Willkommen, иманяри!*

Включете се в поредната шовинистка кампания и гласувайте за нашата страна. Нека цяла Германия да види каква бандитска държава сме.
29 ное 2006 11:06,
Willkommen, иманяри!*
Светилището при село Татул - погледайте си го тук, защото в списанието няма да го видите. Снимка: Булфото

Приятели, каня ви да се включите в поредната кампания за популяризиране на страната ни. Как ли?

В едно от най-популярните списания - National Geographic, разбира се. Днес разбрах, че е започнала поредната шовинистка кампания в интернет пространството за България.

Става въпрос за поредната анкета в чужд сайт, в която присъства нещо българско и ние я изпращаме на всичките си приятели, за да гласуват за България. После те я пращат на техните приятели и така накрая избираме нашенското. Яко, нали?

Така всички вече ще знаят за нас, че сме най-добрите. Направихме няколко пъти Гунди и Стоичков най-великите футболисти, които изпревариха с 15 000 гласа играчи като Пеле, Кройф и други.

Днес ме поканиха да гласувам за пореден път, в поредната тъпа анкета. Този път сайтът е немски, а вътре са дадени три примерни броя, за които читателите на списанието National Geographic да гласуват. Естествено, броят, събрал най-много гласове, ще зарадва германците през януари.

Ние сме представени със статията за тракийската култура по нашите земи и с уникалната Златна маска, открита от Георги Китов.

Горд съм да ви обявя, че ние вече водим с около 7000 гласа пред втория, и е почти сигурно, че няколко милиона читатели ще се запознаят отблизо с прелестите на страната ни.

Да, ама не. Защото статията на National Geografics далеч не е такава, каквато ние си я представяме. Горички, полянки, моренце, древна крепост... Гледайте колко готина е България, аре тичайте да разгледате Перперикон!

Нищо подобно! Там страната ни е сравнена с Елдорадо и е наречена “арена на битки между археолози и иманяри”. Общо взето, статията не е посветена на тракийската култура и следите, останали от нея в България.

Посветена е на иманярите, които грабят гробниците. В списанието се описва как ние ходим над планини от злато, а нашите археолози само си веят краката, докато бруталните иманяри грабят и изнасят всичко от страната.

Този проблем наистина съществува и в списанието са напълно прави да го засегнат, защото тук явно малко хора ги вълнува, че богатствата се изнасят зад граница, и вместо да отиват в музеите, попълват частните колекции.

Истина е, няма защо да го отричаме. Но не е нужно да се бием в гърдите и да се пъчим с това, нали?

Нашите археолози веднага контрираха, че статията е написана тенденциозно и акцентира само върху иманярите, вместо да покаже тракийските цености.

Георги Китов, който откри маската, е представен като престъпник заради “тежките” методи които използва при разкопките**. Археолозите ни коментират, че тази статия само би отблъснала туристите, вместо да ги привлече.

Крепостта Перперикон е сбита в едно ъгълче на материала, за Татул липсва всякаква информация, а траките са представени като култура, развиваща се в сянката на елините.

Божидар Димитров е обвинен, че показва експонатите в музея, за да привлича посетители. Ами тогава да пробва с бира и кебапчета да ги доведе, след като авторите намекват, че експонатите не са за простосмъртни очи...

То е вярно и че лоша реклама няма. Сега поне иманярите, ако още не са разбрали, ще знаят къде търсят.

Може пък и да налеят няколко хиляди лева в местната икономика, докато изнасят наследство за милиони.

Затова подкрепете българското и гласувайте за Дубай. Нарочно не ви даваме линка наготово - ако сте решили да дадете вот за България, ще си го намерите сами.

Или просто оставете германците сами да си изберат какво да четат. 

*Добре дошли, иманяри.

** Снимките ми бяха предоставени от читател след публикуването на материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание