Босненските сърби гласуваха, предизвиквайки властите и Запада

99,8% са подкрепили запазването на Деня на Република Сръбска на 9 януари
26 сеп 2016 07:12, Елка Василева
24
 Босненските сърби гласуваха, предизвиквайки властите и Запада
Снимка: Reuters

Босненската Република Сръбска предизвика държавните власти и Запада, като гласува в неделя на референдум, забранен от Конституционния съд и порицан от Европейския съюз и САЩ, посочва ДПА.

Организаторите на референдума съобщиха, че 99,8 процента от гласувалите са подкрепили запазването на Деня на Република Сръбска на 9 януари.

На тази дата през 1992 г. босненските сърби обявиха "Република на сръбския народ" в състава на Босна и подпалиха кървава война, която отне живота на 100 000 души, преди да приключи през 1995 г. Босненските мюсюлмани и хърватите бяха преследвани и почти изцяло прогонени от територията на Република Сръбска.

Още по темата

Босненските сърби празнуват 9 януари като ден на държавността, окачват сръбски знамена и организират публични религиозни церемонии. Мюсюлманите и хърватите, които се завърнаха, гледат на празника като на честване на тяхното прогонване и намек, че районът е само за сърбите, отбелязват Ройтерс и Асошиейтед прес.

Конституционният съд на Босна нареди на Република Сръбска да премести празника, но властите в Баня Лука решиха да организират референдум по въпроса. Избирателната активност е била около 60 процента сред 1,2 милиона гласоподаватели. При обработени 71 процента от бюлетините резултатите сочат, че 99,8 процента са подкрепили запазването на празника на 9 януари.

"Горд съм с народа на Република Сръбска, с всички онези, които излязоха и гласуваха", заяви президентът на Република Сръбска националистът Милорад Додик. Той говори в Пале - град край Сараево, който бе щаб-квартира на военновременния лидер на босненските сърби Радован Караджич, осъден през април за геноцид по време на босненската война.

Върховният представител на международната общност в Босна Валентин Инцко заяви, че референдумът е безпрецедентна атака срещу конституционния ред в Босна и резултатите му няма да бъдат законни.

Западни дипломати предупредиха, че референдумът нарушава Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната, и може да предизвика санкции или обвинения срещу организаторите му.

Гласуването предизвика напрежение и опасения от подновяване на конфликта, отбелязват агенциите. Местните лидери обаче отхвърлиха тази реторика.

"Няма да има война, никой няма да унищожи Република Сръбска", заяви Бакир Изетбегович, представител на мюсюлманите в босненското тричленно председателство. Той смята обаче, че организаторите на референдума ще бъдат съдени, посочва Ройтерс.

Милорад Додик отхвърли тази възможност. "Република Сръбска няма от какво да се страхува", заяви той.

Босненските мюсюлмани и Западът се опасяват, че Милорад Додик свика референдума, за да опипа почвата за отделяне на Република Сръбска от Босна.

Опозиционни лидери в Република Сръбска пък заявиха, че босненската сръбска управляваща партия е насрочила референдума седмица преди местните избори, за да отклони вниманието от корупцията към национализма, съобщава АП.

Един от опозиционните лидери - Младен Иванич, заяви, че не разбира този "цирк" с референдума. "Който иска да празнува, да го направи, който не иска - да не го прави", коментира кратко Иванич.

Жителят на Баня Лука Томислав Стайчич сравни празника с рожден ден. "Няма сила на земята, политическа или божествена, или каквато и да е друга, която може да промени датата на твоето раждане", каза Стайчич, цитиран от АП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тази дата през 1992 г. босненските сърби обявиха "Република на сръбския народ" в състава на Босна и подпалиха кървава война, която отне живота на 100 000 души, преди да приключи през 1995 г. Босненските мюсюлмани и хърватите бяха преследвани и почти изцяло прогонени от територията на Република Сръбска.......na napisalia tova-darvinova nagrada ot pone 2 meizurki, ili salceto na Berezovski...Da si gi polzva po prednaznacenie...DE__a m___A vi ne0_____!!!
19
2
 
