Обезглавиха arenabg.com

Администраторът на торент-тракера arenabg.com, известен с псевдонима PAYFORFREE, и системният оператор CSDEMO, бяха задържани от полицията
27 май 2006 16:05,
Обезглавиха arenabg.com
Апартаментите на двата задържани са били превърнати в командни центрове. Снимка: МВР

Двама от "най-висшите" в йерархията на пиратски сайт бяха задържани от спецполицаи и столични следователи, обявиха от пресцентъра на МВР.

И на двамата е наложена мярка "парична гаранция" в размер от 10 хиляди лева на всеки.

Задържан е администраторът на торент-тракера arenabg.com, известен с псевдонима PAYFORFREE, и системният оператор CSDEMO.

При съвместната операция на спецполицаите и следователите бяха атакувани домовете на двамата, които са превърнати в командни центрове, откъдето е контролирано разпространението на най-голямото пиратско съдържание в България.

Компютърът на 46-годишния Е.Г., използващ ника PAYFORFREE, е бил открит в режим на администриране на форумите на arenabg.com през администраторския му акаунт. В апартамента му са били открити и иззети компютърна система с 500 гигабайта дисково пространство, компютърна система-рутер, лаптоп, 3 хард-диска и над 200 CD-R със запис на филми.

Намерени са 3 сателитни приемника в работен режим, използващи софтуер за разбиване на кодировката на защитени телевизионни програми.

Извършен е и обиск в апартамента на системния оператор – 27-годишният Т.Ц., с псевдоним CSDEMO, който е качил на сайта над 112 терабайта музика и филми. Спецполицаите са открили и иззели 3 мощни компютърни системи в работен режим.

Двамата задържани са притежавали собствена високоскоростна оптична интернет мрежа, чрез която са теглили най-новите филмови и музикални заглавия, взети от пиратски сайтове в чужбина, след което са ги разпространявали в българското интернет- пространство.

На 5 май НСБОП свика специална пресконференция, на която де факто обяви, че едни от най-големите пирати в България са сред най-личните им сътрудници в борбата срещу пиратството.

Тогава антимафиотите оповестиха, че Arena.bg и други интернет доставчици им помагат изключително много в борбата с разпространителите на пиратско съдържание.

Няколко дни по-късно пък в страната стартира мащабна операция срещу потребители в Мрежата, които свалят и разпространяват незаконно музикални и видео файлове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание