?10 хил. за бежански "билет" през България

Безработни българи изплащат кредити с прекарване на хора
4 сеп 2015 07:16,
15
?10 хил. за бежански "билет" през България
Снимка: Reuters

10 хил. евро излиза транспорта на един бежанец от турско-сирийската граница до Западна Европа. Парите се прибират от български трафиканти, които работят с техни колеги в южната ни съседка.

Курсовете обикновено се извършват с автобуси, които се движат по редовни линии, а на междинни спирки трафикантите ги товарят в камиони. Обикновено един транш е от по 100 човека, което прави по един милион евро печалба за трафикантите, пресмята "Монитор".

Първата спирка е в град Хатай, където се хваща автобус, който откарва бежанците до Одрин. Там те се посрещат от българските каналджии, които ги товарят в камиони.

Следва преминаване през някои от граничните ни пунктове, където при успех бежанците вече са у нас. След като са на българска територия, камионът се посреща от поне две коли с наша регистрация, които ги съпровождат до София.

Единият автомобил кара плътно зад натоварената с чужденци машина, а другият поне няколко километра напред, като следи за евентуални полицейски патрули. Трафикантите са в постоянна връзка помежду си. Крайната спирка е столичния квартал "Дружба", където бежанците се разтоварват и се качват на предварително повикани таксита. Те от своя страна ги закарват по тъмно около бул. "Мария Луиза", където техни съграждани ги посрещат и настаняват в тайни квартири.

В цената от 10 хил. евро е включен и престоят, докато им бъдат издадени фалшиви документи, с които да отидат в Западна Европа. Много малка част от бежанците обаче успяват да стигнат до там, тъй като са залавяни на границата с документите менте, или още докато са в квартирите.

Последният такъв случай е от юли, когато в "Дружба" бяха спипани 120 имигранти, разтоварени от камион в квартала.

Друг по-евтин вариант за влизане у нас пък е през река Марица близко до границата ни с Турция. Според Гранична полиция около 150 бежанци седмично плуват през реката. Чужденците избират този маршрут по съвет на каналджиите, които ги дерат с по 500 евро на човек.

Според трафикантите трасето е слабо охраняемо и липсват термокамери, които да засичат нарушителите през нощта. Прекарването често става с плуване с празна туба или с малка надуваема лодка, в която едва се събират трима човека. Избират се места, където реката е по-тясна, а на брега има гъста растителност.

След като стъпят на българска земя бежанците се поемат от втори човек, който срещу допълнително заплащане им гарантира, че ще ги изведе към Западна Европа. Цената до Германия например стига 3 хил. евро. Тя обаче зависи от възрастта и пола на бежанеца. Мъжете минават най-тънко с между 250 до 500 евро, най-скъпо се плаща за жените с малки деца.

Според бежанци, заловени на южната ни граница, разплащането по тази схема става на части, с депозит в началото. По правило никога не тръгва цялото семейство. Обикновено мъжът остава в Турция като гаранция, че ще плати превоза на семейството му. Затова по лагерите има много самотни майки и деца без придружител. Понякога главата на семейството просто не може да събере парите за доплащане и чака, докато му изпратят или си ги изработи, което отнема месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
besi преди 8 години
Tova e laja. Bg medii sa mafia.
7
0
 
1
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До някойКажи за кой НЕкомунист да гласува народа?
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За кого работи ДАНС за Бойко Борисов ли?
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом всичко това се знае значи у нас законно има трафик на хораБъчваровааа, разсъни сеее
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и уличните песове знаят кой създаде УМИШЛЕННО тази бежанска "криза" за да навреди на Европа.... същия , който подпали и поддържа войната в Сирия с оръжия ... сетихте ли се, всеки ден четем и слушаме за него.. а той се кипри с анцунг за 2800 ?
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бежанците са ПОЛИТИКА най общо казано. Потока, информацията и обслужването са под покровителството на полицията по ЦЯЛОТО ТРАСЕ. Всичко друго е илюзия. А на протестиращите "местни" ни затварят устата с празни приказки за толерантност, човеколюбие и ни вменяват чувство за вина. Европа си даде г.за под наем на "съюзниците", а сега става дума за оцеляването й.Най гъсто населения континент в света, с огромна младежка безработица се атакува от армия "вируси". Логично я чака летален изход.
2
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10 000 евро на човек, семейства с 2-3-4 деца.Нали са много зле. Ако случайно съм в същата ситуация, за един човек не мога да платя, а уж съм на добра позиция с добра заплата.Или статията лъже или тези хора не са точно бежанци.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уан уей тикет...уан уей тикет...