12
 
! Отговори
Запа преди 7 години
До Членска карта 7Няма какво да питам, 50% произхождам от там и знам достатъчно истории за "милите" ни съседи. То не случайно във всяка война водим битки срещу тях, че и отделна война с тях имаме. Нали Ви е известно и кой подава сигнал за възродителният процес в БГ, жокер не са Турците.
18
2
 
26
 
! Отговори
конституцията преди 7 години
Босненските сърби ще се съобразяват със западняците, когато Косово започне да се съобразява със сръбската конституция!
17
1
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 7 години
Да си мълчим. Утре ще си мълчат когато се отнася и някой с нас така.
16
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руският мечо пак прави мечешка услуга.
15
25
 
12
 
! Отговори
Малко им беше преди 7 години
Жалко, че НАТО не ги разпиля едно време, както си трябва. Я сега едни референдуми за западните покрайнини и войводина, дали искат да останат част от тази измислена държава сърбия? Сърбин и наглост са синоними. Историята помни тяхните етнически прочиствания. Онази македноска утре.пк.а минковси си е чист сръбски ***.
14
4
 
38
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До 15Не смятате ли, че и други народи на балканите, могат да кажат нещо за нас... Да се джафкаме със сърбите в подкрепа на мохамеданите е доста нелепо и вредно... Ако не ги аплодираме, дайте поне да си мълчим!
13
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво сърби! За пореден път доказвате,че сте истински силен народ и нация! Западните либерасти и техните американски господари, не могат лесно да ви сплашат! Какво да кажа за нас - българите? Вчера излезе новина, че корумпираният предател Бойки ще заселва бежанците из България, че и с наши пари ще ги храни и пои. И никой гък не казва!
12
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, те западните сили извършиха дебългаризацията. Сърбите са невинни като ангелчета.
11
3
 
17
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До ЗападенЗа Западните покрайнини, питайте Англия и Франция! Хем сме един отбор и се кълнем в тях. А защо не и Германия, дето не набута във войната!
10
1
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До ДааАха, вие явно сте с мерак да им ги оправите държавата... Ми, давай, сваляй цената на петрола и да фалират...
9
2
 
34
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Явно в календара на евроатлантическите скъпоценности, място за друго празници няма, всичко е заето от гейпаради и други демократични, добри практики!
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбетата скоро ще се съберат под крушата.
7
33
 
4
 
! Отговори
Даа преди 7 години
Отдалеч си личи дългата ръка на Москва! Тия са си поставили за цел, след като не могат да оправят собствената си държава, да разбутат целия световен ред! Нали се пишат дружки със сърбите, сега ги ръчкат по подобие на украинските събития!
6
9
 
15
 
! Отговори
майорски преди 7 години
Абе кажи му сърбин и ... ..... те са по зле от македонците ....с тяхното величие и слава ....те още си мислят че бившата Югославия е Сърбия .....не разбират че ако се напъват още малко ще се отцепи от тях и Войводина ...и тогава ще са колкото Ловешки окрък !
5
4
 
20
 
! Отговори
Западен преди 7 години
До vargКакто бранят и западните покрайнини, "земя на дедите им", турците за 500 години не унищожиха Българското население, Сърбите го направиха за около 50.
4
15
 
3
 
! Отговори
Марко преди 7 години
Ни сега нема нито е имало хора в тая Босна-Херзеговина.Дали се казват да са Сърби или са яничари все едно са индиянци без промил мозък Пази ги Боже далече от нас да не стане пак гадост и санкции като преди 15 години.Поздрави от Поморавието.
3
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей , краварите и ЕС що не бяха против албанската държава косово ? И ние като най-големите *** първи признаваме измислени държави като косово и македония.
2
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Можем да научим нещо от съседите. Пак дават промер че са народ на място. Не като нас. Всеки ден ни мачкат, политиците ни са пълни некадърници и продажници, всичко което се прави в тази страна е против нейните интереси и народа и, и пак си мълчим. На сърбите не им дреме какво казвал запада, браво на тях. Както и унгарците. Политици и народи на място. Ние с нашата толерантност, слугинско прекланяне пред запада,можем само да сънуваме да сме като тези народи.
1
35
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбе на върбе !