден е голям празник .Да отидем и да запалим свещ в храма!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Честит празник на всички именници днес!Сега към авторите бих желал да се обърна:Моля проучете добре нещо преди да го напишете!Ето за останалите кратка информация къде е починала Света Параскева/ / Епиватска Българска:Въздигането на посмъртната слава на св. Параскева е свързано с българското царство. Когато Източната римска империя пада под властта на латините (след 1204 г.), мощите на преподобната били пренесени от Епиват в Търново през 1238 г., по времето на цар Йоан Асен II и патриарх Йоаким. Тук преподобната се радва на изключително почитание като покровителка на града и на цялото царство. Тук е написано и най-вдъхновеното житие на светицата - от св. патриарх Евтимий. В Търново светите мощи остават до падането на българската столица през 1393 гВ 1393 г. столицата била превзета от турците. Мощите на преподобна били пренесени във Видин, който все още са задържал свободен под властта на Страцимир. В 1396 г. паднал и Видин под турска власт. Мощите били пренесени в Сърбия.В 1521 г. турският султан Сюлейман Великолепни превзел Белград и изпратил мощите на влашкия воевода Ио Василий Воевод. В замяна на това Ио Василий Воевод изпратил на патриаршията значителна сума, с която била изплатена част от данъците й, налагани от турската власт.Мощите на преподобна Българска били пренесени в град Яш, Румъния, гдето почиват и досега, дълбоко почитани от целия румънски народ.Още от древни времена паметта на св. Параскева се тачи благоговейно както в България, така и в Гърция, Сърбия и Румъния. А защо мощите са все още в Румъния Православната ни Църква трябва да отговори!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не се ли досещате някой е врътнал бизнес и ги е продал!Както многото ни икони .В този бизнес ни бива !
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
вече се изродихме не почитаме нашите икони и светци
4
0
 
0
 
! Отговори
cohyt преди 15 години
а може ли някой от Днес.бг да обясни защо са публикували снимка точно от САТАНИНСКИТЕ "икони" на др.Светлин Русев от Рупите?Защо точно на този празник християнски публикувате тези НЕХРИСТИЯНСКИ мазаници? Нямате ли снимка от нормална икона на св. ?
3
0
 
0
 
! Отговори
Полковник Максим преди 15 години
Да не е емигрирал нещо?
2
0
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 15 години
Точно това щях да попитам и аз!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Добре някой може ли да ми каже защо мощите на български светец са в Румъния?! ?! ?! ?!